Gyurkity Péter

Jövőre jönnek az Intel grafikus kártyák

A Computex alatt több gyártó is arról számolt be, hogy az Intel megkereste őket a jövőbeni együttműködés tervével és 2008-ban saját grafikus kártyákat dobna piacra. A processzorgyártó nem tagad, ám egyelőre hallgat a részletekről.

A DigiTimes cikkében kiemelik, hogy több cég is elismerte, miszerint az Intel megkereste őket 2008-ra vonatkozó terveivel kapcsolatban. Immár biztosnak tűnik, hogy a cég harmadik jelentős versenyzőként beszállna a különálló grafikus kártyák piacára, ami azt jelentené, hogy az AMD-ATI és az nVidia után hamarosan az Intel grafikus kártyák között is válogathatnának az asztali számítógépek tulajdonosai.

A részletekről természetesen mindegyik érintett vállalat mélyen hallgat. Egyelőre annyit lehet tudni - és ezt többen is megerősítették - hogy a tervek további pontosítására van szükség és az Intel várhatóan az utolsó negyedévben körvonalazza majd konkrét elképzeléseit. Ezt követően jövőre érkeznek majd az első termékek, mégpedig a középkategóriában, vagyis a 300 dollár körüli áron, mivel a processzorgyártó erre a szegmensre koncentrál majd az első körben. Abban mindenki egyetért, hogy ha a cég komolyan gondolja a beszállást, mindenképpen versenyképes fejlesztésekkel kell megjelennie a piacon, vagyis a DirectX 10 támogatás mellett megfelelő méretű és sebességű memória kell majd a kártyákra.

A megkérdezett vállalatok kivétel nélkül pozitívan értékelik a hírt, mivel a harmadik versenyző megjelenése mindenki szerint növelni fogja a versenyt és komoly lépésekre kényszeríti majd az AMD-t és az nVidiát, akár a technológiai fejlesztések, akár az árak területén. Az biztos, hogy az Intel itt is jelentős bázisra építhet, hiszen az integrált megoldások szegmensében 50 százalék körüli piaci részesedést birtokol.

Azt még nem tudni, hogy gondolkodnak-e a Multi-GPU technológiák támogatásán, illetve kifejlesztésén. Valószínű azonban, hogy a CrossFire és az SLI mellett itt is újabb vetélytárs jelenik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dez #22
  Cikk: "Abban mindenki egyetért, hogy ha a cég komolyan gondolja a beszállást, mindenképpen versenyképes fejlesztésekkel kell megjelennie a piacon, vagyis a DirectX 10 támogatás mellett megfelelő méretű és sebességű memória kell majd a kártyákra."

  Mi van? Mintha ez csak a memória méretén és gyorsaságán múlna...
 • Zsolo007 #21
  Ne írj már ekkora marhaságokat...

  #3: Intelnek nincs olyan integrált megoldása amiben lenne hardveres T&L.

  Ettől függetlenül a sima COD jól megy rajta :). És az DX7, (még UT2004 is megy egy GMA950-en igaz jeletősen butítani kell :) ), a cod2-ben meg ha jól emlékszem van dx7 kapcsoló szal :).

  Egyébként szó sincs szimulációról, egyszerűen annyi, hogy a proci számol ki több dolgot is...

  De ha már valami játékra alakalmasat akarsz venni. akkor vegyél olyat amiben dedikált vga van.

  UI.: ÉS nem kell lenézni azt az 1600mhz-t. Több az mind hinnéd :).
 • [email protected] #20
  Közben kicsit próbáltam feleleveníteni a dolgot.
  Szóval a fejlesztés Larrabee néven fut.
 • maestro85 #19
  Én nem hiszem, hogy egy ekkora óriás vezetői ne tanulnának a hibáikból. Egyébként szerintem ezzel lehet méginkább csak az AMD-t akarják megfogni, hogy több fronton támadhassák. Mivel most "támadható" állapotban van, ezt meg is teszi szerintem. 20ért már én is inkább C2D-t vennék, csak most éppen nem akarok upgradelni. Bár most tényelg intelt vennék, igaz én nagyon szeretem AMD-ééket... (mióta gépünk van, csak AMD-m volt 386++)Már-már érzelmi szálak kötődnek hozzájuk.
 • Inquisitor #18
  Azért ne felejtsük már el, hogy ezt egyszer megpróbálták és jól belebuktak.
  Legyártották az egyébként igen is nagyon jó i740-as VGA-t, de aztán ...
  1.) Semmit nem fejlesztettek rajta tovább
  2.) Csesztek hozzá drivert frissíteni
  Egyébként a kártya lasabb volt a konkurenseknél, de SZEBB volt a képminősége.

  Ha most teszem azt kihoznának valami jó GPU-t (mondjuk szigorúan közép és/vagy alsó kategóriában), de utána megint ülnének a babérokon vagy nem frissítik a drivereket, akkor ugyanolyan bukás lesz.
 • JTBM #17
  Szerintem két komoly okuk is van a piaci megjelenésre:
  - Az első az, hogy az AMD megvette az Ati-t. Az intel-nek is lépnie kell.
  - A második pedig az, hogy hatalmas pénz van a GPU piacban. Az intel-nek megvan minden tudása és lehetősége, hogy csúcs minőségű GPU-kat dobjon piacra.

  A kérdés persze az, hogy képes lesz-e az intel az elvárásoknak megfelelni. Jó lenne, ha nem egy olyan kártyát dobnának a piacra, aminek a teljesítménye a 20%-a az aktuális csúcskártyáénak...
 • Sanyix #16
  Hát core2 gpu-ként garantáltan borzalmasan szarul fog teljesíteni, és még drága is lesz. Mint már írták előttem, nem véletlenül tökmás egy gpu mint egy cpu.
 • Inquisitor #15
  Mekkora nagy hír, már 2006 év végén lehetett ezt tudni, amikor álláshírdetésben kerestek mérnököket diszkrét GPU tervezéséhez. Másrészt részlegesen együt müködnek a PoverVR-t tervező arcokkal is.
 • virs lee #14
  Gondolom amiatt szoktak intel "GPU"-t rakni a C2D-s noteszekbe, mert csak így mehet rá a Centrino matrica.
  Nem! Centrino = mobil (intel) proci + hozzá való mobil chipset + wifi. Más megkötése nincs. Integrált videot azért használnak, mert fényévekkel kevesebbet fogyaszt mint egy 8800 ultra SLI. Ami ugye egy aksiról műküdő cuccnál nemhogy nem hátrány, de egyenesen létszükséglet.
 • asysoft #13
  Lásd előző hozzászólásom:)