Gyurkity Péter

Japán gyártók szövetkeznek az Intel és az AMD ellen

Hét nagy szigetországi gyártó kötött egyezséget egy az új processzor kifejlesztésére és elterjesztésére. A debütálásig még évek vannak hátra, a cél pedig a szórakoztatóipari szegmens meghódítása.

A Nikkei Business News napilap jelentése szerint a szövetség a Canon, a Fujitsu, a Hitachi, a NEC, a Panasonic, a Renesas és a Toshiba részvételével alakult meg, a fenti gyártók pedig egy vadonatúj mikroprocesszor kifejlesztését irányozták elő, amely legkorábban 2012-ben bukkanhat majd fel a piacon.

Érdemes megjegyezni, hogy a fejlesztés nem lesz kompatibilis az x86-vonallal, vagyis nem közvetlen versenyről lesz szó az új szövetség, illetve az utóbbi piacot uraló Intel és AMD között. Mivel azonban két rivális jelenleg éppen azon dolgozik, hogy x86-alapú fejlesztéseit az élet minden területén meghonosítsa, komoly párbajra kell számítani a szórakoztatóelektronikai szegmensben, különösen a nappaliért folytatott versenyfutásban. Ennek jegyében jelenik majd meg a japánok üdvöskéje a különböző lejátszókban, televízó készülékekben, illetve beágyazott, hordozható megoldásokban.

A fejlesztés nagy előnye az alacsony fogyasztás lesz, ez a résztvevők elmondása szerint mintegy 70 százalékkal lesz kisebb, mint ahogy azt a hagyományos példányoknál megszokhattuk. Ezáltal kevesebb gondunk lesz az áramkimaradásoknál, illetve számos mobil fejlesztésben működhet probléma nélkül a processzor. A munkát több japán minisztérium is támogatja, rögtön az első szakaszban 35-45 millió dollár közötti összeggel.

Külső elemzők megjegyzik, hogy legutóbb a Sony-Toshiba-IBM hármas próbálkozott hasonló áttöréssel, a közös munka eredményeként megszületett Cell processzor azonban a szervereken kívül egyedül a PlayStation 3 konzolban kapott helyet, vagyis nem igazán sikerült valóra váltani az eredeti terveket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #32
    Tehát:
    "vagyis nem igazán sikerült valóra váltani az eredeti terveket."
  • dez #31
    Biztos, hogy ezt nem az eredeti 90nm-es, de még csak nem is a 65nm-es változattal akarták elérni. A 45nm-es meg csak most jött ki. Annál is inkább, mert az első körben gyors bevételt akart realizálni vele az elsődleges fejlesztő IBM, lásd a dollártízmilliókért épített Roadrunner szuperszámítógép, a dollárezrekért kapható BladeCenter QS2x-asok, illetve bizonyos katonai rendszerek.

    A 45nm-es, már elég ocsón gyártható és keveset fogyasztó változatot nagyobb eséllyel fogjuk máshol is látni, többek között a Toshiba Celles tévéjéről hallani (bár nem tudom, hogy az alap Cell kerül-e bele vagy abba is a SpursEngine kerül).
  • narumon #30
    Azért maradjunk annyiban, hogy ennél biztosan többre számítottak, de konkurens termékekben szinte sehol nem bukkan fel a cell, pedig eredeti tervekben az szerepelt, hogy minden szórakoztató termékbe ezt szeretnék, hogy kerüljön. (tévékről, fényképezőkről, kamerákról biztosan szó volt, de ebből szinte semmi nem valósult meg)
  • fade2black #29
    Ott van Dez idézésébe a válasz. Az Intel X86al mindenhova be akar törni. És minden ott a kezében ahoz, hogy ezt megtegye és az eddig jellemzően egyeuralkodó japánokat kiszorítsa erről a piacról. Ezért is az összefogás, de 3-4év az már nagyon a too late kategória.
  • fade2black #28
    akkor huzd ki a multi szót és gondold át mégegyszer a mondatomat. Az alkalmazottak száma nem tükrözi egy cég értékét/tudását az adott piaci területen.

    A globális szabadverseny pedig él és virul, a tönkrebombázott japán 30év alatt agyonverte/felvásárolta.... az addig piacvezető USA/EU konkurenseket, most pedig más államok pl DKorea versenyre keltek a régi piacvezetökkel.
  • dez #27
    Meg ezt is:

    [link]
    Ezen az a Cell-variáns van, ami a Roadrunner nevű szuperszámítógépben.
  • dez #26
    Azért ez is egy fontos rész:
    "Mivel azonban két rivális jelenleg éppen azon dolgozik, hogy x86-alapú fejlesztéseit az élet minden területén meghonosítsa"
    ...mikrokontrollerek helyett is x86, kisteljesítményű procik helyett is x86, embedded rendszerekbe is x86, mobiltelefonokba is x86 (az ide szánt Syste-On-a-Chip chipjeik már asszem sorozatgyártásban is vannak). x86, x86, x86. Anyád. :)
  • dez #25
    "Külső elemzők megjegyzik, hogy legutóbb a Sony-Toshiba-IBM hármas próbálkozott hasonló áttöréssel, a közös munka eredményeként megszületett Cell processzor azonban a szervereken kívül egyedül a PlayStation 3 konzolban kapott helyet, vagyis nem igazán sikerült valóra váltani az eredeti terveket."

    Ezzel kapcsolatban ajánlanám a tisztelt érdeklődők szíves figyelmébe ezt a topikot. Címszavakban: többszörös rekorder szuperszámítógép, Cell-derivatív SpursEngine. (Ja, és mintha valamilyen Toshiba tévéről is hallottam volna.) Nem tudom, mik lehettek azok az "eredeti tervek", de lényegében mindhárom cég profitált belőle, nem tudom, mit akarhattak volna még, talán a kávéfőzőbe is Cellt tenni?
  • NEXUS6 #24
    Hát ja.
    Ergo, az intel nem fog magának motoroskapagyárat venni, hiába határozták el a motoroskapagyártók, hogy a termékeikbe eztán csak saját CPU-t raknak, pláne, hogy eddig se nagyon raktak x86 kompatibilist.
  • shabba #23
    Két cégcsoportot 1:1-ben összevetni nem sok értelme van, ha teljesen más piaci területről szerzik a bevételeiket. Pl. a Panasonic egy igen nagy cég, 2008-ban az éves bevétele 82 milliárd dollár volt, ami több mint az Intel 38 milliárdos éves bevétele. Viszont ha a két cégnek csak a félvezető gyártással kapcsolatos bevételeit hasonlítjuk össze, máris egészen más lesz a kép. A Panasonic félvezető gyártással kapcsolatos 2008-as bevétele 4.3 milliárd dollár(amivel a 16. legnagyobb félvezető gyártó cég), vagyis a teljes cégbirodalom alig 1/19-ed részét teszi ki, a döntő többség a szórakoztató elektronikia termékek értékesítéséből származik. Ezzel szemben az Intel félvezető gyártáshoz kapcsolódó 2008 éves bevétele 34.5 milliárd, amivel az eső számú félvezető gyártó a piacon.

    Itt van egy táblázat a 20 legnagyobb félvezető gyártó cégről 2009 Q2-ben:
    http://i.cmpnet.com/eetimes/seminews/2009/chart1_073009.gif

    A fenti 7 cég közül a legnagyobb a Toshiba, ők a harmadik legnagyobb félvezető gyártó. Viszont az ő fő profiljuk nem a cpu, hanem a NAND flash lapkák gyártása, a bevétel döntő része onnan folyik be, ellentétben pl. az Intellel.

    A Renesas a 8. legnagyobb félvezető gyártó, ők viszont nemrég becsődöltek. Ők elsősorban NOR flash lapkákat gyártanak, onnan van a bevételük legnagyobb része. Az NEC a 14. legnagyobb félvezető gyártó. Ők akarják majd a becsődölt Renesast megvenni, amivel a 3. legnagyobb félvezető gyártóvá léphetnének előre. Ők elsősorban MCU-t és ASIC-okat gyártanak. A 90-es években az NEC még a legnagyobb félvezető gyártó volt, de azóta már csak árnyéka önmagának.

    A Panasonic a 16. legnagyobb félvezető gyártó, de a többi három Canon, Fujitsu, Hitachi nincs benne az első húszban. A Canon elsősorban a félvezető litográfia területén kínál termékeket, ők sem igazán a cpu gyártás területén érdekeltek.

    Ha a fenti hét cég félvezető gyártással kacsolatos bevételeit összeadot, akkor kb az Intel bevételével vannak egy szinten. Ha viszont csak a cpu-khoz köthető bevételek nézed, a memóriához köthető bevételek nélkül, akkor az Intel előnye elég meggyőző lesz.