• shabba
    #23
    Két cégcsoportot 1:1-ben összevetni nem sok értelme van, ha teljesen más piaci területről szerzik a bevételeiket. Pl. a Panasonic egy igen nagy cég, 2008-ban az éves bevétele 82 milliárd dollár volt, ami több mint az Intel 38 milliárdos éves bevétele. Viszont ha a két cégnek csak a félvezető gyártással kapcsolatos bevételeit hasonlítjuk össze, máris egészen más lesz a kép. A Panasonic félvezető gyártással kapcsolatos 2008-as bevétele 4.3 milliárd dollár(amivel a 16. legnagyobb félvezető gyártó cég), vagyis a teljes cégbirodalom alig 1/19-ed részét teszi ki, a döntő többség a szórakoztató elektronikia termékek értékesítéséből származik. Ezzel szemben az Intel félvezető gyártáshoz kapcsolódó 2008 éves bevétele 34.5 milliárd, amivel az eső számú félvezető gyártó a piacon.

    Itt van egy táblázat a 20 legnagyobb félvezető gyártó cégről 2009 Q2-ben:
    http://i.cmpnet.com/eetimes/seminews/2009/chart1_073009.gif

    A fenti 7 cég közül a legnagyobb a Toshiba, ők a harmadik legnagyobb félvezető gyártó. Viszont az ő fő profiljuk nem a cpu, hanem a NAND flash lapkák gyártása, a bevétel döntő része onnan folyik be, ellentétben pl. az Intellel.

    A Renesas a 8. legnagyobb félvezető gyártó, ők viszont nemrég becsődöltek. Ők elsősorban NOR flash lapkákat gyártanak, onnan van a bevételük legnagyobb része. Az NEC a 14. legnagyobb félvezető gyártó. Ők akarják majd a becsődölt Renesast megvenni, amivel a 3. legnagyobb félvezető gyártóvá léphetnének előre. Ők elsősorban MCU-t és ASIC-okat gyártanak. A 90-es években az NEC még a legnagyobb félvezető gyártó volt, de azóta már csak árnyéka önmagának.

    A Panasonic a 16. legnagyobb félvezető gyártó, de a többi három Canon, Fujitsu, Hitachi nincs benne az első húszban. A Canon elsősorban a félvezető litográfia területén kínál termékeket, ők sem igazán a cpu gyártás területén érdekeltek.

    Ha a fenti hét cég félvezető gyártással kacsolatos bevételeit összeadot, akkor kb az Intel bevételével vannak egy szinten. Ha viszont csak a cpu-khoz köthető bevételek nézed, a memóriához köthető bevételek nélkül, akkor az Intel előnye elég meggyőző lesz.