Gyurkity Péter

Intel: 32 nanométeres processzorlista

A korábbi pletykáknak megfelelően az Intel hét új processzort mutat be 2010 elején, amelyek már kivétel nélkül 32 nanométeren készülnek - két- és négymagos példányok egyaránt megtalálhatók a listában.

Július legvégén mi is beszámoltunk a hírről, miszerint a szeptember elején megjelenő 45 nanométeres Lynnfield család (Core i7 és i5) után a következő nagy lépés a gyártástechnológiai váltás eredményeként érkező Clarkfield család lesz, amely Pentium, Core i3, valamint Core i5 chipeket egyaránt tartalmaz majd. Ezekről jelentek meg ismét fontos részletek, a korábbi pletyka egyfajta megerősítéseként.

Ahogy azt eredetileg is jelezték, a listában egészen pontosan hét új processzor szerepel, amelyek között a leglassabb példány az egyedüli Pentium változat, ehhez pedig két Core i3, valamint négy Core i5 chip társul. A felsorolás tetején található a szeptemberben érkező Lynnfield család 5 tagja, ezek a csúcskategóriát és a felső-középkategóriát képviselik, míg a Clarkdale 7 változata ezek alatt helyezkedik el, akár a belinkelt képet, akár a teljesítményt vesszük alapul. A Pentium G6950 chip 2,8 GHz-en fut majd, gyorsítótára 3 MB-os, magjainak száma 2, a processzor pedig a legfeljebb 1066 MHz-es DDR3-memóriákat kezeli majd .

A másik hat változat mind az 1066, mind pedig az 1333 MHz-es memóriamodulokkal megbirkózik, itt pedig szintén ikermagos fejlesztéseket látunk, amelyek azonban a Hyper-Threading technológiának köszönhetően egyszerre négy szálon tudnak dolgozni. A gyorsítótár mérete egységesen 4 MB, az órajel pedig 2,93 és 3,46 GHz között mozog. A három Core i5 példány (valójában négy, ám a 661 és a 600 között értelemszerűen nem sok különbség lesz) a Turbo Boost technológiát is támogatja, így órajelüket a 3,46 és 3,73 közötti tartományba húzhatjuk majd fel.

Aki tehát nagy teljesítményre vágyik, annak csak szeptemberig kell várnia, míg a hibrid Clarkdale példányok (visszafogott sebességgel) 2010 elején várhatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]FaTaL #2
    Ennek ellenére te sem szúrtad be a táblázatot, mindegy:

  • semmikozod #1
    Olyan nehéz lett volna bemásolni azt a tetves táblázatot? Most nyithattam meg a kinai weboldalt.
    Az i3-at i5-ot várom már, csak az a kérdés milyen lesz a fogyasztás.