Berta Sándor

Semantic Guardian a rendszerösszeomlások ellen

A Michigan Egyetem munkatársai olyan biztonsági megoldást fejlesztettek ki, amely időben felismeri a számítógépek processzorainak közelgő meghibásodását és ezáltal megakadályozza a rendszerösszeomlást.

A Semantic Guardian egy ellenőrző eszköz, amelyet integrálnak a CPU-ba és azonnal felismeri az ismeretlen eredetű parancsokat. Ilyen esetekben automatikusan reagál és kiszűri a hibás utasításokat. Valeria Bertacco, a Michigani Egyetem Elektrotechnikai és Számítógép-tudományi Tanszékének adjunktusa elmondta, hogy maga a folyamat némileg ugyan lassítja a teljes rendszer teljesítményét, mivel a fennakadást vagy a hibát okozó processzorrészeket a Semantic Guardian lekapcsolja, azonban ezáltal megelőzhető a sokkal nagyobb probléma. A felhasználó az egészből nem sokat vesz észre, csak azt, hogy a számítógépe jóval kevesebbszer omlik össze, mint korábban.

Ugyan a CPU-gyártók rendszeresen tesztelik a termékeiket, azonban így sem kerülhetők ki teljesen a hibák, ráadásul nem is készülhetnek fel minden bekövetkező helyzetre. Viszont felmerülhetnek olyan problémák is, amelyek visszavethetik a gyártási folyamatot, módosíthatják a fejlesztési ütemterveket és adott esetben számos új modell bevezetésének elhalasztásával járnak. A szakemberek attól is tartanak, hogy a bűnözők kihasználhatják a hibákat és emiatt összeomolhatnak a rendszerek. Mivel a hiba a számítógépek lelkét érinti, szinte teljesen mindegy, hogy milyen operációs rendszert futtatnak rajtuk vagy mi a hardverkörnyezet.

Erre a problémára hívja fel majd a figyelmet Kris Kaspersky az október végén rendezendő Hack in the Box nevű malajziai biztonságtechnikai konferencián. Kaspersky be akarja mutatni, hogy miként lehet elérni egy rendszerösszeomlást egy szimpla CPU-bug segítségével.

"Az Intel Core 2-nek 128 hivatalosan is megerősített biztonsági hibája van, az Itaniumnak pedig még több, 230. Eddig a hackerek még nem használták ki ezeket a réseket, de csak idő kérdése, hogy mindez mikor változik meg" - nyilatkozta a szakember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Piel #5
    Vírus hogyan kerülne bele? A CPU feszültségmentes állapotban nem tárol adatot. Működés közben a programokat viszont végrehajtja, ha erre utasítást kap. Ez lehet ártó szándékú is aminek egy részét vírusnak nevezzük. Itt a hibás utasítások kiszűréséről van szó, amik a processzorgyártók elbaltázott chipjei miatt keletkeznek. De mégis mi lenne, ha valamit rendesen megcsinálnának és nem szorulnánk rá a javítgatásokra?
  • NEXUS6 #4
    De jó még egy dolog amivel lehet lassítani a rendszert!
    Ilyenkor jut eszembe, hogy melyik a jobb egy lassu szuperbiztonságosnak mondható rendszer, ami félóráig logol, meg bútol miután összeomlott. Vagy egy kicsit instabilabb, kevésbé biztonságos, de gyors, ami ráadásul pár másodpercen belülbebútol?

    Otthonra szerintem az utóbbi, mondjuk a M$ termékeiben nincs opció, hogy mit választasz, de ha a windózt lebutítja az ember, akkor egy meglepően gyors rendszert kapunk.
  • phoenix1 #3
    Aha, kapcsoltam :S, ... ez eszköz és nem software.
  • Sanyix #2
    nem.
  • phoenix1 #1
    Erről eszembe jut a gyári formatált merevelmez+vírus esete. Kérdés, hogy a processzor esetében is elő-e fordulhat, hogy vírus kerül a processzorba.