32
  • narumon
    #32
    Tehát:
    "vagyis nem igazán sikerült valóra váltani az eredeti terveket."
  • dez
    #31
    Biztos, hogy ezt nem az eredeti 90nm-es, de még csak nem is a 65nm-es változattal akarták elérni. A 45nm-es meg csak most jött ki. Annál is inkább, mert az első körben gyors bevételt akart realizálni vele az elsődleges fejlesztő IBM, lásd a dollártízmilliókért épített Roadrunner szuperszámítógép, a dollárezrekért kapható BladeCenter QS2x-asok, illetve bizonyos katonai rendszerek.

    A 45nm-es, már elég ocsón gyártható és keveset fogyasztó változatot nagyobb eséllyel fogjuk máshol is látni, többek között a Toshiba Celles tévéjéről hallani (bár nem tudom, hogy az alap Cell kerül-e bele vagy abba is a SpursEngine kerül).
  • narumon
    #30
    Azért maradjunk annyiban, hogy ennél biztosan többre számítottak, de konkurens termékekben szinte sehol nem bukkan fel a cell, pedig eredeti tervekben az szerepelt, hogy minden szórakoztató termékbe ezt szeretnék, hogy kerüljön. (tévékről, fényképezőkről, kamerákról biztosan szó volt, de ebből szinte semmi nem valósult meg)
  • fade2black
    #29
    Ott van Dez idézésébe a válasz. Az Intel X86al mindenhova be akar törni. És minden ott a kezében ahoz, hogy ezt megtegye és az eddig jellemzően egyeuralkodó japánokat kiszorítsa erről a piacról. Ezért is az összefogás, de 3-4év az már nagyon a too late kategória.
  • fade2black
    #28
    akkor huzd ki a multi szót és gondold át mégegyszer a mondatomat. Az alkalmazottak száma nem tükrözi egy cég értékét/tudását az adott piaci területen.

    A globális szabadverseny pedig él és virul, a tönkrebombázott japán 30év alatt agyonverte/felvásárolta.... az addig piacvezető USA/EU konkurenseket, most pedig más államok pl DKorea versenyre keltek a régi piacvezetökkel.
  • dez
    #27
    Meg ezt is:

    [link]
    Ezen az a Cell-variáns van, ami a Roadrunner nevű szuperszámítógépben.
  • dez
    #26
    Azért ez is egy fontos rész:
    "Mivel azonban két rivális jelenleg éppen azon dolgozik, hogy x86-alapú fejlesztéseit az élet minden területén meghonosítsa"
    ...mikrokontrollerek helyett is x86, kisteljesítményű procik helyett is x86, embedded rendszerekbe is x86, mobiltelefonokba is x86 (az ide szánt Syste-On-a-Chip chipjeik már asszem sorozatgyártásban is vannak). x86, x86, x86. Anyád. :)
  • dez
    #25
    "Külső elemzők megjegyzik, hogy legutóbb a Sony-Toshiba-IBM hármas próbálkozott hasonló áttöréssel, a közös munka eredményeként megszületett Cell processzor azonban a szervereken kívül egyedül a PlayStation 3 konzolban kapott helyet, vagyis nem igazán sikerült valóra váltani az eredeti terveket."

    Ezzel kapcsolatban ajánlanám a tisztelt érdeklődők szíves figyelmébe ezt a topikot. Címszavakban: többszörös rekorder szuperszámítógép, Cell-derivatív SpursEngine. (Ja, és mintha valamilyen Toshiba tévéről is hallottam volna.) Nem tudom, mik lehettek azok az "eredeti tervek", de lényegében mindhárom cég profitált belőle, nem tudom, mit akarhattak volna még, talán a kávéfőzőbe is Cellt tenni?
  • NEXUS6
    #24
    Hát ja.
    Ergo, az intel nem fog magának motoroskapagyárat venni, hiába határozták el a motoroskapagyártók, hogy a termékeikbe eztán csak saját CPU-t raknak, pláne, hogy eddig se nagyon raktak x86 kompatibilist.
  • shabba
    #23
    Két cégcsoportot 1:1-ben összevetni nem sok értelme van, ha teljesen más piaci területről szerzik a bevételeiket. Pl. a Panasonic egy igen nagy cég, 2008-ban az éves bevétele 82 milliárd dollár volt, ami több mint az Intel 38 milliárdos éves bevétele. Viszont ha a két cégnek csak a félvezető gyártással kapcsolatos bevételeit hasonlítjuk össze, máris egészen más lesz a kép. A Panasonic félvezető gyártással kapcsolatos 2008-as bevétele 4.3 milliárd dollár(amivel a 16. legnagyobb félvezető gyártó cég), vagyis a teljes cégbirodalom alig 1/19-ed részét teszi ki, a döntő többség a szórakoztató elektronikia termékek értékesítéséből származik. Ezzel szemben az Intel félvezető gyártáshoz kapcsolódó 2008 éves bevétele 34.5 milliárd, amivel az eső számú félvezető gyártó a piacon.

    Itt van egy táblázat a 20 legnagyobb félvezető gyártó cégről 2009 Q2-ben:
    http://i.cmpnet.com/eetimes/seminews/2009/chart1_073009.gif

    A fenti 7 cég közül a legnagyobb a Toshiba, ők a harmadik legnagyobb félvezető gyártó. Viszont az ő fő profiljuk nem a cpu, hanem a NAND flash lapkák gyártása, a bevétel döntő része onnan folyik be, ellentétben pl. az Intellel.

    A Renesas a 8. legnagyobb félvezető gyártó, ők viszont nemrég becsődöltek. Ők elsősorban NOR flash lapkákat gyártanak, onnan van a bevételük legnagyobb része. Az NEC a 14. legnagyobb félvezető gyártó. Ők akarják majd a becsődölt Renesast megvenni, amivel a 3. legnagyobb félvezető gyártóvá léphetnének előre. Ők elsősorban MCU-t és ASIC-okat gyártanak. A 90-es években az NEC még a legnagyobb félvezető gyártó volt, de azóta már csak árnyéka önmagának.

    A Panasonic a 16. legnagyobb félvezető gyártó, de a többi három Canon, Fujitsu, Hitachi nincs benne az első húszban. A Canon elsősorban a félvezető litográfia területén kínál termékeket, ők sem igazán a cpu gyártás területén érdekeltek.

    Ha a fenti hét cég félvezető gyártással kacsolatos bevételeit összeadot, akkor kb az Intel bevételével vannak egy szinten. Ha viszont csak a cpu-khoz köthető bevételek nézed, a memóriához köthető bevételek nélkül, akkor az Intel előnye elég meggyőző lesz.
  • InterFoxSOFT
    #22
    3D-MAX meg a Maya fanok biztos örülni fognak...
  • semmikozod
    #21
    "Érdemes megjegyezni, hogy a fejlesztés nem lesz kompatibilis az x86-vonallal, vagyis nem közvetlen versenyről lesz szó az új szövetség, illetve az utóbbi piacot uraló Intel és AMD között."
    Ez a lényeg az egész cikkben. Ezzel kellett volna kezdeni és nem ilyen kibaszott félrevezető tetves címet megadni neki.
  • NEXUS6
    #20
    Aha.
    A MÁV tényleg multi lenne ha jelentős üzletet bonyolítana külföldön, mert a multi ugye tényleg nem attól multi hogy sokan dógoznak nála, hanem hogy nagy üzleteket bonyolít és alapvetően nem annak az országnak az érdekeit kell néznie, ahol amúgy dolgoztat.

    Amúgy a Hitachi teljes bevétele 102 milliárd dollár az intelé meg 37 milliárd, ami nagyjából összevág az alkalmazottak arányaival is.

    Az hogy egy cég mennyit ér a tőzsdén meg egy harmadik dolog.

    Aztán ugye az Intel meg a Hitachi sem a saját dolgozóinak, vagy a cég szakmai vezetésének a kezén van. Az Intel nem vesz meg senkit, azok vesznek meg bármilyen céget, akik az Intelt is birtokolják. Ezek az emberek mondjuk lehet hogy benne vannak az igazgatótanácsban is, de ezenkívül még más igazgatótanácsokban is.

    Pl. Az Intel igazgatótanácsában 2004-ben ott volt David s. Pottruck és David B. Yoffie akik viszont mindketten a Charles Schwab Corp. brókerház igazgató tanácsában is ott ültek. Charles R. Schwab amerika 55. leggazdagabb embere akinek a magánvagyona kb. 6.2 mrd $. A brókerháznak 7.5 millió ügyfele van 1.22 trillio $-os állomány fölött rendelkezik. Na valahol itt kell keresni azt aki majd dönt a dolgokról.

    Majd ha azok az emberek akik az Intelt is birtokolják és mellette még egy csomó más céget, úgy érzik, hogy az Intelen keresztül eddig biztosított érdekeik, bevételük, piaci pozíciójuk sérül akkor majd tesznek valamit ez ellen. Szerintem az hogy a Hitachit, meg más nagy cégeket elkezdenek felvásárolni kb olyan mintha az azokat birtokló zaibatsuk (Nissan, Sumitomo) vásárolnák meg a M$-t, vagy épp az Intelt, nagyon kicsi az esélye, hogy így próbálnák megoldani a konfliktust.
    Ezt már az állam nem hagyná.
  • kvp
    #19
    Az uj cpu ose mar nagyon regen a piacon van, a hitachi (renesas) sh csalad egyaltalan nem uj. A termekpalettajuk foleg mikrovezerlokbol all, bar pl. a dreamcast konzol is ezt kapott cpu-nak, mert a chip nagyon olcso volt. Tvkbe, dvd lejatszokba a mai napig raknak ebbol a csaladbol. A high end oldalon meg ott van az sx csaladjuk, amit az earth simulator is kapott, azok a chipek olyan 100 GFLOPS korul voltak par eve.
  • NEXUS6
    #18
    Pedig nem is!

    Így belegondolva nem is játszom olyan játékkal, amikben olyan emberek szerepelnek, akiknek a foglalkozását most nem írhatom ide.
  • fade2black
    #17
    aha értem akkor had hívjam fel figyelmed, hogy egy cég erejét nem igen tükrözi, hogy mennyi alkalmazottja van, ha így lenne egy MÁV nagyonnagy multi lenne.

    Sokkal jobban tükrözi egy cég értékét a cég kapitalizációja konkrétan azért mert adott pillanatban pont annyit ér. :)

    És ha itt tartunk nézzük meg a 387.000főt foglalkoztató Hitachi jelenlegi értékét ami kereken 11 milliárd $. Evvel szemben az intel 110 milliárd $.
    Tényleg nem egy kategória....
    Akkor nézzük meg azt a felvásárlást témát amin felháborodtál, meg lehetetlen. Az intc tavalyi (katasztrofálisan gyenge) profitja 5.5milliárd $. Azaz 2év profitjából lenyeli a 387.000főt foglalkoztató Hitachit..... Nem mindha nagy üzlet lenne egy masszívan veszteséges Hitachit megvenni....

    A téma másik oldala maga ez a "ghost" chip aminek létjogosultságát én pont annyira látom rentábilisnek mint a CELLét. Nagy üzlet volt....
  • RecoPhile
    #16
    túl sokat csézel
  • NEXUS6
    #15
    Nem titok, de ha most ideírnám, akkor kapnék még egyet!

    Csak katt rá nicktáblára/avatarra, és már meg is tudod.
  • Szefmester
    #14
    és mire fel? vagy titok? :P
  • RecoPhile
    #13
    grat
  • GG
    #12
    Jöhet egy Atom konkurens :P
  • NEXUS6
    #11
    De álllatttt!
    Kaptam végre két felkiáltójelet!

    Yeah!
  • NEXUS6
    #10
    Szövegértés...? Na, rémlik valami?

    "Szerintem amint konkurenciát jelentenek az Intel felvásárolja őket kilóra..."~"Igazad van nem egy súlycsoport a két oldal"

    Szal a mélyentisztelt "konkurencia" meg nem veri le őket mint vak a poharat, mert az ő konkurenciájuk inkább a GE meg a hasonló méretű vállalatok és nem az olyan alkatrész beszállítók mint az intel. Ezek a japó cégek ugyanis nemcsak minihifit, meg 100 cm-es plazmát gyártanak, hanem mondjuk atomerőműveket, vonatokat meg ilyen hülyeségeket, kb úgy mindent, amiben van egy kis villany, és ezekben a termékekben a CPU csak egy x dolláros alkatrész.

    Elhatározták, hogy nem vesznek az amcsiktól X $-ért ilyen mütyürkét, ha a feléért saját maguk is megcsinálhatják.
    Hogy még is miért?
    Pénzért, és mert megtehetik.

    Szal nem ők vannak rászorulva az intel kegyeire, hanem kicsinyt fordítva.
  • roliika
    #9
    Hadzsimeee..Kawasakii..Suzukii...susiii...kamikaaazeeee
  • fade2black
    #8
    Hol van hszében súlycsoport?

    Amúgy nem értem a japókat egy Tegra 650 1Wot eszik, dekodolja az 1080Ps videokat... de épp egy HDval megtámogatott új generációs Atom se az iszonyat magméretéről és fogyasztásáról híres.

    Beleőlnek milliárdokat a konkurencia meg leveri őket mint vak a poharat.
  • NEXUS6
    #7
    Igazad van nem egy súlycsoport a két oldal:

    Vállalatok nagysága
    Intel 83 000 alkalmazott
    AMD 14 000

    Hitachi 387 000 alkalmazott
    Panasonic 328 000
    Toshiba 199 000
    Fujitsu 175 000
    Canon 166 000
    NEC 141 000
    Renesas 26 000

    A zintel egyedül lenyeli őket kereszbe!
    Gondolom
  • hiftu
    #6
    Most vagy a cikkből hiányzik pár alapvető információ vagy előre a levegőbe beszélnek a szövetség tagjai. Még éppen csak összebeszéltek, hogy csináljunk együtt valamit, de már kijelentik, hogy 70%-al alacsonyabb fogyasztással jön ki a CPU. És mihez képest? Ma is éles különbségek vannak egy Atom, meg egy P4 CPU fogyasztása között.
  • Lunki88
    #5
    Szerintem amint konkurenciát jelentenek az Intel felvásárolja őket kilóra...