Gyurkity Péter

A Sony is netbook megoldással készül

Sok más gyártó után a Sony is elszánta magát a netbook piacra történő belépésre. Új Vaio variánst dobnak piacra, a szokásostól némileg eltérő jellemzőkkel, jövőre pedig növelnék a család forgalmát.

A Sony terveiről külső források, többek között a Reuters számolt be kedden, kiemelve, hogy ezzel végre a japán óriás is belép a netbook megoldások szegmensébe. Eddig ugyanis a cég távol tartotta magát a területtől, ám ezzel nem késlekedhettek tovább, hiszen lassan minden fontosabb név betette a lábát ide, mindannyian saját, ám egymástól alig-alig különböző fejlesztésekkel.

A Sony egyelőre annyit közölt, hogy a Vaio család részeként dobja majd piacra az új készüléket, mégpedig elsőként Japánban, ahol augusztus hónapban 630 dollárnak megfelelő összegért találhatnak majd gazdára az első példányok. A vállalat elsősorban a megoldás külsejével, azaz a dizájnnal, valamint a kijelzővel hódítaná meg az érdeklődők szívét, utóbbi területen pedig valódi változtatásra is hajlandók. A készülék ugyanis ezen a téren eltér majd a legtöbb riválistól, hiszen a megszokott 1024 x 600 pixel helyett 1366 x 768 pixeles maximális felbontással érkezik, amely mindenképpen kedvező fejlemény.

A gyártó arról nem volt hajlandó nyilatkozni, hogy pontosan mennyi készüléktől szeretnének megszabadulni az első hónapok alatt. Azt azonban a negyedéves jelentésekből és a korábban közölt előrejelzésekből tudjuk, hogy a Vaio logóval fémjelzett családok tagjaiból az idén márciusban jelentett 5,8 millió helyett 2010 márciusára 6,2 millió darabot terveznek eladni, vagyis mindenképpen a korábbi eredmény javítására törekednek. Az IDC által közölt adatok alapján erre minden esélyük meg is van, legalábbis az új netbook révén - a piackutató cég korábban jelezte, hogy jövőre megduplázódhatnak a netbook eladások, világszerte mintegy 26,4 millió készülék találhat majd gazdára.

A Vaio netbook pontos specifikációja és a további részletek remélhetőleg rövidesen befutnak majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nkmedve #5
    Engem csak emiatt lep meg a nagy érdeklődés.
    Ezek a gépek, Atommal teljesitményben egy jobb P3 szintjét hozzák, sok esetben egy szimpla youtube videot se visznek folyamatosan. A teljesitmény még egy dolog, de hogy olcsó legyen hihetetlenül gyenge minőségű anyagokat használnak.

    Az olcsóság is relativ. Én személy szerint anyiért vettem egy gyárilag felújitott (értsd refurbrished, sose volt használva, sehol egy karcolás) 14"es Dell Latitude-ot amennyibe mondjuk egy általad felhozott Dell netbook kerül. Ezt is tudom annyira hordozni amennyire kell, az aksi is bir annyit amennyit házon kivül használom, teljesitményben pedig sokszorosan ráver akármilyen atomra, minőségről ne is beszéljünk.
    De persze sokan veszik ezeket me milyen kis cuki gépek.

    Ez a sony minőségben és használhatóságban (felbontás) jobb mint az átlag, de milyen áron? 200K?
  • Ahoy #4
    "Vye Computers S41-es netbookja, ami ugyan "csak" 1024x600-as, viszont mindezt 7"-en (!) , csak sajna nem SSD-vel, van szerelve, különben biztos, hogy ilyet vettem volna."

    7" az már iszonyat apró, pont az a lényeg hogy 10" alatt szinte használhatatlan egy netbook. Jobban megéri egy PDA. Vagy ittvan a Blackberrym 8k-ért :)
  • AND OR #3
    Ez van. Rajtad kívül, viszont mindenki mást érdekelnek.

    Amúgy én már konkrétan kirakatban is (!) láttam már (laptop bolt a Teréz körúton) Sony Vaio netbookot, méghozzá bordó színben, és az 1366x768-as felbontás sem újdonság, mivel ha jól emlékszem, akkor az említett Sony "netbook" mellett a DELL egyik netbookja is tudja ezt. Ami viszont -számomra legalábbis- igazán odab@sz az a Vye Computers S41-es netbookja, ami ugyan "csak" 1024x600-as, viszont mindezt 7"-en (!) , csak sajna nem SSD-vel, van szerelve, különben biztos, hogy ilyet vettem volna.

    Árban se túl előnyös: 200e Ft

    Árban (most csak a Teréz körúti árakból tudok kiindulni) legalábbis az ASUS vezeti magasan a mezőnyt, mivel 60 ropi környékén kapunk garanciálisan netbookot, a 900-as szériából, ráadásul ezek SSD-vel vannak szerelve, ami netbook esetében nem elhanyagolható szempont.

    A DELL netbookjának a jó ár (83 ropi) mellett van még néhány előnye:
    az egyik, hogy gyönyörű Crystal Bright kijelzője van, a másik hogy 1 helyett (ami a netbookoknál ma még döntő) 2 giga rammal adják, a harmadik pedig, hogy a WLAN és a memkártya-foglalat mellett még BlueTooth is van benne beépítve.
    (Azt megjegyzem, hogy ezek nem az 1366x768-as DELL netbookok)

    A Sony gépe ugyanebben a boltban 600 pénz (!) , ami egy "kicsit" lehúzás, viszont ezért cserébe egy picit nagyobb a kijelzője (10.1", 1366x768) 4 giga DDR3 ramos, 128 giga SSD-s,ja és Core2Duo procis, valamint még egy DVD Dual Layer író is azért még szorult bele. Ami miatt inkább "csak" Subnotebook, mint netbook. Vagy hívhatjuk bárhogy főleg 6 killerért :)

    A Sony nagyon el van szállva magától, bár nem kétlem, hogy jó minőséget gyártanak, de manapság már bármilyen konfigot, amin lefut a MEMtest, gyakorlatilag stabil gépnek és masszív vasnak lehet nevezni. Nos ha az ASUS, ki tudja hozni úgy a gyengének nem nevezhető konfigjait 60e Ft végfelhasználói árból , akkor a Sony , csak a márkaneve és a nagy arculata miatt nem ér annyival többet.
  • KAWAszaki #2
    Épp ideje volt, hogy a szonyi is újítson egy netbookot. Az eddigi vaio-k "kissé" felülárazottak voltak.
  • Ronny #1
    már a tökömön jönnek ki a netbookok...