Gyurkity Péter

Nemet mondhatnak a Microsoft és a Yahoo szövetségére

Bár a két cég már korábban bejelentette a szövetség megkötését, és együttes erővel készülnek a Google uralmának gyengítésére, ehhez az amerikai szabályozó hivataloknak is lesz egy-két szavuk.

A megállapodás részleteiről, annak fontosabb (valószínű) következményeiről már korábban írtunk, ez alapján pedig jól látszik, hogy mi is a Microsoft célja: egyesíteni erejüket a másik nagy riválissal, hogy együtt harcoljanak a Google aggasztó mértékű egyeduralma ellen, amely nem sok reményt hagy számukra az internetes keresők és online reklámok piacán. Kérdés, hogy ezt miként látja majd ezt az amerikai igazságügyi minisztérium.

A két újdonsült partner ugyanis köteles eljuttatni a részletes dokumentációt a minisztériumhoz, amely a jelenleg hatályos trösztellenes intézkedések, valamint a piac helyzetének figyelembe vételével hozza majd meg döntését. Ez azonban nem kis időt vesz majd igénybe, a szeptemberi első válasz részeként valószínűleg további dokumentációt kérnek majd a felektől. Nagy kérdés ugyanis, hogy a két rivális kézfogása kedvező, avagy negatív fejleményként értékelendő a keresők és a hirdetések piacán, ez fokozza, vagy netán csökkenti az itt tapasztalható versenyt.

A Google - amely az amerikai keresőpiac 65 százaléka felett uralkodik - korábban maga is megpróbálta magához édesgetni a Yahoo-t (szintén a hirdetések kényelmesebb és jövedelmezőbb kezelésével), ám ennek a minisztérium vetett véget, miután kimondták, hogy a két erős versenytárs szövetsége csak káros következményekkel járhat. A Microsoft a maga részéről hevesen lobbizott egy ilyen lehetőség ellen, most pedig ismét ők próbálkozhatnak, hogy a Bing kereső után még tovább erősítsék helyzetüket a keresőóriással szemben.

Úgy tűnik, hogy azon hirdetők jó része, akik korábban ellenezték a Google-Yahoo házasságot, most igent mondanának a Microsoft és a Yahoo szövetségére - a két kisebb vetélytárs összefogása kevésbé látszik fenyegetőnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dorian Gray #18
    gergely1991:

    Szerintem nagyon leegyszerűsítetted a dolgot. Ha a keresők így működnének, akkor alig lenne különbség a találataik között… A nélkül, hogy belemennék a részletekbe (amihez egyébként én sem értek) elég ha csak a Page Rank -ra utalok. Ennek a Google használta rendszernek a lényege, hogy az a weblap, amikre sok oldal mutat, a találatok elejére kerül. Ezért lehet az, hogy pl. a Wikipédia linkek általában már az első találati oldalon feltűnnek, hiszen ezekre gyakran történik hivatkozás. (bővebb információ: http://en.wikipedia.org/wiki/PageRank).

    A Google mindig is híres volt arról, hogy folyamatosan nyomon követi és felhasználja a userek keresési szokásit. Így alakult pl. ki az (a szerintem remek módszer), hogy egy-egy elgépelést követően megjelenít egy alternatív (a gyakran helyes) kifejezést.

    Persze ezeken felül rengeteg más is közre játszhat, de szó sincsen egyszerű indexelésről és „visszaböfögésről” egyik kereső oldalnál sem.
  • Sanyix #16
    De. Vannak kifejezések a keresésnél pl "" között pont arra a szövegre keres egyben ami a "" között van, de még van a +szó +szó is, meg még sokféle.
  • haxy27 #15
    fanatikus vakság aki azt mondja hogy a google a tökéletes böngésző. nem tagadom sok találata van de sok olyan ami használhatatlan. PL ha kettő, három szóra rákeresek akkor a yahoo sokkal jobb mert azt teszi előre amiben mindegyik szó egymás után van. Mig ez a googleröl nem feltétlen mondható el.
  • 5c0rp330n #14
    nemtom miről beszélsz. a google sokkal logikusabban és jobban működik, mint bármelyik másik kereső, azt általad említett bing-et pedig lemossa, releváns találatok tekintetében különösképpen, szóval nagyobb hülyeséget alig mondhattál volna.
  • gergely1991 #13
    szolgáltató szó kapcsán a kereső szerverekre utaltam. Így megfelel?
  • passatgt #12
    nem sorlolja előre, csak az 1. találat fölött lesz egy hirdetés:)
  • sedward #11
    1, A Google nem nyúl bele a találati listába azért mert fizetnek neki, viszont akinél a CustomizeGoogle vagy Xmarks Firefox extension telepítve van, az megváltoztatja a találatok sorrendjét.
    2, A találati listáknál kisebb háború folyik az előre kerülésért. Újabb és újabb trükköket vetnek be a weboldalak oldalán, a Google oldalán pedig ugyanolyan okosok dolgoznak folyamatosan a trükkök felismerésén, kiszűrésén, megnehezítésén, ez a munkájuk. Nem úgy van, hogy egyszer kitalálták és kész.
    3, Az Adwords úgy emlékszem csak 30%-ot von le a hirdetési összegből, 70% a hirdetési partnereké. Ez nem morzsa. Vagy rosszul emlékszem? Esetleg megváltozott volna?
    4, Lehet állítani, hogy melyik földrajzi hely szerint rendezzen, ha a magyar nem megfelelő, pl a Google toolbarban.

    Remélem amit nem lehetett a Google-nek azt nem engedélyezik az MS-nek sem. Egyébként nem értem, hogy miért próbálják ráhúzni az MS múlt századi viselkedésmintáját a Google-re, pedig az nem veri át folyamatosan a felhasználókat, nem kényszeríti bele őket semmibe, mindent ingyen vagy olcsón kínál, megnyitja a fejlesztéseit az emberek előtt, nem fizet le döntéshozókat és zsarol meg akár országokat nyíltan.
  • smv #10
    A Bing mint releváns?
    Hegyalja Fesztivál 2009 képek

    Gugli az oldalunkat a hegyaljafesztival mögött hozza közvetlenül (teljesen jogosan), míg bingben még a lehet más a politika 5 soros rövidhíre is megelőzi. És ez csak egy példa.
  • Frayer #9
    ekkora faszságot... a szolgáltató hogy nyúlna már bele a találati lista rendezésébe?

    Esetleg a google figyelembe veheti a földrajzi helyét az ip címednek, és aszerint állíthatja össze számodra a találatokat.
  • msstz #8
    Most ugye a szemantikus motorral akarnak majd menőzni, ami tényleg baromi jó volna, na de nincs még itt.