Gyurkity Péter

Chrome OS: hétfőn jöhet a Microsoft válasza

Külső források szerint a szoftvercég nagy bejelentésre készül hétfőn, amelynek tárgyát illetően azonban egyelőre csak találgathatunk. A Google megerősítette, hogy operációs rendszere ingyenes lesz.

A Microsoft kapcsán felreppent hírek egy blogban, pontosabban a blog szerzőjének FriendFeed oldalán jelentek meg először, ezt követően pedig több lap is átvette azt, utólag kiegészítve a később megjelent információmorzsákkal. Egyelőre annyit tudni, hogy hétfőn fontos bejelentésre kerülhet sor, ám azon még vitatkoznak a jól értesültek, hogy pontosan kinek és minek jut majd a főszerep a nagy napon.

Azt persze már korábban elárulták, hogy a Windows 7 RTM-változata, vagyis gyakorlatilag a végleges verzió július 13-án hétfőn készül el, innentől kezdve leshetik a rajongók a népszerű letöltő- és torrentoldalakat. Ez azonban csak az egyik fontos újítás lehet a redmondi szoftvercég háza táján, emellett ugyanis egyes források szerint bemutathatják a Gazelle kódnéven fejlesztett forradalmi böngészőt (amelyet eredetileg augusztusban szerettek volna ismertetni), illetve az Office Web Applications névre keresztelt csomagot, amely a Google Apps platformhoz hasonló módon teszi elérhetővé a megszokott Office alkalmazásokat.

Bár a Gazelle kapcsán néhány érdekes részletet is ismerünk, a Microsoft pedig korábban arra tett ígéretet, hogy alapvető változásokat honosítanak meg a böngészők szegmensében (egyfajta mini operációs rendszert dobnak piacra, amelyen belül a böngésző kapja a főszerepet, illetve biztonságosan és több szálon futtathatjuk majd a webalkalmazásokat, magunk mögött hagyva az eddigi böngészők hiányosságait és hibáit), nagyon úgy tűnik, hogy ehelyett mégis az Office Web Applications lesz a nagy durranás. Ennek pontos tartalmáról szintén csak találgatások láttak napvilágot, ám az egyértelmű, hogy a cég az irodai alkalmazásokat szeretné könnyű és kényelmes módon elérhetővé tenni a tömegeknek.

A Google időközben megerősítette, hogy a Chrome OS névre keresztelt operációs rendszerük ingyenes lesz, a fejlesztés során pedig számos gyártóval működnek majd együtt. A listán szereplő fontosabb nevek a következők: Acer, Adobe, ASUS, Freescale, Hewlett-Packard, Lenovo, Qualcomm, Texas Instruments és Toshiba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vantulok #90
    Többen érdeklődtek, hogy tegyek fel screenshotokat a linuxos tevékenységeimről.
    Íme! Az alábbi képen éppen Half Life-ozok:


    Itt éppen táv- és vezérlek egy jónéhány :) gépet.


    Emitt nyitva van nem kevés alkalmazás egyidejűleg:
    XP-n a Flash és egy DirectX-es Billiárd/Snooker játék,
    közben a Linux-on fórumozás.


    Itt a Photoshop fut Wine-nal, ha esetleg valaki kételkedne
    abban hogy a VirtualBox nélkül már nincs is élet:


    Itt a Gúgl Örsz Direct-X-es verziója fut VirtualBoxban
    amíg rá nem jöttem, hogy van már natív Linux verziója is :)


    Mégegyszer a konfigurációm megszégyenítésképpen azoknak, akik
    még a 3 gigaherces 2 giga ramos gépükön is bénáznak:

    900 Mhz-es Celeron (!) , 1 giga RAM, netbook !
  • ilf667 #89
    hát te nem lehetsz nagy lumen ha ezt nehéznek tartod.
    vagy inkább az van, hogy megintcsak 0 tapasztalattal okoskodsz, egyszer sem próbáltad.
    vagy ennyire antitalentum vagy hozzá
  • Vantulok #88
    " Az XP egy Tiny XP, kissé feltupírozva a Vista Aero effektjeivel. "

    Szóval lopott, buherált, gyárilag trójais XP verzsön? Aero effektjeivel? Na most ha valaki utálja a Vista/W7 párost minek akar Aero effekteket? És miért is jó a HW grafikai gyorsítás helyetti szoftveres megoldás???

    Lopottnak lopott, buheráltnak buherált, gyárilag ugyan trójais, viszont pont ez van kibuherálva. Az Aero effektjei pedig nem úgy látszik nem csak nekem tetszenek, hanem annak is aki belebuherálta az XP-be. A grafikai gyorsítás az pedig bizony HARDWARE-es, amelyet a videokártya Linux driverén keresztül a WineD3D küld át a VirtualBoxban futó XP-nek.

    ----------------------------------------------------------------------------
    "Ez meg csak úgy büntetésképpen a Windows 7 Starternak, hogy a Microsoft a saját OS-ét nem hajlandó futtatni a Starter Edition-ban (gondolok itt a VirtualPC-s XP hokira) viszont a Linux ezt pofátlanul tudja..."

    Ez meg milyen marhaság? soha nem is volt róla szó, hogy a Business és Ultimate verziókon kívűl menne máshol. Amúgy külső virtual pc szoftverrel mehet, de ott meg a virtualizáció támogatásának hiányában lasabb lesz. Ez most olyan, mint ha fikáznád az Office Basicet, amiért nincs benne minden ami a Proban.

    Azért fikázom, mert a Microsoft írta a VirtualPC-t és az XP virtualizációt is ők találták ki a Win7 esetében, illetve ők esküdöznek égre-földre hogy majd a Netbookokon milyen olajozottan meg jól fog majd működni az eleve min. 1 giga RAMigényű OS. Ha a Linux ilyen szinten hardware-es grafikai gyorsításostul kezeli a komplett XP-t, akkor hogyhogy nem tudja, vagy miért nem akarja a Microsoft a saját régi OS-ét támogatni az állítólag Netbookokra szánt Win7 Starter edition-ben, vagy miért lesz ott lassabb kompromisszumos megoldás, ha még a Linuxon is van kompromisszumok nélküli, gyors és kismérétű? Hát ezért fikázom.
  • Vantulok #87
    A MacOSX-szel viszont van egy alapvető bökkenő: csak a saját hardverre telepíthető gond nélkül, különben annyit fox vele szívni a telepítéssel, hogy a még a legbrutálisabb Linux termilnálos kernelfordítást is vissza fogod sírni !
  • slickboy #86
    Vágom én, észre is vettem miben akar újítani a SmoothStreaming. A videó felbontását csökkenti, ha csökken a sávszél és nem a képkockasebességet. Kipróbáltam, amikor a csúszkával lekorlátoztam a sávszélt, csökkent felbontás, aztán amikor visszatettem, pár pillanat múlva élesedett a kép. Amennyit felfogtam az egészből, hogy több felbontásban renderelik a streamelt médiát majd valahogy a különböző felbontások között váltogat a kiszolgáló szerver ahogy a sávszél megkívánja. Azért smooth, mert mindezt akadás nélkül teszi.
  • BenceYCE #85
    Elnézést ha valaki már megemlítette, nem volt időm végigolvasni a hsz.-eket, de javítsatok ki ha rosszul tévedek, a M$ Qrva nagyot bukhat ha nem sikerül a Bing-jét felfuttatni, ugyanis sűrűbben használjuk a keresőjét a Guglinak mint az összes M$-os alkalmazást együtt véve. (legalábbis nálam ez a statisztika) Szerintem ha nem akarja a M$, hogy óriási szeletet lekanyarintson a tortából a Gugli azzal, hogy megszünteti IE alá a keresőjét, akkor fel kell kötnie a gatyáját. Játékra előbb vesznek az emberek konzolt mint 2 évente új VGA-t és akkor a vasról még nem is beszéltem. Irodai munkában meg eszembe jutnak a cikkek, hogy számtalan önko. és egyéb hivatal váltott az itt sokak által leszapult linux-ra. A helyzet az, hogy a MS nem elbaszta a Pistát vagy a 7-t, hanem nincs igény a további fejlődésre. A többiek meg behozzák a lemaradásukat. Míg a fizető ügyfelek joggal várták a M$-tól, hogy a pénzükért kapjanak cserébe fejlesztést és támogatást, addig a kalózmásolatok használói nem támasztanak ilyen elvárásokat, egyszerűen csak élvezik amit mások kikapartak nekik. Nekem aztán édes mindegy lesz, hogy melyik oprendszert fogom netezésre használni. A torrent seed-elés miatt egy netbook-nak már így is mennie kell itthon 36W-tal, nem fogom beröffenteni az 500W-ot, hogy M$-t használhassak. A Mac sznobizmustól meg a hideg is kiráz. A Szifon a saját szegmensében jó, mert a telefonoknál amúgy is muszáj kompromisszumot kötni. Na de egy jó vasat összehajigálok win alá fele annyiból mint amennyiért az Alma beárazta a Mac-et. Értem én, hogy az egyik trabi, a másik meg Ferrari, de bazz ki a rák engedheti meg magának idehaza a Ferrarit? 90k-ért komplett 2 magos gépet összeszórsz. Mennyi is a legalja a Mac-nek? 120k-ért kéz alól kapok gari nélküli netbox-ot? G8-akon belül még elmegy, mert aki hülye inkább megveszi a hozzá nem értését, aztán használja. De aki egy retkes M$-t is "torrentről frissít" annak nem lesz a kedvence a rákbeteg almagyáros.

    Jelige: Aktív hang- és/vagy videóvágósok, meg "kell a munkámhoz" c. fejezetekkel kíméljetek, mert én is ahhoz az igencsak nagyobb többséghez tartozok aki magasról leszarja, hogy annak az 1-2 %-nak miért "muszáj" Mac-et használnia a munkájához. Gondolom Amcsiban az emberek 90%-a videóvágásból él.
  • LMNO #84
    " Az ár meg nem kifogás, az Apple minden piaci igényt lefed"
    Igazán? Netbookok, elérhető árú (150-200e Ft) notebookok? Merre?
  • bakagaijin #83
    Úgy tippre az lesz az bizonyos MS lépés, hogy lesz egy őrült lebutított de ingyenes változata a Win7-nek. Ha, egyáltalán szüksége lesz erre a lépésre, a Chrome jelenlegi elterjedtsége nem ezt sugallja.
  • FlyingV #82
    amúgy az arany középút a Mac OS X, komolyan nem értem, miért nem azt a rendszert használja mindenki.. és most itt ezt úgy értem, hogy a nyilvánvaló speckó szoftverek/taknyos kockáknak játékok hiányát ne nézzük, mert az csak a szoftverfejlesztők hibája. a Mac OS-ben ugyanis megvan minden, ami vonzó a Linuxban (a geekeknek), ugyanúgy alkalmas netre/irodai használatra, mint egy ubuntu pistabácsinak, és felhasználóbarát, mint a Windows. Illetve beszélek hülyeségeket, amilyen fapados és felhasználóidegen a Linux kezelőfelülete a Windowshoz képest, olyannyira béna, idegesítő és idegen a Windows-é a Leo-hoz képest.. Az ár meg nem kifogás, az Apple minden piaci igényt lefed. Hacsak nem vagyunk hobbi barkácsolók..
  • Gabe Dearborne #81
    Tényleg ez a lényeg. Mondjuk eddig is tudtam, de nem fogalmazódott meg bennem leírhatóan. Gratulálok, mert minden más csak fölösleges szócséplés.