Berta Sándor

Árulkodó is lehet a mobil

Minél több funkciója van a mobil eszközöknek, annál több információt lehet gyűjteni azok tulajdonosairól. Ahhoz, hogy a mobil szolgáltatásokat tovább lehessen fejleszteni, mindenképpen szükség van arra, hogy az emberek megbízzanak az ezeket kínáló cégekben.

Kai Rannenberg informatikus olyan stratégiákon dolgozik, amelyek segítségével a szolgáltatók erősíthetik a mobil rendszerekbe vetett bizalmat és biztonságérzetet. Az adatvédelem nem véletlenül lett napjainkban felkapott téma, hiszen ma már gyakorlatilag minden személyes adatunkat elektronikusan is gyűjtik, tárolják és elemzik a hivatalok.

Különösen fontos az óvatosság a mobil készülékek esetében, hiszen a mobiltelefonok, a PDA-k, a notebookok és más kommunikációs eszközök egyre több funkciót kínálnak. Ma már nem csak telefonálhatunk velük, hanem címeket kezelhetünk vagy éppen zenét játszhatunk le. A helyzetet súlyosbítja, hogy sok modell képes felcsatlakozni az internetre, az e-mailek küldésére, a beépített GPS-egységeknek köszönhetően a pontos helyzet meghatározására és a helyhez kötött szolgáltatások használatára. "Éppen ezért van szükség arra, hogy megbízhassunk a készülékeinkben" - közölte Kai Rannenberg.

A szakember évek óta azzal foglalkozik, hogy miként lehetne javítani az adatvédelmen és miként lehetne biztonságosabbá tenni a mobil alkalmazásokat elsősorban a felhasználók számára. Rannenberg a bizalom szükségességét egy példával szemléltette. Egy allergiás betegnek fontos, hogy bármikor pontosan meghatározhassa a helyzetét, mert csak így kaphat pontos pollenjelentéseket. Ehhez azonban nem csak a pontos helyzetét kell kiadnia, hanem azt az információt is, hogy beteg. Az informatikus szerint a mostaninál sokkal nagyobb biztonságot jelenthetnének, hogy ha ezeket az adatokat szétosztanák az egyes szolgáltatók között és mindegyik csak egy meghatározott információt ismerne.

"A mobilszolgáltatóm úgyis tudja a pontos pozícióimat, de nem kell, hogy tudja, hogy milyen betegségben szenvedek. Ezeket az információkat védett módon kellene továbbadni egy másik cégnek. A felhasználó bármikor beállíthatná, mikor vagy milyen hosszú ideig ismerje a szolgáltató a pozícióját és milyen helyzetben mely adataihoz férhessen hozzá. Szintén fontos, hogy ha egy helyzetmeghatározás 30 másodpercenként történik, akkor ne kérdezzék meg minden alkalommal az illetőt, hogy egyetért-e az eljárással. Az adatvédelmi rendszereknek könnyen beállíthatóknak és átláthatóknak kell lenniük, valamint fontos, hogy a használatuk ne vegye túl sok időt igénybe" - mondta Rannenberg.

A szakember végül leszögezte, hogy mindez csak akkor működne a gyakorlatban, ha a szolgáltatókat rendszeresen ellenőriznék, hogy betartják-e az adatvédelmi előírásokat. Adatvédelmi auditoknak kellene garantálniuk, hogy az adott cégben az előfizetők maradéktalanul megbízhatnak és nyugodt szívvel rábízhatják a személyes adataikat.

Az ugyanakkor már a kutatók feladata, hogy szabványosítsák az adatvédelmi megoldásokat. Mert a felhasználók csak ezek megléte és elterjedése esetén bízhatnak majd teljesen a gyártókban és azok termékeiben, illetve a szolgáltatásokban és az azokat kínáló cégekben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Piel #5
    "...mert tudni akarom a pollenhelyzetet egy adott pillanatban/helyen, az nem jelenti azt, hogy beteg is vagyok, csak igénybeveszek egy szolgáltatást."
    Másokat valószínűleg nem is fog érdekelni, max egy-két kutatást végzőt. A windows mint OP rendszer is ezért lett elég nagy, mert a kezdet kezdetétől figyelik általa a felhasználó igényeit. Milyen progikat telepít, miket néz az interneten...? stb Telefonoknál ugyanez a helyzet. Csak egy kis lépés és tudni fogja a szolgáltató a telefonod által, hogy mely alkalmazásokat használnak az emberek leggyakrabban az adott mobilon, merre fejlesszen tovább, mit kell jobban kiélezni. Burkoltan, adatokat gyűjtenek rólunk. Persze név nélkül. Ha nem akarja nem tudja, ha akarja tudja a szolgáltató. Ezt pedig egy külső adatvédelmet ellenőrző cég nem tud ellenőrizni. Persze kicsi pénzért, meg pláne nem veszi észre a "hibát". Mint fent is lehetett olvasni, rendes pénzt lehet vele keresni szolgáltató szinten.
  • Garfield #4
    Ez az egész rohadtul túl van lihegve: a mobilszolgáltató csak infrastruktúrát nyújt, de a konkrét szolgáltatás igénybevételéről nincsenek adatai - nem véletlen, hogy a büdöslábú emelt díjas fogadott SMS-ek kapcsán is a panaszos el lesz küldve a tartalomszolgáltatóhoz. Hacsak nem a mobilszolgáltató nyújtja a tartalomszolgáltatást, akkor a helyzete egy az egyben megegyezik a postáséval: csak kézbesíti mások üzeneteit. Az allergiás példa meg azért rossz, mert a szolgáltatás kialakítása a vacak: azért, mert tudni akarom a pollenhelyzetet egy adott pillanatban/helyen, az nem jelenti azt, hogy beteg is vagyok, csak igénybeveszek egy szolgáltatást. Azaz úgy kell kialakítani az adott szolgáltatást, hogy a lehető legkevesebb személyes adat kezelésére kerüljön sor, de eme célhoz kötöttség rögzítve is van az adatvédelmi törvényben.
  • kvp #3
    A mobilok jo resze megbizhato, mert a legtobb funkcio szabadon allithato. Pl. az en telefonomon le van tiltva az automatikus frissites es az ip halozatra is csak akkor megy fel ha engedem, tovabba mindig visszautasitom a halozatrol jovo konfiguracios parancsokat (a telefon mindig rakerdez, hogy telepitse-e). A jatekoknal is le van tiltva az automatikus highscore feltoltes. Mindezek mellett ha internetezni akarok, akkor a bongeszo inditasakor meg kulon megkerdezi, hogy csatlakozzon-e. A helyzetmeghatarozo modul pedig csak akkor fut ha elinditom, de tobbnyire nincs ra szuksegem. (a terkep program meg kulon szol, hogy ha lehet ne hasznaljam vezetes kozben) Mondjuk ez egy sony-ericsson, tehat eleg gagyi telefon, viszont legalabb nem szorakozik az emberrel. Es meg jailbreak-elni sem kellett, mert eles drm rendszer mellett is hasznalhato drm mentes modon.

    Az apple es palm telefonok a masik veglet. Ott minden adat alapbol megy vissza a gyarto cegnek, a netrol sem igazan lehet oket letiltani, csak a teljes gsm modul kikapcsolasaval, arrol nem beszelve, hogy minden halozati parancsot kerdezes nelkul vegrehajtanak. Ezt a palm meg megfejelte a gps adatok napi lekeresevel, amig az apple csak a felhasznalo programfuttatasi es zenehallgatasi szokasait vizsgalja. Egyik sem tul szimpatikus...

    Most azert akarjak szabalyozni a fenti dolgokat, mert nehany nem tul etikus gyarto miatt kezdenek idegesek lenni a felhasznalok. A megoldas persze nem a drm rendszerekben van, mert az csak kizarja a felhasznalot a sajat rendszerebol, hanem a megbizhato szoftverek irasaban. Meglepo, hogy ebben ujabban a microsoft elorebb van mint a piaci konkurensei, pl. az apple. Aki viszont nagyon biztosra akar menni, az vehet egy linux-os telefont, de csak olyat amelyikre o rakja fel forrasbol az operacios rendszert es akkor nem kell a gyartoban nagyon megbiznia. (felteve, hogy a hardver tiszta)
  • Amergin #2
    "Éppen ezért van szükség arra, hogy megbízhassunk a készülékeinkben"
    Én nagyon szépen megbízom a készülékemben A hatalomban, abban viszont nem.
    Az erkölcs nélküli hatalom zsarnokság és látható, hogy akinek hatalma van (politikusok és pénzemberek), azoknak hol áll az értékrendjében a morál és az erkölcs. (A futottak még kategóriában..)
    Úgyhogy én szeretem a mobilom
  • Gascan #1
    Minden ut Romaba vezet... - szoval a szalak ugy is talalkoznak valahol... EU, ENSZ stb. szoval szerintem az ilyen rendszer csak "parasztvakitas" es arra talaljak ki oket, hogy megnyugtassak az embereket... - minden ok nelkul.

    Nincs mar olyan sok lepes a beultetett csipekig... es milyen meglepo, hogy a mobil vezet vezet el odaig :)