5
  • Piel
    #5
    "...mert tudni akarom a pollenhelyzetet egy adott pillanatban/helyen, az nem jelenti azt, hogy beteg is vagyok, csak igénybeveszek egy szolgáltatást."
    Másokat valószínűleg nem is fog érdekelni, max egy-két kutatást végzőt. A windows mint OP rendszer is ezért lett elég nagy, mert a kezdet kezdetétől figyelik általa a felhasználó igényeit. Milyen progikat telepít, miket néz az interneten...? stb Telefonoknál ugyanez a helyzet. Csak egy kis lépés és tudni fogja a szolgáltató a telefonod által, hogy mely alkalmazásokat használnak az emberek leggyakrabban az adott mobilon, merre fejlesszen tovább, mit kell jobban kiélezni. Burkoltan, adatokat gyűjtenek rólunk. Persze név nélkül. Ha nem akarja nem tudja, ha akarja tudja a szolgáltató. Ezt pedig egy külső adatvédelmet ellenőrző cég nem tud ellenőrizni. Persze kicsi pénzért, meg pláne nem veszi észre a "hibát". Mint fent is lehetett olvasni, rendes pénzt lehet vele keresni szolgáltató szinten.
  • Garfield
    #4
    Ez az egész rohadtul túl van lihegve: a mobilszolgáltató csak infrastruktúrát nyújt, de a konkrét szolgáltatás igénybevételéről nincsenek adatai - nem véletlen, hogy a büdöslábú emelt díjas fogadott SMS-ek kapcsán is a panaszos el lesz küldve a tartalomszolgáltatóhoz. Hacsak nem a mobilszolgáltató nyújtja a tartalomszolgáltatást, akkor a helyzete egy az egyben megegyezik a postáséval: csak kézbesíti mások üzeneteit. Az allergiás példa meg azért rossz, mert a szolgáltatás kialakítása a vacak: azért, mert tudni akarom a pollenhelyzetet egy adott pillanatban/helyen, az nem jelenti azt, hogy beteg is vagyok, csak igénybeveszek egy szolgáltatást. Azaz úgy kell kialakítani az adott szolgáltatást, hogy a lehető legkevesebb személyes adat kezelésére kerüljön sor, de eme célhoz kötöttség rögzítve is van az adatvédelmi törvényben.
  • kvp
    #3
    A mobilok jo resze megbizhato, mert a legtobb funkcio szabadon allithato. Pl. az en telefonomon le van tiltva az automatikus frissites es az ip halozatra is csak akkor megy fel ha engedem, tovabba mindig visszautasitom a halozatrol jovo konfiguracios parancsokat (a telefon mindig rakerdez, hogy telepitse-e). A jatekoknal is le van tiltva az automatikus highscore feltoltes. Mindezek mellett ha internetezni akarok, akkor a bongeszo inditasakor meg kulon megkerdezi, hogy csatlakozzon-e. A helyzetmeghatarozo modul pedig csak akkor fut ha elinditom, de tobbnyire nincs ra szuksegem. (a terkep program meg kulon szol, hogy ha lehet ne hasznaljam vezetes kozben) Mondjuk ez egy sony-ericsson, tehat eleg gagyi telefon, viszont legalabb nem szorakozik az emberrel. Es meg jailbreak-elni sem kellett, mert eles drm rendszer mellett is hasznalhato drm mentes modon.

    Az apple es palm telefonok a masik veglet. Ott minden adat alapbol megy vissza a gyarto cegnek, a netrol sem igazan lehet oket letiltani, csak a teljes gsm modul kikapcsolasaval, arrol nem beszelve, hogy minden halozati parancsot kerdezes nelkul vegrehajtanak. Ezt a palm meg megfejelte a gps adatok napi lekeresevel, amig az apple csak a felhasznalo programfuttatasi es zenehallgatasi szokasait vizsgalja. Egyik sem tul szimpatikus...

    Most azert akarjak szabalyozni a fenti dolgokat, mert nehany nem tul etikus gyarto miatt kezdenek idegesek lenni a felhasznalok. A megoldas persze nem a drm rendszerekben van, mert az csak kizarja a felhasznalot a sajat rendszerebol, hanem a megbizhato szoftverek irasaban. Meglepo, hogy ebben ujabban a microsoft elorebb van mint a piaci konkurensei, pl. az apple. Aki viszont nagyon biztosra akar menni, az vehet egy linux-os telefont, de csak olyat amelyikre o rakja fel forrasbol az operacios rendszert es akkor nem kell a gyartoban nagyon megbiznia. (felteve, hogy a hardver tiszta)
  • Amergin
    #2
    "Éppen ezért van szükség arra, hogy megbízhassunk a készülékeinkben"
    Én nagyon szépen megbízom a készülékemben A hatalomban, abban viszont nem.
    Az erkölcs nélküli hatalom zsarnokság és látható, hogy akinek hatalma van (politikusok és pénzemberek), azoknak hol áll az értékrendjében a morál és az erkölcs. (A futottak még kategóriában..)
    Úgyhogy én szeretem a mobilom
  • Gascan #1
    Minden ut Romaba vezet... - szoval a szalak ugy is talalkoznak valahol... EU, ENSZ stb. szoval szerintem az ilyen rendszer csak "parasztvakitas" es arra talaljak ki oket, hogy megnyugtassak az embereket... - minden ok nelkul.

    Nincs mar olyan sok lepes a beultetett csipekig... es milyen meglepo, hogy a mobil vezet vezet el odaig :)