Gyurkity Péter

A közösségi oldalakon is megfigyelnék a brit netezőket

Átfogó megfigyelési és adattárolási programmal készül a brit belügyminisztérium, mivel nem elégedettek a frissen hatályba lépett, egységes EU-s direktíva rendelkezéseivel - mindent és mindenki megfigyelnének a világhálón.

A Home Office terveiről ezúttal is a ZDNet számolt be, kiemelve, hogy az Intercept Modernisation Programme (IMP) névre keresztelt projekt a nagyobb közösségi oldalakon is követné a brit állampolgárok minden egyes lépését, emellett pedig a teljes kommunikációt eltárolnák, hogy szükség esetén legyen mi alapján lefolytatni a nyomozást.

A kormányzati illetékeseket elsősorban az zavarja, hogy az Európai Unió adatmegőrzési direktívája (amelynek alkalmazását legkésőbb 2009. március 15-ig halaszthatták el a tagállamok) nem érint minden kapcsolódó szolgáltatást és platformot, ugyanis csak a szolgáltatók által tárolt adatok esetében írja elő a 12 hónapos, vagyis az egy teljes évig tartó eltárolást. Az internetezők ezt viszont könnyen megkerülhetik a manapság oly népszerű webszolgáltatások (webmail, közösségi oldalak, illetve azonnali üzenetküldő hálózatok) alkalmazásával, ezáltal pedig az egész rendelkezés értelmét veszti - legalábbis a nagyon is kíváncsi brit kormányzat számára. Éppen ezért ők több helyen is kiegészítenék a direktívát, és a jövőben saját változatukat alkalmaznák.

A program alapvetően két pillérre épül: a deep packet inspection eljárással figyelnék meg a szinte teljes brit internetes kommunikációt, a releváns adatokat pedig egy központi kormányzati adatbázisban őriznék meg, ezzel is megkönnyítve azok később felhasználását. Példaként említették meg, hogy amennyiben valaki a hotmail.pk oldalt használja, majd pedig felrobbantja a parlament épületét, a vonatkozó naplófájlokat a pakisztáni hatóságoktól kellene megkérni, csak hogy esetleg kiderüljön, hogy azokat mindössze 3 napra visszamenőleg őrizték meg.

A szigorú elképzelés természetesen nem nyerte el minden parlamenti párt tetszését, a kritikusok viszont nem sok értelmét látják a további egyeztetésnek, mivel nagyon úgy tűnik, hogy a belügyminisztérium már elszánta magát a fenti lépések végrehajtására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • toto66 #12
    "nyilvántartanak, nyilván tartanak"
  • immovable #11
    Egyelőre olvasni még szabad akármit.
    Tévedés. Olvasgass pedo lapokat és már bíróság előtt is állsz teljesen jogosan.
  • jaspercry #10
    Hát amennyi pornót én életemben már letöltöttem,ha ez valaki visszakeresi?!
    hát állok elébe:)
  • B0nFire #9
    kvp: visszakövethető, de semmi több. Nem tudják, hogy azzal a géppel milyen üzeneteket, neadjisten törvénysértést követtek el. Anélkül meg nincs vád. Egyelőre olvasni még szabad akármit.

    AquirLord: Igazad lehet, hogy lelassítja a rendszert (én még nem próbáltam), de hát mindennek ára van, mivel minden szirszar információt titkosítani kell neki, ez pedig időbe telik. Valószínű, hogy nem ártatlan böngészésre használja valaki, akkor pedig legyen türelmes.
  • zola2000 #8
    De pl vannak bizonyos oldalak amik pl onion linkel működnek, és azokat csak tor böngészőből lehet elérni... Guglizz rá arra a szóra hogy torgle.
  • AquirLord #7
    Nem értem miért reklámozzák annyian a Tor-t . Lehet az én készülékemmel van a probláma, de mikor multkor kipróbáltam, akkor eszméletlen lassú volt. Egyedül arra lenne jó hogyha tudsz 1 konkrét címet, amit meg akarsz nézni, de jobb titkolni hogy te ilyeneket is nézel, akkor azt még rendben van mert kivárja az ember....de ha csak böngészni akarsz és egyik oldalt a másik után nyitogatod, hát ott igen türelmes ember aki pár oldalnál többet kibír vele...
  • gettoharcos2 #6
    igen és még azt hagytad, ki hogy az igazi terroristák néha sábesz deklit és kaftánt viselnek és egy másik közel-keleti országból származnak.
  • kvp #5
    Magyarorszagon is ez a direktiva van hatalyban. Itt is mindent tarolnak, csak legfeljebb nincs eleg ember, hogy mindent vegig is nezzen. Tobbnyire csak kapcsolati halora erdemes szurni, tehat aki gyakran nez ellenzeki oldalakat vagy van ellenzeki ismerose/rokona, esetleg a telefonja jelen volt ellenzeki rendezvenyen az gyanusabb, ezeket es egyeb adatokat be lehet sulyozni az alapjan, hogy az illeto elvileg mennyire veszelyes a kormanyra, es az alapjan elrendelni a szorosabb megfigyeleset, amit csak a birosag vagy megadott miniszterek engedelyezhetnek, tehat csak akkor all fent veszely az emberekre, ha az aktualis magyar kormany nem maximalisan torvenytisztelo es demokratikus gondolkodasu emberekbol all.

    ps: A magyarok nyilain is mindenki rohog, mivel egyertelmu, hogy csak azert nem talaljak a rendorpalotat megtamado fekete autot sem, mert a parkoloban all a tobbi civil jarmuvel. :-))) Ha valakinek van kedve oknyomozo ujsagirot jatszani, akkor nezzen utanna az oldalaikat regisztralo szemelyeknek es szervezeteknek...

    Es igen, ide tenyleg jol jon a tor, de hozzatennem, hogy ha a bemeneti es a kimeneti pont is megfigyeles alatt all, akkor a tor-t hasznalo gep is visszakovetheto.
  • Pares #4
    Az igazi terroristák nem egy sötét barlangban találkozgatnak, és nem kiabálnak Allahokat, hanem 5000 dolláros öltönyben tervelik ki az ehez hasonló terveket...
  • Darth Sith #3
    csak nehogy a terroristák kezébe kerüljön..