Gyurkity Péter

Steve Ballmer nem tart a Google operációs rendszerétől

A Microsoft vezérigazgatója igyekezett elviccelni a keresőcég fejlesztése által jelentett kihívás, ám még maga is óvatosan fogalmaz a várhatóan jövőre elkészülő platformról - számára is sok a kérdőjel.

Ballmer a vállalat technológiai partnerei számára megrendezett konferencián említette meg a Google által nemrég bejelentett fejlesztést, amely ezúttal már a Microsoft fő területét, az asztali operációs rendszerek szegmensét célozza meg. Véleménye szerint nem kell nagy versenytől tartaniuk ezen a téren, ezt pedig több érvvel igyekezett alátámasztani.

Az első szerint a keresőcég fejlesztése, a Chrome OS, egyelőre inkább érdekes fejlemény, mintsem nagy veszélyt jelentő kihívás, ő maga is így viszonyul hozzá. Kiemelte, hogy még mintegy másfél évre lesz szüksége a riválisnak, míg befejezik a munkát és megjelenhet az első, véglegesnek szánt verzió, arról nem is beszélve, hogy a Google már most is rendelkezik egy kliens operációs rendszerrel, az elsősorban mobiltelefonokra és netbook megoldásokra szánt Android személyében. Meggyőződése, hogy nincs szükség két eltérő fejlesztésre, így érdeklődéssel várja majd a fejleményeket a Google háza tájáról.

A Google már korábban jelezte, hogy az operációs rendszer esetében (csakúgy, mint ahogy azt a Chrome szoftvernél tapasztalhattuk) az egyszerű és letisztult kezelőfelületre helyezik a hangsúlyt, a főbb funkciók közül pedig a beépített böngésző és az internetelérés kapja majd a főszerepet. Jelenleg még Ballmer sem igazán tudja, hogy ez pontosan mit takar, így nem is kíván találgatni ezzel kapcsolatban. Az azonban figyelmeztető lehet számára, hogy korábban több más vetélytárs fejlesztését (így például az Apple iPhone telefonokat) is leszólta, azok pedig ezzel nem sokat törődve, meghódították a piacot.

A Microsoft pedig éppen most igyekszik felvenni a kesztyűt a keresők, valamint az ingyen elérhető online szoftverek területén. Erről szól a Bing, valamint a napokban ismertetett Office 2010 Web Applications, amelyek megfelelői meglehetősen jól szerepelnek a Google háza táján.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #79
    kb olyan mint anno az xp-n nincs kékhalál megoldás... ja ahogy kiírná a kékhalált, defaultból újraindítja a gépet :D tényleg nincs kékhalál...
  • Sanyix #78
    húú hát ha benézek a rendszermappákba kvasok dll-t látok... ez elég.

    "A Required DLL File, xyz.dll, was not found" vagy "The procedure entry point abc couldn't be located in zyz.dll"

    Ilyet xp-ben láttam, nem ritkán. Vistán már nem mivel jól megoldották, és ehelyett olyasmit ír ki, hogy "program cannot be executed". Aztán dependency walkerrel lehet keresni milyen dll nincs meg :D
  • BlackRose #77
    54353534534534534534534 ???

    Gyakorlatban hányszor láttál (a Win2000, XP, 2003, Vista, 2008, Win7, 2008 R2 esetében) ilyen valamit:

    "A Required DLL File, xyz.dll, was not found" vagy "The procedure entry point abc couldn't be located in zyz.dll"

    Elméletileg mondjuk igazad van, de gyakorlatilag nincs...

    A Microsoft állítása a Win2000 esetében (és azóta csak javult még a helyzet):

    "Is DLL Hell Really Over?

    The huge increase in robustness WFP and private DLLs provide is one more significant advantage Windows 2000 provides over other operating systems. You now get the resource savings of DLLs with the robustness of static linking. While DLL Hell won't be completely eliminated, it is far less likely to occur. Using DUPS to find the problematic DLL and side-by-side DLLs to fix the problem, DLL version problems will be much easier to find and fix."
  • Sanyix #76
    "(volt még .dll hell is, de annak már vége)" igeeen??? Akkor miért látok még 54353534534534534534534 dll-t 644 fél verzióban a mondjuk a w7-ben is?
  • BlackRose #75
    :) Notepad? azt én is sokat használom, nem szoktam bonyolítani semmit sem, a Paint-nak is megvan a helye, csak éppen azt akartam mondani, hogy a Paint használhatósága nagyon korlátozott, de akinek csak ennyi kell annak megfelel.

    Az IE3 viszont amikor megjelent érezhetően többet tudott mint amennyit az akkori Web 99% követelt (persze nam szabad elfelejteni, hogy akkor a Web egy nagyon kezdetleges fázisban volt).
  • Epikurosz #74
    "A Paint használható volt 1986-ban, azóta nem és nem is használja senki."

    Ez hülyeség. Én imádom a Paintet. Ha pld. egy idegennyelvű feliratos ábrát retusálni kell, akkor kizárólag a Painttel oldom ezt meg. A képek átméretezését, konvertálását másik formátumba szintén ezzel a kis progival végzem. Nem fogom bonyolítani az életem menüdzsungellel rendelkező grafikai programokkal.
    Ja, és ha csak pár soros sima szöveget kell leírnom, akkor szépen megnyitom a Windows Jegyzettömböt (angolul azt hiszem: Notes). Persze, vannak, akiknek mániája mindennek a túlbonyolítása.
  • BlackRose #73
    A PC piac 1994 és 2007 között 36 millió PC-ről 264 millió PC-re növekedett (és akkor óriásai része a nyugaton lett értékesítve). Tehát nem nagyképűség azt mondani, hogy használtam akkor amikor még ez miatt valami furcsa gyereknek tartottak mert nem volt éppen normális dolog a PC-vel barátkozni. :)
  • BlackRose #72
    Miért lenne nagyképű? Ma minden házban van PC, akkor még csak minden utcában volt, 90% ember aki ma PC-zik akkor nem nagyon tudta mi az vagy esetleg még kis gyerek volt. Itt nem azért mondtam, hogy "ott voltam" mert most ez miatt én nagyobbnak érezném magam (nem szoktam büszke lenni főleg nem olyan dolgokra amelyek nem a saját munkám eredménye), de függetlenül, nekem ne mondja senki, hogy mi volt az IE3 mert tudom, mi volt nónapokat töltöttem el vele.

    A Paint használható volt 1986-ban, azóta nem és nem is használja senki.

    Az IE1 benne volt a Windows95 OEM verzióban és ugye legtöbb gépen amit megvettek vele (akkoriban a Windows inkább új gépeken jött mint upgrade formában, mert nagyon gyorsan növekedett a PC piac), az IE2 viszont benne volt a Win95 OSR1-ben ami volt a Win95 legtöbbet használt verziója. Mégsem használta senki mert nem volt igazán használható.

    "Internet Explorer 3, was released in August 1996, and went on to be much more popular than its predecessors. It was developed without Spyglass source code, although still crediting Spyglass "technology" in the program's documentation. Internet Explorer 3 was the first major browser with CSS support, although this support was only partial. Released on August 13, 1996, it also introduced support for ActiveX controls, Java applets, inline multimedia, and the PICS system for content metadata. Version 3 also came bundled with Internet Mail and News, NetMeeting, and an early version of the Windows Address Book, and was itself included with Windows 95 OSR 2. Version 3 proved to be the first more popular version of Internet Explorer, which brought with it increased scrutiny."

    Már ennyire ugyan részletes emlékezetem nincs, de ezt mondja a Wikipédia.
  • grobs #71
    "Ott voltam ..."
    Ez erősen nagyképű kinyilatkoztatás. Mintha nem élt volna akkor, és nem használta volna ezeket a termékeket.

    "IE3 már használható volt és használták is"
    Persze. A Paint is használható volt, és használták is.

    "Windows-ban már az előbbi IE-k is integrálva voltak"
    Nem voltak integrálva. Integrálás azt jelenti, hogy az adott rendszer része. IE1 pl. a PLUS! csomagban volt (ezt a legtöbben ki se nyitották), illetve az OEM-ek szerződés szerint előre telepítették. A rendszer szempontjából nem volt, vagy kevesebb mint bármelyik másik böngésző.
  • Major #70
    Azt hiszem nem kellett volna négy általánosnál abbahagynom a tanulást. :)