JohnnyCage

A Microsoft a mobil oprendszerek szegmensén erősít

A szoftveróriás a Windows-ra támaszkodva kíván vezető pozíciót szerezni a mobiltelefon operációs rendszerek körében.

A Microsoft vezetői úgy vélik, a társaság saját, drótnélküli eszközökhöz kifejlesztett operációs rendszere a Windows-zal való nagyfokú kompatibilitás, illetve hasonlóság miatt előnyösebb pozícióban van, mint például a rivális Symbian OS. "Rendkívül fontos (a fejlesztők és felhasználók számára), hogy az operációs rendszer megfelelő hozzáférést biztosítson a PC-s környezetben már megszokott adatformátumokhoz" - mondta Derek Brown, a szoftveróriás mobil eszközökkel foglalkozó csoportjának igazgatója. "A kérdés az, hogy a Symbian tud-e olyan platformot készíteni, amely megfelelő kompatibilitást biztosít a PC-s alkalmazásokkal" - tette hozzá.

A redmondi (Washington) központú szoftveróriás legnagyobb riválisa a mobil eszközökhöz készülő operációs rendszerek terén az a brit Symbian, amely mögött a négy vezető mobilgyártó, név szerint a Nokia, a Motorola, a Sony Ericsson, illetve a Siemens áll.

A Microsoft mobil operációs rendszerét ezidáig csak kevés mobiltelefon gyártó licenszelte, ráadásul a legnagyobb partnernek számító Samsung egyes hírek szerint vissza készül lépni. A szoftveróriás mindezek miatt elsősorban a kisebb gyártókat célozza saját megoldásával, a vezető mobilgyártók pedig egyelőre saját útjaikat járják.

A szoftveróriás az elmúlt hónapban a kínai TCL-lel kötött szerződést a Pocket PC 2002 Phone Edition, illetve Smartphone 2002 operációs rendszerek alkalmazásáról. Kína a maga 140 millió mobiltelefon felhasználójával a világ legnagyobb mobiltelefon piacát képezi, így a szerződés jelentős előrelépést jelent a Microsoft számára. A társaság emellett a brit Vodafone, a német T-Mobile, a spanyol Telefonica Movile és MMO2 szolgáltatókkal kötött szerződést mobil szoftvereinek alkalmazásáról.

Pieter Knook, a Microsoft hálózati szolgáltatásokkal foglalkozó részlegének elnökhelyettese úgy véli, a mobilszolgáltatók számára igen fontos lenne a mobiltelefonos alkalmazások gyors elterjedése, illetve fejlődése, mivel az ilyen megoldások jelentősen növelhetnék a cégek bevételeit. - Minden szolgáltatónak figyelembe kell vennie, hogy a mobiltelefon piac gyakorlatilag telítődött - mondta Knook. - Ennek a ténynek a figyelembe vételével kijelenthető, hogy a növekedés a jövőben csak igényes, nagy keresletre számot tartó alkalmazásokkal valósítható meg - tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tompi #7
    "A Microsoft a mobil oprendszerek szegmensén erősít"
    meg ott, ahol tud. most nyomul szinte minden fronton. Kivancsi vagyok mikor tor be a labillatosito, a pokemon, es a tabblettas bor vilagpiacara...(pl a tabblettas bor neve lehetne: Xbor :))))
  • Supergamer_real #5
    A hangsuly a NORMALIS-on van.
  • Tompi #4
    Hat ezert kell a szines kijelzo az uj mobilokba! MMS egy juhturo! A kek-halal miatt kell! ;)))

    Amugy az MS mellett legyen szolva(szokasomtol elteroen :), hogy nem hulyeseg osszekotni normalisan a PC-t meg a telefont.
  • Supergamer_real #3
    "A Microsoft a mobil oprendszerek szegmensén erősít"

    Csodalatos...pedig milyen jol kezdodtt a napom:(

    Az MS legnagyobb problemaja nyilvan a kek kepernyo megvalositasa lesz egy feket fehet kijelzon... de biztos megoldjak ezt is a fiuk.

    Meg amugy is, elott az ideje, hogy legyenek virusok mobilra.A Microsoft mar hozza is latott a taptalaj kialakitasahoz... csak igy tovabb.