JohnnyCage

Egy operációs rendszer az összes kéziszámítógéphez?

Két szingapúri programozó egy olyan operációs rendszert készített, amely egyaránt alkalmas Windows és Linux alkalmazások futtatására.

Az MXI (Motion Experience Interface) nevű operációs rendszer lehetővé teszi a kéziszámítógépek számára az asztali számítógépekhez készített alkalmazások futtatását, mondta R. Chanrasekar és Sam Hon Kong Lum, a két 22 éves programozó.

Egy múltheti konferencián a páros bemutatott egy Compaq iPaq PDA-t, amely a Microsoft Word, PowerPoint, és Internet Explorer alkalmazások asztali számítógépekhez kifejlesztett változatait futtatta. A bemutatott PDA-n emellett az Atari OS-hez írt Pac-Man játék, és a SUN Microsystems-féle StarOffice is probléma nélkül futott.

A megoldás kulcsa egy MXI-alapú szerver, amely az aktuális alkalmazást futtatja, és amely a megfelelő információkat továbbítja a PDA-n lévő MXI kliens felé. A fejlesztők szerint amikor egy alkalmazás, például a Word egy speciális Windows hívást kezdeményez, az MXI elfogja a kérést, és annak megfelelően cselekszik. Az MXI később aztán visszaadja a hívás eredményét csakúgy, mint a Windows tenné.

A két programozó, aki a 11 fős, Intramedia elnevezésű szingapúri társaságot vezeti, négy év alatt készítette el a Unix alapokra épülő MXI rendszert. Mivel az MXI ideiglenes adatokat tárol a PDA-n, a felhasználó anélkül szerkeszthet egy dokumentumot, hogy online kapcsolatban állna a szerverrel. Amikor azonban az elkészült dokumentum mentésére kerül a sor, a kéziszámítógép összeköttetést létesít a szerverrel, amelyen a kész fájl végülis rögzítésre kerül.

Az MXI által alkalmazott megoldás viszonylag kis sávszélességet igényel, így akár egy 28,8 kbps sebességű drótnélküli összeköttetés is megfelelő lehet. Mindez azt jelenti, hogy egy GPRS kompatibilis PDA-n minden további nélkül futhat az MXI, a jövőbeli, 3G csatlakozású modellekkel pedig tovább növelehető majd a teljesítmény.

Az MXI várhatóan az idei év végére nyeri el végleges formáját, mondta Gane Ramachandra, az Intramedia elnökhelyettese. Ramachandra szerint a társaság jelenleg folytat tárgyalásokat a PDA gyártókkal, illetve számos ázsiai mobilszolgáltatóval, konkrét neveket azonban nem említett a vezető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomcs #2
    ez sem kicsit abszurd.. vajon ki tartana fenn valami allando halozati kapszolatot hogy tudjon szoveget szerkeszteni kezigepen, nem kezigepre keszitett cuccokkal... szal ez igy 1 kicsit gubancos