Franczy

Új operációs rendszer a láthatáron

A Sony Computer Entertainment Inc. (SCE), a Toshiba Corporation és az IBM Corporation képviselői a napokban bejelentették, hogy cégeik vezetői megállapodtak az ügyben, hogy egy közös fejlesztési projekt keretein belül 2005-re elkészítenek egy olyan újgenerációs operációs rendszert, melyet elsősorban a nagysebességű interneteléréssel rendelkező otthoni számítógépek számára fejlesztenek ki. A három óriáscég által kifejlesztendő új operációs rendszer a jelenlegi tervek szerint a személyi számítógépek és az egyéb otthoni szórakoztató elektronikai berendezések broadband (szélessávú) összeköttetésére lesz kihegyezve, ami többek között azt jelenti, hogy a felhasználók akár PC-jük segítségével is képesek lesznek majd a lakásukban található különböző elektronikus berendezések vezérlésére, és minden eddiginél egyszerűbb módon nézhetnek majd televíziós adásokat, vagy videofilmeket számítógép segítségével.

Különböző források szerint a Sony, a Toshiba és az IBM vezetői az ügyben is megállapodásra jutottak, hogy amennyiben elkészül az újgenerációs operációs rendszer, akkor a konkurens cégek számára azon nyomban nyilvánosságra hozzák annak forráskódját, mely lépéssel nem titkoltan azt szeretnék elérni, hogy az új szoftver minél hamarabb széles körben elfogadott ipari szabvánnyá nője ki magát. A napokban aláírt szerződésről ezenkívül azt is tudni lehet, hogy abban a Sony Computer Entertainment vállalta a szoftverfejlesztési munkálatok nagy részét, ugyanis a közelmúltban nagy sikereket aratott két PlayStation játékkonzol révén a cég óriási szoftverfejlesztési tapasztalatokra tett szert. A Toshiba és az IBM pedig értelemszerűen hardveroldalon fog jeleskedni, ami azt jelenti, hogy az említett két cég biztosítja majd az új operációs rendszer kifejlesztéséhez szükséges félvezetőket és egyéb számítógépes alkatrészeket. A közös fejlesztési projektről egyébként talán mindent elárul, hogy a három óriáscég 2005-ig több mint 400 millió dollárt kíván az új operációs rendszer fejlesztési munkálataira áldozni.

Egyes források szerint a Sony, a Toshiba és az IBM közös víziója szerint a nem is olyan távoli jövő otthonaiban az újgenerációs operációs rendszerrel ellátott, szélessávú interneteléréssel rendelkező személyi számítógépek egyfajta központot képeznek majd, mely központokra helyi hálózaton keresztül kapcsolódnak majd a televíziós készülékek, videólejátszók, kéziszámítógépek, légkondícionálók, vagy akár a hűtőszekrények is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • tomcs #24
  igaz hogy regen es igaz hogy nem sokaig de probalgattam az os/2 warp-ot es valahogy nem nyugozott le. persze lehet azert mert tul windowshoz szoktam meg stb. de nezzel mar korul, ugye tele van a vilag os/2 driverekkel es programokkal?
 • An-Dee #22
  Ja, az els? AIBO-ba is BeOS van tudtommal, aki mást tud err?l az szóljon.
 • An-Dee #21
  Laci és JT, nem a BeOS-t hanem a Be Inc-t vette megy a Palm, és nem tüntette el, lesz új BeOS, és az el?nyeit átrakják a palm-okra is. :)))
 • tomcs #20
  ez a cell-es dolog honnan van? ezt en is elolvasnam bar nem vagyok konzolos de technikailag 1 kicsit erdekel. az meg hogy sony mennyire ert a sw fejleszteshez majd elvalik. sajat cucchoz firmware-t gyartani vagy egy rendes operacios rendszert ilyen beepitett kepessegekkel megirni mindenesetre nem ugyanaz. mondjuk aibo-val el lehettek 1 ideig de hat ma tudomasom szerint nincs olyan gep amivel meg lehet valositani valoban "intelligens" mukodest, persze felhasznaloi oldalrol az is intelligensnek szamit ami annak latszik.
  mindamellett meg minek fikazni a windowst, eddig a vilagon senki nem tudott olyat csinalni amire egyontetuen azt lehet mondani hogy jobb. os/2 szarnak se kell, linux eddig szigoruan csak profiknak, stb. mac meg nagyon nagyon draga a kis gepecskeivel egyutt akarmilyen dizajnos is.
  mellesleg meg egy kicsit szkeptikus is vagyok ezzel a vezereljunk mindent a gepunkkel dologgal, nem szeretnek arra ebredni hogy valami brazil hekker elarasztotta a furdomet es a konyha meg langokban.
 • versio #19
  a sony meg tényleg ért a szoftverfejlesztéshez
  nem játékokat csinál hanem a géphez(psx,ps2,aibo) os-t meg rendszert !!!!!
 • versio #18
  az ibm meg a toshiba egy olyan procit tervez ami több százszor lesz gyorsabb a ps2-nél
  kb 1 teraflops lesz a teljesitménye a kodneve CELL
  és ehhez készül az oprendszer és nem pc-re !!!!
  a pc le se tudná futtatni

  és tudni fog annyit mint a windows ,söt többet
  már ps2-re is van linux oprendszer és egy csomo program is
  és ez a CELL proci lesz a PS3 'agya'!!!!!!!

 • Break #17
  haát gondolom ahhoz előbb a gépeket is "kompatibilissé" kell tenni...
 • Lt. Stinger #15
  Hahahaaaaaaa... de addigis itt lesz a Lindows. Az nagyon szemet szúrt Kapuk Vilinek... Már csak pár hónap, és lesz LINDOWS, jeeeeeee!!!!!!!
 • HealerGOD #12
  Ehhez a magam nevében csak annyit fűznék hozzá, hogy hajrá fiúk.
  Kíváncsi vagyok, mire jutnak vele, hátha lessz cégre egy jó, és használható alternatívája a Windowsoknak.
 • WiLDoR #11
  kiváncsi vagyok mit fog ehhez majd szólni a Micro$oft...