Berta Sándor

9 millió eurós bírságot kapott a Microsoft

A cég a szabad versennyel összeegyeztethetetlen piaci magatartás miatt kapta a büntetést, mivel megpróbálta befolyásolni az Office programcsomag árát. A cég kifizette a bírságot.

A Német Szövetségi Kartellügyi Hivatal a szabad versennyel összeegyeztethetetlen piaci magatartás miatt rótta ki a büntetést. A Microsoft Deutschland GmbH-nak azért kell 9 millió eurót kifizetnie, mert megpróbálta befolyásolni az Office Home & Student 2007 irodai programcsomag kereskedelmi árát. A szoftver tavaly ősszel került a boltok polcaira és a Microsoft pénzügyi támogatásával egy forgalmazó is komoly reklámkampányt indított a népszerűsítésére. Mivel a kereskedő boltjai az egész országban megtalálhatók, így ez komoly előnyt és segítséget jelentett a vállalatnak.

A Német Szövetségi Kartellügyi Hivatal ezt önmagában nem kifogásolta, de azt már igen, hogy még a kampány megindítása előtt tavaly október közepén a Microsoft munkatársai és a kereskedő legalább két alkalommal egyeztettek az Office Home & Student 2007 eladási áráról. A két fél ezzel megsértette a törvényi előírásokat és a vállalat jelentős mértékben befolyásolta az irodai programcsomag végfelhasználói árának alakulását. A Microsoft Deutschland GmbH elfogadta a döntést, bár vezetői hangsúlyozták: nem értenek egyet vele.

A cég teljes mértékben együttműködött a hatóságokkal az ügy tisztázásában és inkább beleegyezett a bírság kifizetésébe, csak hogy elkerüljön egy hosszúra nyúló jogi eljárást. "Tiszteletben tartjuk a szabad piaci verseny jogát és a hatályos jogszabályokkal betartásával akarjuk működtetni a vállalatunkat. Megvizsgáljuk a belső folyamatainkat, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy mindenben megfelelünk a törvényeknek" - jelentette ki Dr. Severin Löffler, a konszern jogi osztályának vezetője.

A Microsoft Deutschland GmbH-t 1983 alapították, az előző üzleti évben a forgalma 60,42 milliárd dollár, nyeresége pedig 22,49 milliárd dollár volt. A cég hat regionális irodában összesen több mint 2200 embert foglalkoztat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Garrett27 #17
    És most mire költik el azt a 9 millát he?
  • B0nFire #16
    Ha mindkettő alaptalan, akkor egyik sem helyes. Csak éppen a kisembernek módja nincs arra, hogy fellebbezzen; egy ilyen multi pedig röhögve kiköhögi ezt a bírságot. Nehogy azt higgye valaki, hogy ebbe majd jól belerokkan az M$. Különben is ez úgy szokott történni, hogy egy ilyen eset után úgyis a fogyasztón csattan az ostor, mert a pereskedések és büntetési tételek ára már előre bele vannak kalkulálva a fogyasztói árba. Ha pedig nincs per, se bünti, akkor dupla a haszon.

    Mert nekem ne magyarázza meg senki, hogy egy programnak 855$-ba kell kerülnie kereskedelmi áron, ami még az amerikai fizetéshez is luxus, hiszen akkor az amerikaiak nem a torrentről szednék a crackelt szoftvereket.

    A gazdag ettől nem fog szopni. Csak a lánc legvégén a szegény.
  • B0nFire #15
    Hát, gépi fordítással nem sokra mentem, németes havert meg nem szívesen fárasztanék vele; annyit nem ér az egész. Különben is, ezek a jogi szövegek még magyarul is úgy hangzanak, mintha bullshit generátorral írták volna; szóval ember legyen a talpán, aki megérti.
  • turul16 #14
    Itt valami olyasmirol lehet szo, hogy az MS megmondhatja -e a viszont eladainak, hogy marpediglen ennyirt add tovabb.
  • mad mind #13
    Tessék a német verzió. Majd akinek kedve van lefordítja.
    "...Nicht jede Kontaktaufnahme zwischen Lieferant und Händler betreffend den Wiederverkaufspreis stellt eine verbotene Verhaltensabstimmung im Sinn von § 1 GWB dar. Allerdings darf es dabei zu keiner Abstimmung in der Weise kommen, dass sich der Lieferant konkret um die Koordinierung der Preisgestaltung des Händlers bemüht und sich Händler und Lieferant auf diese Weise über das künftige Vorgehen des Händlers verständigen. Diese Grenze wurde im vorliegenden Fall überschritten."
  • acdc #12
    Az itelet indoklasa: mig magyarorszagon a kisemberekrol nyuzzak a bort es bas@zak at szedik le folyamatosan addig nalunk es az euban a gazdagokat szoktuk.Mindketto alaptalan de az utobbi a humanusabb megoldas.
  • BCS pixel #11
    hát ezt is megéltük :)
  • B0nFire #10
    Ha jól tudom, a kartellezés arra vonatkozik, ha ugyanazt a terméket - legyen mondjuk az egyszerűség kedvéért krumpli - többen is a piacra viszik, aztán egymás között megállapodnak egy minimum árban, ami alatt a többi kereskedő sem adja a krumplit. Így mesterségesen magasabban tartják a krumpli árát, mint azt a piac indokolná.

    De ebben az esetben a Microsoft Office egyes egyedül a Microsoft tulajdona; más nem "viszi" ezt a terméket a piacra. Mondhatni monopolhelyzetben van. Az pedig, hogy az egyetlen "termelő" megállapodik a forgalmazóval az árban, nem kartellezés, hiszen nem a konkurenssel paktál le, hanem a forgalmazójával állapodik meg.

    Kíváncsi lennék az ítélet indoklására. Mer' ez így sehogye' gömbölyű.
  • DjDano #9
    Persze :)
  • Narxis #8
    Nem.