Gyurkity Péter

Az IBM és az Adobe a Microsoft elleni vizsgálatban

A két cég mellett több nagyobb vállalat is csatlakozott az Európai Unió által lefolytatott vizsgálathoz, amely az Internet Explorer helyzete miatt indult, eredetileg az Opera panasza alapján.

Az Opera fejlesztői még januárban juttatták el panaszukat az EU legfontosabb trösztellenes hatóságához. Az European Committee for Interoperable Systems (ECIS) nemrég megküldte a szoftvercégnek részletes anyagát, a Microsoft pedig erre lesz kénytelen valamilyen formában reagálni, még a határidő lejárta előtt. Amennyiben a meghallgatást választják (az írásos válasz helyett), számos egyéb cég képviselői is jelen lesznek.

A legfontosabb kifogás, hogy a Microsoft megöli a böngészők közötti piaci versenyt, mivel saját fejlesztését illegális módon a szinte egyeduralkodó operációs rendszerhez csatolja. Ennek köszönhetően pedig az Internet Explorer még az általában rosszabb felhasználói értékelések ellenére is magasan vezet, az alternatív megoldások pedig ez ellen vajmi keveset tehetnek. Ezzel kapcsolatban szeretne segítséget kapni az Opera, a Mozilla, a Google, valamint a Free Software Foundation Europe.

A friss hír szerint a vizsgálathoz most több nagyobb cég is csatlakozott harmadik félként, a listán pedig olyan neveket találunk, mint az IBM, az Adobe, az Oracle, a Sun, a Corel, valamint a RealNetworks. Amennyiben az április 28-i, új határidő előtt a Microsoft a meghallgatást választja (a másik lehetőség, vagyis az írásbeli válasz elküldése helyett), ezen a fenti cégek képviselői is részt vesznek majd. Redmond nyilván saját igazáról akarja majd meggyőzni a másik oldalt, nem sok esély mutatkozik arra, hogy lemondanának a két szoftver egybekötéséről.

Az EU emellett az Office 2007 SP2 részeként megjelenő ODF-támogatást is közelebbről szemügyre veszi majd - ez szintén április 28-án jelenik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • richi105 #31
    Nem értem ezket a böngésző készítő cégeket nincs más dolguk, csak hogy egymást cseszegesék. Amúgy meg akinek jó az explorer annak minek ajánlani egy másik szoftvert az nem lesz mónopol helyzet. Amúgy az Opera is inkább a saját böngészőjével foglakozna van mit csinálni rajta még szerintem és az pedig, hogy kevesen használják nem a Microsoft hibája a Firefox pariban van az explorer-el. Lehet az Opera nem is olyan jó kicsit nézünk már magunkba. Egyébbként a Windows 7-be már mint választható/telepíthető böngésző lesz az Internet Explorer 8 és amit eddig láttam belőle nem rossz. Na meg ha Microsoft-ot ki csináltuk akkor meg jön a Mozilla ez a verseny szellem.
  • KurdaM #30
    micsoda mulatság Majd jól hajba kapnak ezen a f.szságon.Nem értem miért kell ezt így felfújni......biztos azért mert már unalmukban és kapzsiságtól fűtve nem tudnak mit kitalálni.Szerintem aki akarja az úgyis leszed a netről egy másik szoftvert.
  • sh4d0w808 #29
    Namég1x, utoljára: az asztali OS-ek piacán lévő monopóliumot egy cég sem használhatja ki arra, hogy más piacon is monopolhelyzetbe kerüljön. Ha a MS Windows asztali OS-ek piacán meglévő részesedése 30% lenne, senki nem szólna egy szót sem...
  • Sir Ny #28
    mert egy szánalmas fasz vagy! életed sincs
  • Sir Ny #27
    és akkor a windowst hogy szerezte meg? akitől kapta, annak biztos van egy böngészője.
  • Szemjuel #26
    mert egy szánalmas fasz vagy! életed sincs
  • Sir Ny #25
    17:44-kor már nem...
  • Szemjuel #24
    aham. érdekes, nemrég még kint volt a komment címzettje..
  • Garrett27 #23
    Rátapintottál a lényegre!
  • Sir Ny #22
    mi bajod van narxissal?