Gyurkity Péter

Oroszország megfigyelné a Microsoftot

A szoftvercég felkerülhet az orosz szabályozó hatóságok listájára, amely többnyire a kiemelkedő piaci fölénnyel bíró cégeket tartalmazza, és esetükben megfigyelést rendel el a hatóságok részéről.

Orosz lapok arról számoltak be, hogy a szoftvercég helyzete a közeljövőben változhat az országban. Az illetékes szabályozó hatóságok ugyanis fontolóra vették a Microsoft felvételét azon központi listára, amely többnyire a nagy piaci erőfölénnyel bíró cégeket tartalmazza. A cél az érintett vállalatok szorosabb megfigyelése, közvetlen vizsgálat elindítása nélkül.

A státusz lényegében azt jelentené a szoftvercég számára, hogy a jövőben az orosz illetékesek folyamatos megfigyelés alatt tartanák őket, igyekezvén meghatározni, hogy vajon a piaci fölény mértéke és jellege kiérdemli-e a monopólium jelzőt. Amennyiben igennel válaszolnak ezen kérdésre, a cég nyilván konkrét és komoly ellenlépésekkel számolhat, jóllehet azt egyelőre nem tudni, hogy ezen ellenlépések pontosan milyen szankciókban öltenének testet. Konkrét, kifejezetten a Microsoft ellen induló vizsgálatról nincs szó, itt a folyamatos, ám távolságtartó megfigyelésről van szó.

Szakértők szerint mindenképpen érdekes, hogy a cég csak most kerül fel a listára, hiszen erre jóval kisebb, a piacon szerényebb jelenléttel rendelkező vállalatok is helyet kaptak korábban. A szabályozás szerint bármely, az adott szegmens legalább 35 százalékát uraló cég felkerülhet a listára, ráadásul a Microsoft esetében több komoly vizsgálatra is sor került (több régióban), amelyek egy része igen komoly büntetéssel, illetve elhúzódó pereskedéssel zárult. A jelek szerint az orosz illetékesek csak most fordultak igazán a szoftveripar felé - tavaly például megakadályozták egy helyi, az online hirdetésekre szakosodott vállalat 140 millió dollárért történő felvásárlását.

A Microsoft időközben megerősítette, hogy az orosz hatóságok ezt a lehetőséget fontolgatják, ehhez pedig rögtön hozzátették, hogy mindenben együttműködnek majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #14
    korrupció? m$? közbeszerzés? politikus? hmm valahonnan, nagyon közelről ismerős...
  • dez #13
    Most magyarázzam el, mit jelent a megelőzni (mint meggátolni), segítség, korrupció, gátat vetni, teret nyerés, korrupt, hivatalnok, döntés, közbeszerzés, pályázat, ráfogni valamire valamit, termék, elterjedtség? Ergo, sajnos te hülyülsz. :)
  • B0nFire #12
    Nem tudom, de így sem értem, ahogy te magyarázod. Most vagy én hülyülök, vagy tényleg nincs értelme. Olyan, mintha egy bullshit generátorral írták volna.
  • dez #11
    [kicsit keveredett az egyes és többesszám, és inkább pályázatban, mert ők az értékelők, de sebaj]
  • dez #10
    Egyébként ott van az első mondatban. Azt akarják megelőzni, hogy korrupció segedelmével vessen gátat a MS az egyéb megoldások teret nyerésének. Ugyanis pl. a korrupt hivatalnokok, aki a MS mellett döntenek egy közbeszerzési pályázaton, könnyen ráfoghatja az egészet a nyuszira, mármint a MS termékek elterjedtségére.
  • dez #9
    Jaja, ha már ott van a Windowsban az az NSA backdoor, hát ők is igénybe akarják venni.
  • dez #8
    Hú, már óvodás vagy? Van biciglid is?
  • Omega #7
    Én sejtem :) Az orosz titkosszolgálat beépített embert juttat a Microsofthoz, elviszik a vezetőket megfélemlítésre a KGB főhadiszállására. Térdig érő jeges vízű cella, embert ledaráló ventilátor, kínvallatások, koncepciós perek és egyéb jól bevált kommunista módszerek várnak az MS vezetőire. Szar idők várnak a monkeyboyra is.
  • Rexhawk #6
    tudom ,hogy amit most mondok kb annyi hírértéke van mint a cikknek, de mivel téged érdekel ez téma elárulom:
    te is majdnem olyan hülye vagy mint ö.:)
  • DjDano #5
    Hülye gyerek, megegyelek? Nem eszlek mert hülye leszek.