Berta Sándor

Az áramfogyasztás 10,5 százalékáért felelősek az IT-rendszerek

A német gazdasági és technológiai minisztérium (BMWi) kíváncsi volt arra, hogy mennyi áramot fogyaszthatnak a jövőben alkalmazandó információs és távközlési technológiák. Az eredmény megdöbbentette a szakembereket.

A BMWi a Fraunhofer Megbízhatósági és Mikrointegrációs Intézet (IZM), valamint a Fraunhofer Rendszer- és Innovációkutatási Intézet (ISIS) munkatársait kérte fel a tanulmány elkészítésére. A szakértők figyelembe vették nem csak a jelenlegi, hanem a jövőben lehetséges áramfogyasztást is. Kiderült, hogy az informatikai és távközlési technológiák 2007-ben összesen körülbelül 55 milliárd kilowattóra áramot fogyasztottak. Ez Németország éves áramfelhasználásának 10,5 százaléka és jóval több a globális átlagértékeknél.

A szakemberek ráadásul rámutattak, hogy amennyiben semmi sem változik, úgy 2020-ra ez a szám elérheti a 20 százalékot, ami éves szinten 67 milliárd kWh-nak felelne meg. Ennek oka elsősorban a növekvő adatforgalomban, az eladott készülékek számában és az ezzel párhuzamosan emelkedő teljesítményben keresendő. A legtöbb áramot - az összmennyiség 60 százalékát - informatikai és távközlési célokra a háztartások fogyasztják. A mostani 27 milliárd kWh-s érték 2020-ra 40 milliárd kWh-ra nőhet. A legnagyobb áramfogyasztóknak a televíziók és a számítógépek számítanak. Az egyre nagyobb kijelzők miatt jelentősen nő e készülékek áramfelhasználása. A HDTV- és a nagyfelbontású technológiák, az audio-, illetve a videoadatok, valamint az interaktivitás és a digitális szolgáltatások terjedését figyelembe véve ez a tendencia folytatódik.


"Az információs és kommunikációs technológiák kulcsszerepet játszottak a termelékenység és a megtakarítások növelésében, valamint a termékek minőségének javításában. Jelenleg pedig egyre fontosabb részeit képezik az energia- és a klímaprobléma megoldásának. Az információs és a kommunikációs technológiák azonban nem válhatnak maguk is problémává. Biztos vagyok abban, hogy a korszerű IKT-technológiák magas fejlődési dinamikája lehetővé fogja tenni, hogy növeljük az energiamegtakarításokat és az energiahatékonyságot. A tanulmány is világossá tette, hogy számos lehetőségünk van egy valóban zöld IT-környezet megteremtésére" - jelentette ki dr. Karl-Theodor zu Guttenberg német gazdasági és technológiai miniszter.

A dokumentum készítői úgy vélték, hogy az információs és távközlési technológiák hatékonyabbá tételéhez elsősorban új koncepciókra és vonzó gyakorlati példákra van szükség. Ezeknek ki kell terjedniük a digitális információellátásra, a hálózatalapú adatcserére és -tárolásra, az energiahatékonyságra és -megtakarításokra. A kitűzött célok között szerepel a zöld hálózatok, a zöld számítástechnika és a zöld összetevők, illetve szolgáltatások kialakítása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • eax #12
    Naigen, raadasnak meg az IT pont az a szektor, ahol ujabban a #1 buzzword az energiatakarekossag.
    Pl. mi is epp most fogunk egy ugyfelnel kismillio szorvanyszervert kicserelni egy par gepes vmware infrastrukturara, kb. a tizedere csokkentve ezzel az energiafogyasztast.
  • Molnibalage #11
    Engem is. Mi a halál havért tesznek be mindenbe olyan bikaerős ledet? Vagy akkor kormolják már el a LED felületét. Egy táp és a monitor ledje esete simán bevilágít egy szobát.
  • mikloss #10
    atom, geotermikus, nap, szél <--- jó!
    szén, ásványi olaj <--- rossz!

    Az atomenergia az egyik legtisztább\legolcsóbb energiaforrás(nincs szén-dioxid kibocsátás, atomhulladék elhelyezése is megoldott a legtöbb helyen)!
  • Dobronski #9
    Nem azzal van a baj,hogy sokat fogyaszt az ember,hanem azzal,hogy azt az áramot amit elfogyaszt,hogyan termelik meg!Pl. Ha napenergiával termelnénk meg minden az áramot,semmi baj nem lenne vele.Nem szennyeznénk a környezetet.Jaaaaaa,hogy abból nincs profit!!Bocsánat tényleg jobb a szén-,atomenergia.
  • phoenix1 #8
    Óh, hát kapcsolják ki, ... kíváncsi vagyok mennyi ideig bírnák ki. Számítógép nélkül a mai világban még ha megfeszülnek akkor sem. Hiszen hányszor voltam én is úgy, hogy szükségem volt egy nyamvadt papírdarabra és az irodába nem tudták kinyomtatni mert pl. nem volt áram, vagy a serverrel volt valami gond.
  • Icegod #7
    Ha már környezetvédelem, és számítógépek, lenne az okosokhoz néhány kérdésem:

    1. egy átlagos akkumulátor (Laptophoz) mennyire terheli meg a környezetet?, mérhető ez az összesen megtakarított energiával nyert környezetkíméléshez?

    2. Egy CD legyártása, és megsemmisítése összesen mennyire terheli a környezetet? (mennyi szén kerül a levegőbe?) - ez hogy aránylik egy CD tartalmának megfelelő mennyiségű adat letöltéséhez?

    3. a programok optimalizálása mennyivel csökkentheti a számítógépek fogyasztását?
  • T2k #6
    Kisfiam, te egy igazi vagy. Hol van itt leírva, hogy "már megint a számítógépesek tehetnek mindenről. Ők szennyezik a környezetet, őmiattuk pusztulnak a cetek és olvadnak a jégsapkák." és hasonló elmebeteg baromságok?
    Olvasásból és szövegértésből elégtelen, leülhetsz.
  • B0nFire #5
    Na, helyben vagyunk; már megint a számítógépesek tehetnek mindenről. Ők szennyezik a környezetet, őmiattuk pusztulnak a cetek és olvadnak a jégsapkák. Abba nem gondolnak az efféle cikkek szerzői, hogy ma már fingani sem lehetne pc nélkül, mert az egész gazdaság, kereskedelem, szórakozás ésatöbbi erre épülnek.

    A múltkor azt mondja egy cikk nagyképűen, hogy Ha a világ valamennyi PC-jét csupán egyetlen éjszakára kikapcsolnák, annyi energiát takaríthatnának meg, amennyivel több mint 30 évig lehetne gondoskodni az Empire State Building világításáról. A hozzászólók pedig rámutattak egy-két kényes pontra, hogy tulajdonképpen maga az Empire State Building világítása is eléggé pazarló; miért nem lehet azzal kezdeni valamit? Vagy az egész éjjel világító óriási hirdetők és a többi. Ezt persze nem lehet megírni, mert ez a gazdasági érdekszféra valagában vájkálna. Egyszerűbb a userre mutogatni, hogy "Temiattad van világgazdasági válság, mert standby-ban hagyod a tévét, meg a modemet!" Nem pedig mondjuk azért, mert a fél világ állandóan háborúzik egymással.

    De legalább ne internetes portálokon írnának ilyet, mert azt köpik a cikkel szembe, akiből élnek, vagyis aki rendszeresen látogatja és olvassa az oldalukat. Ha ezt a nők lapja vagy a blikk lehozza, egy szavam sincs ellene. De nem egy IT/Tech oldal beleesik ebbe a hibába, és a saját olvasóiban akar lelkiismeret-furdalást kelteni. Fakap!
  • Gery85 #4
    én is mindig kikapcsolom a kis kapcsolót, amúgy is idegesítenek, ha világítanak a cuccok!
  • BlackRose #3
    "Az eredmény megdöbbentette a szakembereket"?

    Ahhoz képest, hogy az IT rendszerek a GDP 60-80%-áért felelősek (nélkülük a produktivitás kb. 1/5 lenne a jelenlegi produktivitásnak), azt hiszem a 10-11% nem is olyan sok, sőt... gondoljunk csak bele: mindent számítógépek vezérelnek, mindent számítógépekkel terveznek, akkor logisztika, kereskedelem, kommunikációk, szórakoztatóipar, oktatás, stb. szóval számítógépek nélkül vasszaesnénk az 1940-50 évek szintjére.

    A civilizációnk hajtóereje nem az olaj hanem a hardver és szoftver. :)