Berta Sándor

Nő a műszaki cikkek fogyasztása

A mobiltelefonok, a számítógépek és más elektronikai berendezések gyors terjedése a következő években egyre nagyobb mértékű áramfogyasztásért lesz felelős.

A Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) szakértői arra hívták fel a figyelmet, hogy 2030-ig a szórakoztatóelektronikai és az irodai készülékek energiaigénye a mostani érték háromszorosára nő. Az elemzők szerint éppen ezért mielőbb szükség lenne az energiatakarékos technológiák bevezetésére. A fogyasztás ilyen mértékű drasztikus növekedése ugyanis nem csak a háztartásoknak okoz majd gondot, hanem veszélyeztetni fogja az energiabiztonság javítására és az üvegházgáz-kibocsájtás csökkentésére tett erőfeszítéseket.

A politikai döntéshozóknak emiatt minél előbb arra kellene rávenniük a gyártókat, hogy jelentős mértékben csökkentsék termékeik energiafogyasztását. Az IEA munkatársainak számításai alapján kiderült, hogy a jelenlegi közel 1 milliárd mobiltelefon és 2 milliárd televízió a háztartások áramfogyasztásának 15 százalékáért felel. 2022-re azonban ez az érték a duplájára, 2030-ra pedig a háromszorosára nőhet és elérheti az 1700 terawattórát.

"Ez a mennyiség annyi, mint az egyesült államokbeli és a japán otthonok teljes felhasználása. Ez azt jelenti, hogy a globális áramszámla összege elérné a 200 milliárd dollárt. Szükség van új erőművek építésére, amelyek megtermelik a készülékek működtetéséhez szükséges 280 gigawattnyi plusz energiát" - nyilatkozta Nobuo Tanaka, az IEA igazgatója. Összehasonlításul: a legnagyobb mai erőművek sem képesek egy gigawattnál több energiát termelni.

A Gadgets and Gigawatt című IEA-tanulmány szerzői egyébként rámutattak arra, hogy sok áramot lehet megtakarítani az elektronikai készülékek fogyasztásának visszafogásával. Már a napjainkban elérhető technikákkal több mint a felére lehetne csökkenteni a berendezések áramfelhasználását. Amennyiben ez megvalósulna, úgy a fogyasztás mértéke 2030-ra nem 45, hanem csak 16 százalékra nőne és a háztartások összesített áramszámlája 130 milliárd dollárral csökkenne.

Az IEA-t 1974-ben, az olajválság idején alapította számos ipari állam és a szervezet energiaügyekben rendszeresen tanácsokkal látja el az európai uniós tagországokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • EroSennin #8
    Meg a vegen visszajon a command line meg a C programozas a mai java/python/... es boszme grafikus feluletek helyett :D
    Hogy csak a legextremebb trendet emlitsem: web 2.0
    Bongeszoben futo alkalmazasok amiket flash vagy javascript szutykokban irtak es 2Ghz-es c2d procin ugy teljesit egy regi konzolos jatek portja mint az eredeti jatek az akkori 10Mhz konozolokon/pcken :)
  • tomcsa4 #7
    Kihúzod a falból? Én mindent ki szoktam: gépet, routert stb. Akinek szüksége van rá, mert olyan a munkaköre, annak oks. De sokaknak tuti nincs.

  • KillerBee #6
    "Az IEA munkatársainak számításai alapján kiderült, hogy a jelenlegi közel 1 milliárd mobiltelefon és 2 milliárd televízió a háztartások áramfogyasztásának 15 százalékáért felel."

    Milyen értelmes párosítás, grat az IEA munkatársainak.
  • vatuszi #5
    na mondd el, hogyan kellene spórolnunk? én még a mobiltöltőt is kihúzom a dugaljból, ha nincs rá szükség... de a készenléti fogyasztással nem tudok mit kezdeni... nem tőlem függ a további csökkentés
  • tomcsa4 #4
    Nekem? Egy kurva petákot sem. De igaz és nem vicc dolog. Nem hiába zöldül az IT. Ha az emberek gondolkodása is megváltozna (Magyarországon sokaknak teljes delete kell és setup), akkor nem itt tartanánk.
  • Tsol #3
    "Nem csak Te, mint felhasználó spórolsz, hanem globálisan is meghozza gyümölcsét."

    Ezért a mondatért mennyit fizettek?
  • tomcsa4 #2
    A környezetkímélés nagyon népszerű lett az informatikában. Sőt, már 2008-ban elkezdődött. És fontos is, én is ezt vallom. Nem csak Te, mint felhasználó spórolsz, hanem globálisan is meghozza gyümölcsét.

    Például a sokat szidott GF-ok (gyűlölöm az NV-t) energiatakarékosságban jobbak, mint az AMD/Ati. A processzorok is kevesebbet fogyasztanak és egyre kevesebbet és egyre... Már csak a chipkészleteknek kéne, meg a monitoroknak (igaz, már egy 22 colos wide is megelégszik üzemi 36w környékével).
  • Tsol #1
    "Nő a műszaki cikkek fogyasztása"
    Én azt hittem hogy férfi.