Berta Sándor

PC-lekapcsoló szoftver intézményeknek

A Liverpooli Egyetem szakemberei olyan programot fejlesztettek ki, amelynek segítségével automatikusan lekapcsolhatók a számítógépek, ezáltal csökkenthető az üzemeltetés költsége.

A Power Down nevű szoftver különösen a sok PC-t üzemeltető vállalatoknak lehet hasznos, hiszen elég hosszadalmas száz munkahelyi számítógép egyenként történő lekapcsolása. "A program rendkívül komoly árammegtakarítási lehetőséget jelent az egyetemek, iskolák és más intézmények számára. A bekapcsolt, de éppen használaton kívüli konfigurációk ugyanis sok áramot fogyasztanak és ezáltal nagy költséget termelnek" - hangsúlyozta Lisa Nelson, a Liverpooli Egyetem számítástechnikai szolgáltatások részlegének munkatársa.

Az egyszerű és ingyenes alkalmazás nem csak a közintézményeknek, hanem a vállalatoknak is hasznos lehet, hiszen sok cég használ olyan készülékeket, amik napközben folyamatosan működnek. "Egy átlagos, 24 órán keresztül működő, de hetente csak 40 órában használt PC körülbelül 17 kilowattórát fogyaszt. Ebből az árammennyiségből azonban 13 kWh elvész" - tette hozzá Lisa Nelson. A liverpooli kutatók kiszámolták, hogy csak az egyetemi könyvtár 1600 számítógépe hetente 20 000 kilowattórát pocsékol el, ami a jelenlegi brit áramár mellett körülbelül 2750 euró költségnek felel meg. Az egyetem a szoftvernek köszönhetően az elmúlt időszakban 24 millió üzemórát tudott megtakarítani.

"A PowerDown rendkívül egyszerűen működik. Olyan úgynevezett batch adatokból áll, amelyek a már meglévő ingyenes megoldások funkcióit használják ki. Amint feltelepítették ezeket a fájlokat egy PC-re, az azonnal kikapcsol, amint érzékeli, hogy fél órája nem használták. A 30 perces érték azonban szabadon változtatható és lehetőség van a PowerDown kikapcsolására is, például, hogy ha egyes alkalmazásoknak hosszabb ideig kell futniuk" - emelte ki a brit szakember. A brit Joint Information Systems Committee nevű szervezet, amely az információs és kommunikációs technológiák hatékonyabb használatáért küzd a friss jelentésében külön is dicsérte és követendő példának nevezte a Power Downt. A programot világszerte már számos akadémiai intézmény alkalmazza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Piel #29
    Bocs! megfelfő=megfelelő
  • Piel #28
    "Liverpool egy város és érseki kerület Észak-Nyugat-Angliában, a Mersey folyó tölcsértorkolatának keleti oldalánál."
    Innen: http://hu.wikipedia.org/wiki/Liverpool

    Milyen rendszergizda aki ezt nem tudja, ha másról nem a focicsapatáról!?

    Azért láthatnak ilyen dolgok napvilágot, mert mindig van olyan aki ezt nem tudja, nem ismeri, de a megfelfő székben ül és el lehet neki adni!
  • TPinter #27
    A het meg a nyolc... Reggel ugyis megyek be egyetemre, berugom a dekan ajtajat aztan kovetelem a jogos diplomamat, mert mar vagy 5 intezmenyben, ahol melozom hasznalom ezt a komoly dolgot, csak en nem fizettem erte, meg nem is kutattam csak beirtam a shutdown parancsot, az adott helynek megfelelo kiegeszitovel...
    Mivan amcsiba, most jutottak el addig, h a francba, a beepitett dolgokat is lehet hasznalni win alatt?
    Na mind1, most tuti jon maz az eu aztan bepereli a microsoftot, h mi ez a rohadt beepitett program, mikor vannak ra kulso progik is stb stb...
    ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ
  • B0nFire #26
    Annál szomorúbb...
  • immovable #25
    uristen
  • Alvarez999 #24
    Szerintem ez a cikk kacsa; csak kíváncsiak voltak, hogyan reagálunk rá. Köszönjük szépen; az ilyeneket tessenek egy csokorba gyűjteni, és április elsején megjelentetni."

    Sajnos nem kacsa, a cikkben megtalálod a szuperprogram honlapjára mutató linket. Érdemes azt is elolvasni, ha másért nem, akkor azért, hogy lásd, hogyan lehet ekkora feneket keríteni a semminek.
  • pyrohun #23
    ...és akkor bannolnak, ha néha kiröhögöm az sg-n olvasható híreket :)))
  • n3whous3 #22
    Hogy a faszomba lehet hír értékű egy olyan dolog, amire létezik évek óta száz meg száz alternatíva + a windóz is tudja???
  • AbyssLord #21
    Hát szép. Ilyen programokat mi programozó suliban írtunk poénból, és raktuk fel egymás gépére. Óra közepén egyszercsak véletlenül lekapcsol a géped :)
  • gothmog #20
    Na ja, brit tudósok felfedezték az "Energiaellátás..." feliratú gombot.