Berta Sándor

Határaikat feszegetik a szociális hálózatok

A világháló fejlődésével az emberiség újabb célokat akar elérni, azonban a teljes sikerhez könnyen lehet, hogy már társadalmi változásokra lenne szükség.

Az internet létrehozásakor az egyik legfontosabb cél az együttműködés új formáinak kialakulása volt. Azóta a hálózat rendkívül sokat fejlődött és változott, elég csak az e-mail, a wikik vagy éppen a közösségi portálok megjelenésére és elterjedésére gondolni. Nemzetközi szakemberek szerint ahhoz, hogy teljes mértékben kiaknázhassuk az ezekben a funkciókban és megoldásokban rejlő lehetőségeket, a társadalomnak is változnia kell.

Charles Leadbeater londoni internetszakértő az együttműködés médiumaként tekint a világhálóra, amely elősegíti az innovációt, új szervezeti struktúrák kialakítását teszi lehetővé és előnyt biztosít a piaci versenyben a kis cégeknek. Az iráni helyzet ugyanakkor azt is bebizonyította, hogy az internet segítségével akár a cenzúra is kijátszható. A szabad és a nyílt forráskódú szoftverek, a Wikipedia egyaránt rámutattak, hogy csak a közösség erejének köszönhetően is megvalósíthatók nagy, összetett projektek. Ehhez azonban fontos, hogy az információkhoz, a zenéhez vagy éppen a tudáshoz bárki szabadon hozzáférjen.

Christoph Spehr történész a levelezőlistákon és a wikik által biztosított együttműködést azonban megkülönbözteti a hierarchikusan vezetett vállalatok és intézetek kényszer diktálta kooperációitól. Spehr modelljében a részvételi szabályok mindenki számára világosan átláthatók és megváltoztathatók, valamint mindenki bármikor dönthet egy programból való kiválás mellett. Ez a koncepció kiválóan passzol az olyan szabadon és viszonylag egyszerűen használható megoldásokhoz, mint a wikik, a fórumok és a levelezőlisták. Nem véletlen, hogy ezeket az eszközöket egy ideje oktatási célokra is alkalmazzák.

Herbert Hrachovec bécsi filozófus wikiket és levelezőlistákat használ tanítási célokra és rendszeresen tart előadásokat a nyílt forráskódú filozófiáról a Bécsi Egyetemen. Szintén említhető a londoni School of Everything, amelynek alapítását a wikik nyitottsága inspirálta, de megpróbál még egy lépéssel tovább jutni. A cél az, hogy a tanulni vágyókat és az oktatókat szociális hálózati technológiák, illetve a kapcsolati térképek segítségével összehozzák. Ennek az eljárásnak a tudományos hátterét a hálózatelemzés jelenti.

A bécsi Fas.research cég kommunikációs kapcsolatokat és a hálózatokban megtalálható hatalmi konstellációkat tanulmányoz, majd ezeket grafikusan jeleníti meg. Így bemutatható, hogy milyen hasonlóságok vannak a közösségi oldalak látogatói, a fényképeik, a kedvenc zenéik és könyveik között. Ráadásul ezen információk alapján új kapcsolatok létrehozását is lehet javasolni.

A szakemberek mindenesetre attól tartanak, hogy a Facebook, a Twitter, a Flickr és a YouTube kapcsán kitört divatőrület miatt a háttérbe szorulhat az internet szabad együttműködésének lényege. Továbbá kérdéses az is, hogy milyen hátrányokkal járhat, hogy ha egyre több információt és adatot bízunk olyan rendszerekre, amelyeknek a működését egyáltalán nem vagy csak részben ismerjük, kontrolláljuk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • MacropusRufus #9
  "hogy milyen szinten alakul majd az internetcenzúra"
  "Hajrá Google Wave... "
  nos a Google maga a cenzúra. Érdemes e,lolvasni, hogy a Google mit művel Kínában azokkal akik rákeresnek egy-egy tíltott kifejezésre.
  A Google egy sz@r. Megfigyel, és szépen elhiteti veled, hogy neked az kell, hogy a cuccaid ne a gépedben legyen tárolva, hanem tőled 20ezer km-re egy szerverfarmon ahhol ők garantálják, hogy senki nem fér hozzá... Csak ők...
 • Azorut #8
  Hoppáhoppáhoppá School of Everything? Na ezt most megnézem, érdekes.
 • Kerub #7
  Na igen... az nekem is magas :D
 • kozik #6
  Koszonom, jobb igy a lelkemnek.
  Mar csak a cimet magyarazza el valaki.
 • Kerub #5
  Érdekes cikk.
  Főleg a londoni School of Everything ötlete tetszik :)
  Egyébként a cikk értelme a bölcselkedés az internet hovatovábbjáról és az ilyen bölcselkedések válnak idővel akcióvá.
  Ami igazán érdekes lesz az az, hogy milyen szinten alakul majd az internetcenzúra és hogy lesz e még a wikihez hasonló innovatív, közösségeket mozgósító ötlet. Hajrá Google Wave... :D

  Összefoglalva az 1. kommentelőnek:
  Vedd úgy, hogy ez egy helyzetjelentés ;)
 • who am I 7 #4
  Van egy olyan sejtésem, hogy NEXUS még javában durmól...
 • Garrett27 #3
  "Az internet létrehozásakor az egyik legfontosabb cél az együttműködés új formáinak kialakulása volt."

  Ez lehetett az első cél. A következő lehetett csak, hogy ezt az újfajta együttműködést bármi áron fenn tudják tartani, háborúk esetén is.
 • Cat #2
  "az egyes rendszerek kiesese eseten is legalabb reszlegesen mukodo /katonai/ halozat kialakitasa volt"

  Kevered, az az Arpanet volt, az internet elődje. Az internet már az egyetemi hálózatok együttműködésére épült, a kutatók tudásmegosztását célozta.
 • kozik #1
  Ez a cikk mirol szol? Vagy nagyon meg van vagva, vagy mar eredetiben sem volt semmi ertelme. Vagy mindketto.
  Valamint a kedvenc:
  Az internet létrehozásakor az egyik legfontosabb cél az együttműködés új formáinak kialakulása volt.
  Az internet letrehozasakor a legfontosabb /katonai/ cel az egyes rendszerek kiesese eseten is legalabb reszlegesen mukodo /katonai/ halozat kialakitasa volt, mely strukturat mellerendelt, nem determinisztikus, gyakran redundans reszegysegekkel valositottak meg.
  Birom, amikor a fejukbol ki sem lato filozofikus szakemberek racsodalkoznak a zinternettre, aztan fejtegetik a marhasagokat. Kozben meg keptelen egy A4-es papirt telerajzolni ertelmesen, hogy ki van kivel.