Berta Sándor

Európában a Facebook a vezető közösségi portál

A comScore piackutató cég felmérése szerint a kontinensen a Facebook a legnépszerűbb közösségi platform. A honlap a világ hatodik leglátogatottabb oldala, havonta 275 millió felhasználó keresi fel. Ez 175 százalékos növekedés a tavaly mért adatokhoz képest.

A látogatói szám emelkedése leginkább Európában figyelhető meg. A kontinensen ugyanis a Facebook havonta 100 millió felhasználót vonz, ami 314 százalékos növekedés 2008-hoz képest. 17 európai államból 11-ben a Facebook a legnépszerűbb közösségi portál és először fordul elő, hogy Spanyolországban is az első helyen áll. Vannak ugyanakkor olyan államok is, például Németország, ahol a oldal csupán a lista negyedik helyén szerepel.

"Ennek az az oka, hogy ezekben az országokban nagyon erős a helyi konkurencia, Németországban például a studiVZ, valamint hogy a német nyelvű aloldal csak tavaly év elején indult" - közölte Jamie Gavin, a comScore marketing kommunikációs elemzője. A Facebook legnagyobb tábora Nagy-Britanniában található, ahol a portálnak 22,7 millió regisztrált látogatója van. A növekedés mértéke az előző évhez képest 75 százalék.

Utóbbi adat azonban Olaszországban a legkiemelkedőbb, mivel ott a Facebook 2008-hoz képest 2721 százalékkal tudta növelni a látogatószámát. Ugyanezek az érték Spanyolország esetében 999, Németországban 607, Franciaországban 518 százalék, Svájcban pedig 499 százalék. A platform piacvezetőnek mondható atekintetben is, hogy mennyi ideig tudja maradásra bírni az embereket. Jelenleg egy európai felhasználó átlagosan havonta 3 órát tölt el az oldalon.

"A Facebook a legtöbb európai államban nagyon gyorsan megszerezte a piacvezető pozíciót" - nyilatkozta Mike Read, a comScore európai ügyvezető igazgatója. A legnagyobb vesztesnek a MySpace számít, amelynek a teljes forgalma csak fele a Facebook forgalmának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Reg5 #9
    Akkor a myvipre mit mondanál? :)
  • hol9672 #8
    fészbúk, hehehe, mafia wars

    Tényleg alig vannak fent magyarok. Van néhány csoport, ahonnét évente 1 körlevelet kaphatsz, ha a tagja vagy. Alig történik valami.

    De lehetne jó, ha többen lennének fennt.
  • Landor #7
  • Ferrer #6
    Én nem értem, mi a bajod, az iwiw nem ismerkedős közösségi oldal, és arra, amire való, nagyon jó. Kár, hogy már nem nemzetközi, és hogy eladták egy rohadt multinak. Bár az előbbi talán annyira nem is baj...
  • Etinger #5
    Nem csak ez a lényeg. Én végül is mondhatni lesz*rom hogy a facebooknak milyen szolgáltatásai vannak, ha egyszerűen az ismerőseim az iwiwen vannak fenn... míg ha facebookon csak a töredékét találnám.. És ANNYIRA nem rossz az iWiW hogy ilyeneken fenn akadjak.. és valahogy a fizetős szolgáltatásaik ha ingyen lennének se érdekelnének.
  • 5c0rp330n #4
    nahát, ki gondolta volna?
    hálistennek végre nálunk is kezdi kiszorítani azt a szánalmas fostengert, amit iwiw-nek hívnak. az az oldal gyakorlatilag egy elbaszott reklámoldal, ahol mellesleg mellékes funkcióként a legalapp funkcióit lehet használni egy közösségi oldalnak - és többnyire ezek is szarul működnek.
  • BCS pixel #3
    hát ja, a Facebook átláthatóságán lehetne mit finomítani
  • FoodLFG #2
    Messziről kerülöm az ilyen oldalakat.
  • Kingfisher #1
    A "Milyen zöldség vagy" és hasnló baromságokat amúgy ki lehet iktatni az oldalból? Mert a hasonló magasröptű dolgok miatt átláthatatlannak és értelmetlennek tartom a facebookot. Ebből a szempontból még mindig az iwiw használható ismerősgyűjtésre a legjobban, ott legaláb nem azt kell néznem, hogy XY most épp répa, vagy Füles a Micimackóból.