Berta Sándor

Európában a Facebook a vezető közösségi portál

A comScore piackutató cég felmérése szerint a kontinensen a Facebook a legnépszerűbb közösségi platform. A honlap a világ hatodik leglátogatottabb oldala, havonta 275 millió felhasználó keresi fel. Ez 175 százalékos növekedés a tavaly mért adatokhoz képest.

A látogatói szám emelkedése leginkább Európában figyelhető meg. A kontinensen ugyanis a Facebook havonta 100 millió felhasználót vonz, ami 314 százalékos növekedés 2008-hoz képest. 17 európai államból 11-ben a Facebook a legnépszerűbb közösségi portál és először fordul elő, hogy Spanyolországban is az első helyen áll. Vannak ugyanakkor olyan államok is, például Németország, ahol a oldal csupán a lista negyedik helyén szerepel.

"Ennek az az oka, hogy ezekben az országokban nagyon erős a helyi konkurencia, Németországban például a studiVZ, valamint hogy a német nyelvű aloldal csak tavaly év elején indult" - közölte Jamie Gavin, a comScore marketing kommunikációs elemzője. A Facebook legnagyobb tábora Nagy-Britanniában található, ahol a portálnak 22,7 millió regisztrált látogatója van. A növekedés mértéke az előző évhez képest 75 százalék.

Utóbbi adat azonban Olaszországban a legkiemelkedőbb, mivel ott a Facebook 2008-hoz képest 2721 százalékkal tudta növelni a látogatószámát. Ugyanezek az érték Spanyolország esetében 999, Németországban 607, Franciaországban 518 százalék, Svájcban pedig 499 százalék. A platform piacvezetőnek mondható atekintetben is, hogy mennyi ideig tudja maradásra bírni az embereket. Jelenleg egy európai felhasználó átlagosan havonta 3 órát tölt el az oldalon.

"A Facebook a legtöbb európai államban nagyon gyorsan megszerezte a piacvezető pozíciót" - nyilatkozta Mike Read, a comScore európai ügyvezető igazgatója. A legnagyobb vesztesnek a MySpace számít, amelynek a teljes forgalma csak fele a Facebook forgalmának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Reg5 #9
  Akkor a myvipre mit mondanál? :)
 • hol9672 #8
  fészbúk, hehehe, mafia wars

  Tényleg alig vannak fent magyarok. Van néhány csoport, ahonnét évente 1 körlevelet kaphatsz, ha a tagja vagy. Alig történik valami.

  De lehetne jó, ha többen lennének fennt.
 • Landor #7
 • Ferrer #6
  Én nem értem, mi a bajod, az iwiw nem ismerkedős közösségi oldal, és arra, amire való, nagyon jó. Kár, hogy már nem nemzetközi, és hogy eladták egy rohadt multinak. Bár az előbbi talán annyira nem is baj...
 • Etinger #5
  Nem csak ez a lényeg. Én végül is mondhatni lesz*rom hogy a facebooknak milyen szolgáltatásai vannak, ha egyszerűen az ismerőseim az iwiwen vannak fenn... míg ha facebookon csak a töredékét találnám.. És ANNYIRA nem rossz az iWiW hogy ilyeneken fenn akadjak.. és valahogy a fizetős szolgáltatásaik ha ingyen lennének se érdekelnének.
 • 5c0rp330n #4
  nahát, ki gondolta volna?
  hálistennek végre nálunk is kezdi kiszorítani azt a szánalmas fostengert, amit iwiw-nek hívnak. az az oldal gyakorlatilag egy elbaszott reklámoldal, ahol mellesleg mellékes funkcióként a legalapp funkcióit lehet használni egy közösségi oldalnak - és többnyire ezek is szarul működnek.
 • BCS pixel #3
  hát ja, a Facebook átláthatóságán lehetne mit finomítani
 • FoodLFG #2
  Messziről kerülöm az ilyen oldalakat.
 • Kingfisher #1
  A "Milyen zöldség vagy" és hasnló baromságokat amúgy ki lehet iktatni az oldalból? Mert a hasonló magasröptű dolgok miatt átláthatatlannak és értelmetlennek tartom a facebookot. Ebből a szempontból még mindig az iwiw használható ismerősgyűjtésre a legjobban, ott legaláb nem azt kell néznem, hogy XY most épp répa, vagy Füles a Micimackóból.