Berta Sándor

Omegle: Online platform ismeretleneknek

Egy új amerikai portál barátok helyett egymás számára ismeretlen személyeknek nyújt találkozási lehetőséget.

A közösségi oldalak legfontosabb jellemzője, hogy lehetővé teszik az embereknek, hogy kapcsolatot tarthassanak a rokonaikkal, a barátaikkal és a munkahelyi kollégáikkal. Az Omegle.com ezzel szemben véletlenszerűen ismerteti össze a vadidegen felhasználókat. A honlap reklámja szerint itt bárki beszélhet ismeretlenekkel és találhat új barátokat. A szolgáltatás alapja egy chat, amelynek segítségével ismeretlenül barátkozhatnak egymással a látogatók.

A platform alig egy hónapja elérhető és az ötlet Leif K-Books 18 éves diák fejéből pattant ki. "Nem tanulhatsz olyanoktól, akik pontosan olyanok, mint te" - indokolta a rendszer megvalósítását a vermonti hallgató. K-Books célja az volt, hogy vadidegen internetezőket hozzon össze. Úgy vélte, hogy az oldal hasznos kiegészítője lehet a meglévő közösségi portáloknak és segíthet abban, hogy a felhasználók kiterjeszthessék kapcsolati hálójukat.

Az élet egyelőre a fiatalembert igazolta, ugyanis az Omegle.com máris naponta 150 000 oldallekérdezéssel büszkélkedhet. Mivel az ötletgazda nem sokat költ reklámra, a honlap híre a régi jól bevált módon, szájhagyomány útján terjed. Egy dologban azonban a nagyok is tanulhatnak az új piaci szereplőtől. K-Books ugyanis leszögezte: egyetlen beszélgetést sem rögzítenek és nem tárolják a felhasználói szokásokra vonatkozó adatokat sem. "Amíg az emberek örülnek, addig boldog vagyok. Tisztában vagyok, hogy a lehetőségeim korlátozottak" - tette hozzá a diák.

A teljes anonimitás lehetősége azonban veszélyeket is hordozhat magában, könnyen felbukkanhatnak a chatszobákban például pedofilok vagy a bűnözők. "Az első felhasználó, akivel találkoztam az oldalon, azt mondta: kiberszexeljünk. A második egy 14 éves londoni tinédzser volt" - nyilatkozta Jason Tanz, a Wired szerkesztője, utalva a legnagyobb problémára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #3
    "A teljes anonimitás lehetősége azonban veszélyeket is hordozhat magában, könnyen felbukkanhatnak a chatszobákban például pedofilok vagy a bűnözők."

    Vagy terroristák, akiknek a kezébe kerülhet a gyanútlan júzer :)
  • czyi #2
    szerintem elég mókás :)
  • Kingfisher #1
    OMFG ettől az oldaltól kirázott a hideg :D