Berta Sándor

Hunch: egy kérdés, egy válasz

Új projektet indított Catearina Fake, a Flickr társalapítója. A szakember segíteni szeretne a felhasználóknak abban, hogy választ kaphassanak az őket foglalkoztató kérdésekre.

Az embereket számos kérdés foglalkoztatja: melyik filmet nézzem meg, hova menjek a hétvégén, milyen kutyát vásároljak stb. Fake reményei szerint a Hunch névre keresztelt oldal ezen felhasználók mindennapi életében felmerülő kérdések megválaszolásában segíthet majd. Az ötlet egyszerű: aki választ akar kapni, annak először egy sor kérdést kell megválaszolnia, hogy így szűkítse le a lehetséges válaszok körét. A kérdések kiválasztásánál egy algoritmus segít, amelyet a mesterséges intelligenciát kutató tudósok hoztak létre.

A Hunch fejlesztői abból az elvből indultak ki, hogy egy csoport jóval nagyobb tudás és tapasztalat birtokában lehet és ezáltal jobban megoldhat egy problémát, mint egyetlen szakértő. "Tapasztalataink azt bizonyítják, hogy a felhasználók készek megosztani az egy-egy témával kapcsolatos tudásukat. Új kérdéseket tesznek fel, új válaszokra tesznek javaslatokat és ezáltal segítenek tökéletesíteni, finomítani a rendszert. Azoknál a területeknél viszont, amiket nem ismernek eléggé, inkább passzív korrektorokként működnek" - hangsúlyozta Kelly Ford, a Hunch szóvivője.

A honlap egy új téma megadásakor először megkérdezi, hogy az eredmény végül egy személy, egy hely vagy egy tárgy lesz-e? A felhasználó ezután megadhatja a téma nevét, egy rövidítést, azt, hogy a kérdés melyik kategóriába tartozik és megjelölhet címszavakat. Emellett feltölthet akár egy képet is. A kérdések megválaszolásakor a rendszer támaszkodik a szabadon hozzáférhető oldalak, például a Wikipedia, az Amazon és a Last.fm információira és képes ezeket az adatokat megmutatni. Az már a látogatókon múlik, hogy ezeket a válaszokat elfogadja-e vagy sem.

A platformot termékekkel kapcsolatos kérdésekből finanszíroznák. Az érdeklődők megkapnák azokat a linkeket, ahol megvásárolhatják a különböző szolgáltatásokat vagy árucikkeket. Azt azonban a Hunch fejlesztői leszögezték, hogy a birtokukba került felhasználói adatokat semmilyen körülmények között nem fogják eladni más cégeknek, például reklámügynökségeknek. A portál azért lehet sikeres, mert az eddigi hasonló oldalak többnyire csak egyetlen területtel foglalkoztak. Itt viszont bármilyen kérdést fel lehet majd tenni, függetlenül attól, hogy valaki PC-t használ vagy Macintosht, esetleg a konzoljával kapcsolatos tapasztalatokra kíváncsi.

A célkitűzések között szerepel, hogy fokozatosan újabb funkciókkal bővítik a szolgáltatást, amelyek segítségével a válaszok is egyre pontosabb lehetnek. "Érdekes lenne például egy tanulmányt készíteni arról, hogy mindössze 20 kérdés felhasználásával 95 százalékos pontossággal megállapíthatók-e egy személy tulajdonoságai" - jegyezte meg a Flickr társalapítója. A Hunch egyelőre még csak béta állapotú és nem elérhető. A portál nyilvános bétaverziója a következő hónapokban készül el. Fake mindenesetre örült annak, hogy öt nappal a nyitás után a regisztrált bétatesztelők száma már elérte a 30 000-et és ők máris válaszoltak 1,5 millió kérdésre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • archelf #5
    igen, de mi a kérdés?
  • Darth Sith #4
    ..a mindenség meg minden..? :)
  • m minnifield #3
    válasz csak egyetlen egy létezik:


    42
  • cateran #2
    "Az embereket számos kérdés foglalkoztatja: melyik filmet nézzem meg, hova menjek a hétvégén, milyen kutyát vásároljak stb."
    Ez most komoly? Mert akkor itt szeretnem felkerni azokat,akik onalloan keptelenek ilyen letfontossagu donteseket meghozni, hogy meg a genjeik atorokitese elott oljek meg magukat...koszonom...
  • passatgt #1
    Érdekes, hogy pont a Yahoo-nak van egy ilyen szolgáltatása, annak a Yahoo-nak, aki a Flickr-t vette meg:)

    answers.yahoo.com