MTI

Egy közösségi portálon fog feltűnni Michael Jackson utóda

Valószínűleg sohasem lesz többé zenésznek világszerte annyi csodálója, mint amennyi Michael Jacksonnak volt és van; az iPodok és a tévés tehetségkutató show-k korára a popsztár fogalma gyökeresen megváltozott.

Zenei szakértők szerint bár Bono, Mick Jagger, Madonna vagy Paul McCartney és még egy sor neves zenész senki által nem kívánt esetleges halálát is meggyászolná az egész világ, de kétséges, hogy lenne még egy olyan alakja a globális popkultúrának, mint Jackson, aki 750 millió albumot adott el, megmutatta, mi az a zenés videó, és halálhíre szinte az egész világon címlapokra került. "Michael Jackson nem csupán a pop királya, hanem egyben a pop utolsó királya is" - idézte a Momus művésznevet viselő Nick Currie skót dalszerzőt és írót a hírügynökség jelentése.

Momus szerint a digitális kultúra terjedése a zenei fogyasztókat kisebb célcsoportokra tördelte. Emellett úgy vélte, Jackson olyan ritka sokszínű tehetség volt, hogy sok időnek kell eltelnie, amíg megint születik hozzá fogható. Michael Jackson feltűnése előtt már küszködött a zeneipar, ám az 1982-ben kiadott Thriller megtermékenyítő hatással volt rá, és fellendítette a CD-k, valamint a zenés videók iránti igényt - fogalmazott Scott Plagenhoef, a chicagói Pitchfork online zenei magazin főszerkesztője. Ő is úgy értékelte, hogy manapság a "kábel- és műholdas televíziók, DVD-k és videójátékok egyszerűen túl sokféle szórakozási lehetőséget kínálnak, és a zene már nem tölt be központi szerepet az ifjúság életében, illetve a popkultúrában".

Az American Idol- vagy Pop Idol-féle nagy nézettségű tévés tehetségkutatók, valamint ezek nemzetközi változatai olyan szinten "demokratizálták" a zenét, hogy már a közönség dönthet róla, kiből lesz sztár. "Kevesebb a rejtély, és a misztikum a popsztárok közül, mint Michael Jackson fénykorában" - fejtegette Plagenhoef.

A zeneiparral foglalkozó Jerry Del Collino professzor viszont úgy vélekedett, hogy a világ mindig kitermeli a maga sztárjait - legfeljebb ma már másképp kell meghatározni őket. Mint mondta, lehet, hogy többé már senki sem fog 750 millió albumot eladni, de hát ez nem is lehetséges, amikor a rajongók ingyen is letölthetik a számokat. "Ha a Thriller Michael Jacksonja visszatérne a halálból, nem lenne képes eladni a CD-it, mert annak az időnek már vége" - szögezte le a professzor. Hozzátette: a lemezek halottak, a CD-k halottak, a legális letöltés pedig haldoklik. Ezektől eltekintve persze lehet újabb Michael Jackson; Jerry Del Collino azt jósolta, hogy a következő szupersztár egy olyan közösségi portálról fog felemelkedni, mint a Facebook vagy a MySpace.

Momus épp az ellenkezőjét gondolja: szerinte a közösségi hálózatok ellenkezőleg hatnak. A hatvanas évekhez térünk vissza, amikor - ahogy azt Pierre Bourdieu francia szociológus annak idején leírta - a fehérgallérosok a klasszikus zenéhez vonzódtak, míg a kétkezi munkások az olcsó popzenét hallgatták. Évtizedekkel később a posztmodern fogyasztói kultúrában úgy alakult, hogy a diplomások "intelligensen", a képzetlenebbek pedig "szenvedéllyel" beszélnek Michael Jacksonról, de végül is mindenki róla beszél - érvelt Momus. A közösségi hálózatok azonban szerinte gátolják a különböző ízlésű csoportok közötti interakciót: "a különböző társadalmi csoportoknak megint zavaróan különböző kultúrája alakul ki", és visszazuhanunk a Bourdieu által leírt kulturális közegbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • angelsoul #11
  A stílus mindegy is, hisz ma már egy-egy hangszer miatt képesek kinevezni egy új stílust. Túlságosan próbálják behatárolni a zenét, fölöslegesen. A jó zene az jó zene, és eladható. Folyamatos ellentmondás, hogy miközben a "halálipar" általi lemezeladási számok megduplázódásáról beszélnek, addig azon aggódnak, hogy a "danlódos" nemzedéknek nem sokat jelent a zene. "(...)többé már senki sem fog 750 millió albumot eladni, de hát ez nem is lehetséges, amikor a rajongók ingyen is letölthetik a számokat" - egyetértek, valószínűleg senki nem fog ennyit eladni, de nem csupán a letöltések miatt. A "rajongó" ugyanis megveszi minden körülmény közt a lemezt!!! Azaz egyetértek a Plagenhoeffal:ma nincs központi helyen a zene; ma már csak zenefogyasztók és nem zeneélvezők vannak.
  MJ felborítja az elméleteket is (ezek szerint), hisz eladott lemezei száma- file-megosztás ide vagy oda- ismét megnőtt. Ha a jó zene egy sokoldalú, innovatív, misztikus és önzetlen személyiségű zseni interpretálásában kerül a zenefogyasztó dobhártyája elé, még az is lehet, hogy a fogyasztó átlényegül zeneélvezővé és megveszi a lemezt. MJ esetében ez történt.
 • KillerBee #10
  Az igazi sztárok már megszülettek, sőt némelyikük már meg is halt:

  1.

  2. Csak hang, de igen jó minőségben.

 • carlos05 #9
  ad. 1: régen közel sem volt ennyi zenei stílus
  ad. 2: Mo.n még hogy MJ-t ismerték oké de hogy rengeteg minden hozzánk nem tört úgy be (meg sok más helyre se) az biztos
  ""kábel- és műholdas televíziók, DVD-k és videójátékok egyszerűen túl sokféle szórakozási lehetőséget kínálnak, és a zene már nem tölt be központi szerepet az ifjúság életében, illetve a popkultúrában"
  hogy a popkultúrában már semmit nem tölt be a zene az biztos... sok sztár mögött ugyanazok a faceless alkotók írják a szöveget/zenét.. az már jónak számít ha nem más énekel helyettük. Meghát megnézném hogy anyáink hol hallgattak napi 4-5 óra zenét, mint pl. énis és sokmindenki még
 • Julius Caesar #8
  dehogynem lesz ilyen. a templomokban elhangzó veni sanctus spiritust is sokan hallgatják
 • Throme #7
  ""kábel- és műholdas televíziók, DVD-k és videójátékok egyszerűen túl sokféle szórakozási lehetőséget kínálnak, és a zene már nem tölt be központi szerepet az ifjúság életében, illetve a popkultúrában" micsoda egy marhaság... "

  Miért lenne marhaság?
  Akkoriban ('82, ) nem volt ennyi lehetőség szórakozásra. Nem volt net, chat, laptop, közösségi oldalak, de még személyi számítógép sem amin CD minőségben vagy tömörítve hallgathattál, másolhattál, csinálhattál zenét. Ha kellett egy bakelit vagy magnókazi akkor bizony személyesen elsétáltál és megvetted. Ha másnak is meg akartad mutatni vagy átvenni akkor szintén fizikailag ott kellett lenned. Volt a disco a tv, könyvek, mozi és az emberek összejártak. Persze hogy jobban oda tudtak figyelni (és felfigyelni) egy MJ-ra.

  Nem tudom manapság van-e ilyen kaliberü sztár aki az utóbbi 5 - 10 évben ekkora népszerűségnek örvendene. Akkoriban hiába szerettél más stílust (rock, alter ..akármi) akkor is tudtad ki az a MJ és hallottál tőle legalább 1 számot. Talán még nagyfater is tudta kiről beszélnek pedig neki a komolyzene vol a zene! Mást ne mondjak szépen csökkentik a platina-, aranylemez eladási kvótáját. Vajon miért? És nem a letöltések miatt (csak erre fogják).
 • Sanyix #6
  "Nagyon magas IQ-juakat pedig a kornyezetuk is afele osztonzi. Persze csak altalaban."

  Ami messze nem jelenti azt, hogy ki is járja.

  Engem is csak úgy 6 éve basztatnak azzal folyamatosan hogy járjak főiskolára, de fél év alatt rájöttem, hogy köszönöm szépen, inkább hasznosabb dologgal töltöm azt az időt :D

  "kábel- és műholdas televíziók, DVD-k és videójátékok egyszerűen túl sokféle szórakozási lehetőséget kínálnak, és a zene már nem tölt be központi szerepet az ifjúság életében, illetve a popkultúrában" micsoda egy marhaság...
 • Ferrer #5
  Szerintem már fel is tűnt.
 • FoodLFG #4
  Jameg mindenki hallgasson Vienna Tenget :DD

 • FoodLFG #3
  Ez itt a kulcsmondat:
  Momus szerint a digitális kultúra terjedése a zenei fogyasztókat kisebb célcsoportokra tördelte.

  Még annyit tennék, hozzá, hogy a mostani fogyasztók a vareznek köszönhetően sokkal nagyobb teret tudnak átlátni, mint régen, ezért megoszlik a figyelmük az előadók közt és ezzel együtt a különböző csoportok közötti átjárhatóság is növekszik. (nem igazán értek egyet a cikk végével)

  Az a poén, hogy ez így nagyon jó. Ez maximum a kiadóknak és az olyan embereknek lehet probléma, akik nagy sztárrá akarnak válni, arról álmodoznak. Szegények. Így jártak, de nekünk nincs miért aggódnunk, mert remélhetőleg a zene így jobban központba kerül.
  Kevesebb sztár, több zene.

  Persze még mindig a régi jól bevált (rossz) berendezkedés uralja a zenei piacot, szóval az érzékelhető változáshoz hosszú időre lesz szükség, de működhet a dolog és már láthatóak az előjelei is..
 • Tetsuo #2
  Az nagy atlagokat tekintve.. amiota va iskola.

  Pl nagyon alacsony IQ-ju emberek nem jarnak egyetemre..
  Nagyon magas IQ-juakat pedig a kornyezetuk is afele osztonzi. Persze csak altalaban.
  Viszont a kozepmezonyben tenyleg nem szamit, h vkinek 110es v 115os az intelligenciahanyadosa. Termeszetesen ez a hanyados sem pontos, de a nagy atlagokat tekintve megiscsak 1 osszehasonlitasi alap, amivel lehet szamolni.
  Welcome in the statistics. ;)