Berta Sándor

Spamban érkezik a lottónyeremény-értesítés

A gazdasági válság miatt új típusú spam e-mailek jelentek meg, amelyek gyors meggazdagodást és gondtalan életet ígérnek. A levelekben ráadásul valódi ügyfélszolgálati telefonszámokat is elhelyeztek.

Nagyon sokan álmodnak arról, hogy egyszer megnyerik a lottófőnyereményt és utána pénzben fürödhetnek. A mostani krízisben egyre többen válnak kiszolgáltatottá és szeretnének gyorsan pénzhez jutni. Az internetes csalók és adathalászok pedig pont ezeket az embereket tekintik prédájuknak és a lottófőnyeremény megnyerésének ígéretével csalják ki tőlük a legfontosabb személyes adataikat.

A jelenségre a G Data nevű német számítógépes biztonsági cég munkatársai figyeltek fel. Egy spam e-mailben a feladók 2,35 millió eurót ígértek a címzettnek. Az illetőnek csak annyi a dolga, hogy gyorsan kapcsolatba lépjen a társasággal a levélben megadott ügyfélszolgálati telefonszámon. A G Data szakértői mindenesetre nem bízták a véletlenre a dolgot és maguk próbáltak utána járni a részleteknek. A szakemberek egyike felhívta a madridi European Lotto Monitoring nevű céget. A megadott számon egy a német nyelvet csak törve beszélő kedves úr jelentkezett. Ő Randy Petersként mutatkozott be és kijelentette, hogy nem tud semmit mondani a nyereményekről, az ő dolga csak a személyes adatok gyűjtése. A 2,35 millió eurós összeg viszont stimmel.

A kedves úr többször is rákérdezett a hívó nevére, a telefonszámára és a háttérben többször is gépelést lehetett hallani. Nyilvánvaló volt, hogy a beszélgetés közben igyekeztek rákeresni a nevére. Végül Peters örömmel helyeselte a G Data munkatársának azt a javaslatát, hogy minden személyes adatát átküldi e-mailben.

"A módszer nem új, viszont a telefonszám megadása az, és szokatlan. A csalók általában a személyes és a banki adatokat akarják megszerezni. Ezeket később csalásokban vagy pénzmosási ügyekben használják fel. A mostani spamhullám esetében minden bizonnyal az utóbbiról van szó. Éppen ezért azt tanácsoljuk mindenkinek, hogy semmiképpen se válaszoljanak az e-mailekre és azonnal töröljék ezeket a küldeményeket" - szögezte le Ralf Benzmüller, a G Data Security Labs vezetője.

A német rendőrség álláspontja szerint is ezekben az ügyekben online csalásról vagy pénzmosásról van szó. "A bűnözők mindig leleményesek. Amennyiben ezer felhasználóból csak egy válaszol, már kifizetődik a dolog a feladó számára. A szöveg mindig változik, van, hogy egyszerű munkásként vagy éppen plébánosként kérnek segítséget és felajánlásokat, adományokat" - nyilatkozta Frank Plewka, a bochumi rendőrség szóvivője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #13
    Az ilyen spamelöknek kéne börtön nem a piratebayes fiúknak.
  • vmiki88 #12
    "A gazdasági válság miatt új típusú spam e-mailek jelentek meg, amelyek gyors meggazdagodást és gondtalan életet ígérnek."
    Hát aki ezt beveszi az hülye
  • B0nFire #11
    [URL=http://www.youtube.com/watch?v=1Bvj_77Gzl0]Lottósorsolás "orosz rulett" módra[/URL] - Figyelem! Kommersziál.
  • Szemjuel #10
    én is kíváncsi voltam, hogy mit tudnak kihozni a dologból ezért válaszolgattam. még szerződést is küldtek, amit alá kellett volna írni és visszafaxolni stb, de még a külalakja is pocsék volt xD
    nekem is írták hogy 300 ojrót kell küldenem egy számlára, hogy tudják utalni, én meg visszaírtam hogy vonják le, vagy fizesse ki az ügyintéző aztán mikor megjött a pénz visszafizetem :D azóta is jön a pénzem xD
  • Sir Ny #9
    mértnem írtad nekik, hogy megengeded, hogy a pénzedből vonják le az átutalási költséget?
  • Garrett27 #8
    Ez így van, a siten, biccsen és amit említettél, azon kívül nem nagyon tudnak mást, de a Victorét azért sztem megértették, mert kokkoznak is eleget...
  • B0nFire #7
    Nem biztos, hogy megértették az "Apád faszát!" Nincs érzékük a finom retorikához. Egyszer egy fesztiválon egy angolnak "letükörfordítottam" egy szép hosszú cifra magyar káromkodást, csak érdekességképpen, és csak nézett, mint a bús ló; nem fogta fel, hogy mit akarok én ezzel, holott elmondtam neki, hogy mi így szoktunk. Ők csak a fakap-ból értenek.
  • Victor1103 #6
    Emlékszem a legelsőre mikor 1 millió fontot nyertem. Tudtam hogy átbaszás de azért kíváncsiságból felvettem a mukival aki az e-mailben megvolt nevezve a kapcsolatot hogy most mi lesz. Ő persze egyből jött a ködösítéssel hogy küldik a számlámra a "pénzem" DE előtte én nekem kell xy Gizinek a számlájára utalni és az is csak azért kell mert az én "pénzem" átutalásának a költségét fedezi.Erre én angolul és magyarul is egy "Apád faszát" kezdetű levéllel reagáltam. Remélem megkapta:/
  • Ferrer #5
    Hát ha én annyi lottót megnyertem volna, amennyit állítólag megnyertem, most gazdagabb lennék, mint bilgéc.
  • Victor1103 #4
    Ma is jött nekem 2 db ilyen szépség.Az egy a Microsoft által szervezett Nemzeti Lottó volt. Ahelyett hogy bedöltem volna és küldtem volna egyből a személyes adataim inkább besírtam rajta hogy még arra se veszik a fáradtságot hogy legalább valami hihetőbb mesét találjanak ki.