Gyurkity Péter

Az elektronikus levelek 90 százaléka spam

A Symantec némi növekedést mutatott ki a kéretlen üzeneteknél, az elkövetők azonban a botnet hálózatok mellett egyre jobban érdeklődnek a legális szolgáltatások, valamint a közösségi oldalak felhasználása iránt.

A MessageLabs által elkészített részletes felmérésből kiderül, hogy a múlt hónapban a vállalati hálózatokon megfordult összes elektronikus levelek több mint 90 százaléka volt spam. Ez némi növekedést jelent az év korábbi időszakához képest, ám nem jelent nagy meglepetést, hiszen a kéretlen levelek aránya az utóbbi években mindig is 80 és 95 százalék között helyezkedett el. Ennél jóval érdekesebb megfigyelni, hogy az elkövetők milyen módszereket alkalmaznak saját szemetük szétszórására.

Továbbra is a botnet hálózatok kialakítása, a fekete piacon történő kibérlése, valamint ezek felhasználása számít a legnépszerűbb megoldásnak. Az összes globális spam mintegy 58 százaléka indul ki a forrástól ilyen módon, a probléma méretét pedig nagyon is jól jelzi, hogy a legnagyobb ilyen hálózat - amely a Donbot nevet kapta - az összes kéretlen üzenetek 18,2 százalékáért felelős. Mindenképpen érdekes azonban, hogy egyre többen mozdulnak el a megszokott botnet hálózatoktól, hogy új, eddig kevésbé használt módszerekhez folyamodjanak, természetesen változatlan céllal: minél több kéretlen üzenetet szétszórni, továbbítani, mielőtt még a beépített hálózati szűrők érzékelnék a piszkos manővert.

Az egyik ilyen új, egyre gyakrabban használt megoldás a teljesen legális szolgáltatások, hálózatok kibérlése, mégpedig közvetlenül az internetszolgáltatóktól. A jelentés Kelet-Európát (azon belül is Romániát) említi példaként, itt ugyanis a megfigyelések szerint egyre több ilyen hálózatot használnak fel a spam terjesztésére - természetesen csak addig, amíg le nem lövik az érintett szolgáltatást.

A másik áldozatnak a közösségi oldalak számítanak, amint azt bizonyára sok FaceBook és Twitter felhasználó észlelte az utóbbi hetekben. Itt az elkövetők igyekeznek minél több felhasználónévre és jelszóra szert tenni (különböző adathalász jellegű akciókkal), hogy ezután az ismerősöknek elküldött hivatkozásokkal csábítsanak minél több internetezőt a módosított weboldalakra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #8
    off
    spamet
    on
  • gz8 #7
    Egy kis érdekesség: "22 990 Ft/év (Tartalmazza a 20% ÁFA-t) 1 db domainbejegyzés, DNS szolgáltatás, 2000 MB webtárhely, 20 db e-mail postafiók, PHP futattás, MySQL adatbázis, Spam- és vírusszűrés, Adminisztrációs felület, Időzítő használat, Webstatisztika, Napi adatmentés"

    Nem áll szándékomban pálcát törni senki felett, de milyen cég már az, aminek nincs éves szinten 23 ezer forintja saját domén és levelezés fenntartására? Arról nem is szólva, hogy a freemailnél kevés ratyibb e-mail szolgáltatás létezik...
  • Gerygrey #6
    Kis cégnél vagyok, így freemail-en van címünk

    Ebben mi a logika? Kiscégnek kötelező szart használni? :)

    Nekem a gmailre van átirányítva a céges levelezésem mert jobb a webes felülete és a spamszűrője is (99 levél mellé talán beesik egy-egy spam, viszont nem spamet eddig az elmúlt 2 évben talán 5 alkalommal jelölt spamnek) ráadásul egyből megnyitom webfelületen a DOC csatolmányokat google docs-szal, odarakja a linket a levél aljára, nincs is Office se a gépemen azóta amióta így megy.

    Egyébként ha már spam téma, engem sokkal jobban zavar, hogy a postaládámban havi szinten kb 5x annyi spam-et kapok, mint nem spam-et.
  • Sanyix #5
    Valami olyan oldal dolog kéne, hogy fel lehetne tölteni a spam leveleket. A spam mappát szépen átnézés után feltöltené a júzer, és ezek szerint frissülnének a mailszerverek spamszűrői. Na meg akár meg is lehet keresni a spamszervert, és a spammereket berakni a börtönbe pár kanos svéd közé.
  • tmisi #4
    A sok spamlevél miatt meg egyre szigorúbbak a szűrők is. Kis cégnél vagyok, így freemail-en van címünk. Nemrég egy fontos, Államkincstártól jött visszaigazoló email végezte a spamgyűjtőben. Még jó hogy észrevettem.
  • bakagaijin #3
    Pedig múlt hónapban tényleg több jött. A spamassassin-om logja alapján a napi 120-150 helyett most már inkább a napi 200 a jellemző. Durva, még nincs reggel 10 de már 50 felett jár a számláló... Ha utcán próbálna ennyi tolvaj, telemarketinges, koldus meg árus elkapni míg beérek a melóhelyre hát elég ideges lennék.
  • freemanone #2
    az elektronikus hírek 90%-a is spam :D
  • blessyou #1
    egg, bacon, sausage and spam :D