Berta Sándor

Spamekből karikatúra

A spamek a legtöbb felhasználónakcsak bosszúságot jelentenek, azonban egy rajzoló érdekes projektbe fogott. Nicolas Mahler rajzművésznek elektronikus postafiókja kitakarítása közben jött az ötlet, hogy új módon is felhasználhatná a kéretlen elektronikus reklámleveleket.

"Sokáig nem foglalkoztam az internetes levelesládámmal és amikor mégis rászántam magam a kitakarítására, akkor láttam, hogy már több mint 15 000 reklám e-mailt tartalmaz. Néhánytól nehéz szívvel váltam meg, ezért kiválasztottam a legérdekesebb küldeményeket. A 15 000 spamből így 2000 maradt, majd ezekből létrehoztam egy képregényt. A levelek rendszerezése hetekig tartott. Csak a feladók neveit és az e-mailek tárgyát használtam fel, de a küldeményeket soha nem nyitottam meg. A kedvencem az "If you've got a small dick, don't blame your parents", de nyelvi szempontból érdekes a "Your schluong is the champion", míg a "Salut! my ass wait you here" ugyan egyszerű, de bizonyos értelemben elegáns is. Ezenkívül különösen tetszettek a feladók nevei" - jelentette ki a művész.


Mahler a szövegekhez megpróbált figurákat találni. Így született meg Salami Osahon úr, míg szintén figyelemre méltó volt a DDADA gauus által küldött FuckstickHugeKitty üzenet. A különböző munkákat a bécsi rajzoló végül a SPAM című 64 oldalas füzetben összesítette. "Az igazán érdekes az volt, hogy semmit sem kellett csinálnom. Ahányszor felkeltem reggel, már mindig voltak új spamek a postafiókomban. Így természetesen nagyon kényelmesen dolgozhattam, hiszen a szövegeket valakik minden éjjel megírták helyettem. De talán azon kevesek egyike vagyok, akik örültek a kapott kéretlen elektronikus reklámleveleknek" - közölte végül Nicolas Mahler.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)