Berta Sándor

Népszerű egy új spamküldő módszer

Hónapok óta új technikát alkalmaznak a spammerek. A kéretlen elektronikus reklámlevelek feladóiként nem ál-, hanem valódi e-mail címeket használnak fel.

A spamküldők ilyen módon próbálják meg elrejteni az üzeneteiket és arra késztetni a felhasználókat, hogy megnyissák a küldeményeket. A dolog lényege egyszerű: bárki előbb megnyit egy ismerősétől érkező levelet, mint egy eleve gyanús e-mail címről érkező ismeretlen küldeményt.

A cél a levelezőrendszerek és -szolgáltatások által alkalmazott különböző spamszűrő technológiák és megoldások kijátszása. Nem ritka, hogy valaki a beérkező spam e-mailek között a saját címéről érkező levélre figyel fel. A világszerte megfigyelhető jelenséget a szakemberek Backscatternek nevezték el.

"Jelenleg a Backscatter még egy viszonylag áttekinthető probléma. E-mail szolgáltatásunknak köszönhetően eddig több mint 100 000 címzettet óvtunk meg az ilyen kéretlen elektronikus reklámlevelektől. Az össz e-mail forgalmat tekintve ez a 100 000 küldemény viszonylag kis szám, azonban meg kellett állapítanunk, hogy egy drasztikus mértékben növekvő problémával állunk szemben. Ezt jól bizonyítja, hogy volt olyan felhasználó, aki az elektronikus postaládájába percenként több mint 250 Backscatter e-mailt kapott" - hangsúlyozta Oliver Pannenbäcker, a Retarus számítástechnikai biztonsági cég alelnöke.

A vállalat müncheni központjának, valamint a lyoni, madridi, milánói, zürichi és bécsi kirendeltségeinek 170 munkatársa hónapokon át gyűjtötte és elemezte az adatokat. A jelenség ugyan egyelőre inkább a felhasználókat érinti, de csak idő kérdése, hogy mikor árasztják el a Backscatter típusú küldemények a vállalatok elektronikus postafiókjait is.

A spamszűrőket fejlesztő cégeknek tehát mielőbb lépniük kell, mert ezúttal a spammerek állnak nyerésre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dj Faustus #17
    "mailszervereknél azért nemárt megnézni honnan jön a levél mien root domain alol"
    Erre ott vannak a különböző DNSBL feketelisták.
    Szerveroldalról ezt tudja kezelni az előbb említett Spamassasin, kliens oldalon meg például a Spampal.
  • chuky123 #16
    mailszervereknél azért nemárt megnézni honnan jön a levél mien root domain alol
    általába ezek nem magyar domain alol jönnek. pl br. jp. stb.. Szóval igy is lehet tiltani.
  • Dj Faustus #15
    Ha van shell-es hozzáférés a szerverhez, akkor a levelezőszerverre tegyél fel egy spamszűrőt (például Spamassasin). Illetve használj olyan levelezőklienst, melyben van tanítható, illetve külön beállítható spamszűrő (Thunderbirdben van ilyesmi).
  • redfish #14
    Igen, ez így egyszerűnek tűnik elsőre...
    De nálam az a helyzet, hogy a domainjeimhez tartozó emailcímekre küldik ezeket a leveleket ([email protected]; [email protected], stb) ami webáruházakhoz tartozik és ezeken a címeken kapom a megrendeléseket is! (Tehát nem magamnak írok, hanem a webshopokból jönnek a címemre a levelek.)
    Na, ezt nem tudom letiltani!
    Ha új címet csinálok, 2 hét múlva az új címre jönnek a levelek...
    A vevők miatt nem változtathatok email címet 2 hetenként!

    Ilyen leveleket én már évek óta kapok, először én is letiltottam a többivel együtt, aztán nem tudtam, miért nem kapom meg a megrendeléseket??? (Alapból letiltom a viagrás leveleket, észre sem vettem először, hogy én vagyok feladónak beírva.)

    Na, ilyenkor mi a gyógyszer?!
  • stremix #13
    Le lehet tiltani h kitől ne jöjjön levél, minden levelezőprogiban.
    Mindenki beírja a sajátját és kész...
  • vajon kiki #12
    ezt még lehet azzal tetézni, hogy :

    if subject NOT contains: "amíg ezt be nem írod tárgynak, addik automatikusan törlődik a leveled és nem kapom meg!"
    else if sender contains: %my_account_name%
    or %my_email_name%
    then delete message
    else forward message to [email protected]
  • vajon kiki #11
    ennyit a spammerekről
  • vajon kiki #10
    if subject NOT contains: "amíg ezt be nem írod tárgynak, addik automatikusan törlődik a leveled és nem kapom meg!" else if sender contains: %my_account_name% or %my_email_name% then delete message ...


    ENNYI.
  • pyrohun #9
    Ha már spam-eknél tartunk...

    Tipikus IWIW jelenség:

    Adott egy ál-profil, az esetek 99%-ában valami szőke picsa, aki mindenkit bejelöl és persze mindannyian visszajelölik, mert milyen jól néz ki... A picsa általában 17 és 22 közötti szőke ribanc, vagy feketehajú emo stílusú. Jó sok kép van magáról. Mindig egyedülálló. És szinte mindig USA-ból vagy valami jó kis külföldi országból települt haza, vagy oda fog kimenni (magamról -nál olvasható).

    Na ezek az aranyos profilok, akik mögött szarrágó nulla fos emberkék vannak, ezek szoktak állandóan klub körüzeneteket küldeni. Általában a videoriporter-t (ritka szánalmas oldal...), a yabe.hu -t (ez még jó is lenne, ha nem így reklámoznák), need for speed-et, stb. reklámoznak.

    Na az ilyeneket simán lecsuknám egy évre.
  • Kindred Blades #8
    A galambpostához képest mindenképp