Berta Sándor

Háttéregyeztetések a biztonságos internetről

Bármennyire nyitott is a web, a felhasználók előtt számos terület gyakorlatilag ismeretlen vagy le van zárva. Az egyik ilyen téma a spamellenes harc.

A kéretlen elektronikus levelek és azok küldői, a féregprogramok és a hackerek elleni harcot a különböző cégek és szervezetek a legnagyobb titokban vívják. Első ránézésre elvileg semmi sem indokolná a nagy titkolózást, de az összkép ennél jóval bonyolultabb. Évente három alkalommal találkoznak az internet őrzői. A fogalom azokat a vállalatokat és szakértőiket jelöli, akik elhatározták, hogy a jelenleginél biztonságosabbá teszik a világhálót. Az illusztris társaság tagja többek között a Google, a Yahoo, az AT&T, a Comcast és a Verizon. A vállalatok képviselői rendszeresen egyeztetnek arról, hogy miként lehetne visszaszorítani a spamek, a vírusok és a szervezett online támadások terjedését.

Bár a téma hallatán az emberek inkább örülnek, hogy a nagy cégek is tesznek valamit, jobban megnézve hamar kiderül, hogy a hallgatásnak komoly oka van. "Amennyiben közismert lenne, hogy mi mindenről szoktunk beszélgetni, néhányan komolyan idegessé válnának. A feladatunk, hogy biztonságosabbá tegyük az internetet, de nem akarjuk, hogy emiatt az emberek megrettenjenek a web használatától. Emellett tartanánk attól is, hogy a kiberbűnözők érdeklődésének középpontjába kerülhetünk. Ezt pedig semmiképpen sem szeretnénk" - közölte Michael O'Rierdan, a technológiai és távközlési konszernek által az üzenetek káros célra történő felhasználása ellen létrehozott munkacsoport (Messaging Anti-Abuse Working Group - MAAWG) elnöke.

Az utóbbi érvet komolyan kell venni. A kéretlen elektronikus reklámlevelek feladói ellen küzdő Spamhaus például naponta kap fenyegető küldeményeket. Nem véletlen, hogy a szervezet IT-részlegének vezetője sem árulja el ezetéknevét, csak annyit árul el magáról, Larrynek hívják. "Az Egyesült Államokban rendszeresen feljelentenek bennünket. Oroszországban és Ukrajnában viszont a szervezett bűnözők más módszerekkel dolgoznak" - nyilatkozta Larry. Steve Linfordnak, a Spamhaus alapítójának a rendőrök azt tanácsolták: csak akkor nyissa ki a számára érkező csomagokat, ha tudja, honnan és kitől érkeztek.

A MAAWG munkája közel sem nyerte el a polgár jogi egyesületek támogatását. Az ok: a szervezet hajlamos drasztikus módszereket alkalmazni, például a teljes e-mail forgalmat blokkolni. A csoportnak 270 szakember a tagja, akik összesen 19 országot képviselnek. A legutóbbi egyeztetésre egy amszterdami hotelben került sor. A turisták meg nem mondták volna, hogy itt egy nemzetközi tárgyalást folytatnak. A lófarkas és tetovált fiatalembereket senki sem nézte szakembereknek. A belépés csak meghívottaknak mottó itt különösen igaz volt.

A csoport vezetői itt határozták el, változtatnak eddigi álláspontjukon és nyitottabbak lesznek a közvélemény számára. Azt szeretnék ugyanis, hogy a felhasználók segítsenek az online szervezett bűnözés elleni harcban. A Symantec legutóbbi felmérése szerint világszerte csak tavaly 3489,6 milliárd kéretlen reklámlevelet küldtek el több mint 9,4 millió számítógépről. A spamek a teljes elektronikus levélforgalom közel 94 százalékát tették ki. Világossá vált, hogy a jelenség ellen csak az emberekkel összefogva lehet eredményesen fellépni. "Néha azt szeretnénk, hogy a felhasználók tudják, mit is teszünk. Akkor ugyanis nyomást gyakorolhatnak a politikusokra azért, hogy adjanak nekünk több segítséget" - jelentette ki Jerry Upton, a MAAWG vezetője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • who am I 7 #7
    és eljő arrakristor világa :

    http://index.hu/tech/net/2009/06/18/elindult_a_pirate_bay_lathatatlanna_tevo_szolgaltatasa/

  • Gerygrey #6
    Én manapság spam alatt elsősorban a postaládámba dobált, papír alapú hulladékot értem.

    Tisztelem és becsülöm a Google és más cégek szakembereit akik megteremtették a spam nélküli elektronikus levelezést, de most már a fizikai spam-mel is kezdhetne valaki valamit mert nem állapot hogy a kapu előtt kint van a tároló rajta a felirattal hogy oda dobálják a reklámanyagokat és más szemetet (illetve a nagy zöld hulladéktárolót is igénybe vehetnék erre a célra) de ezek csak azért is teledobálják a rohadt postaládát, hiába van rá kiírva, hogy NE tegyék.
  • gkalcso #5
    Védekezés után tényleg ennyi marad, mert a legjava már a szerverrel való kapcsolatfelvételkor blokkolásra kerül. Részben ezért vannak ezen szakemberek a háttérben, hogy minél kevesebbet láss belőle.

    sonicXX: Elég lenne a rendszerhibákat kijavítani.
  • TeszteloPontHu #4
    Miért ne lehetne?
    http://hu.spam.wikia.com/wiki/Kezd%C5%91lap
  • Gerygrey #3
    A spamek a teljes elektronikus levélforgalom közel 94 százalékát tették ki.

    Nálam inkább 0,94% az arány, a Gmail spamszűrője kiválóan működik.

    Ugyanakkor a Tesco-tól és más bűnszövetkezetektől havonta kapok 3-4 spamet a postaládámba, őket miért nem lehet ezért megb@szni?
  • Sanyix #2
    jaja, user error.
  • sonicXX #1
    Veszett fejsze nyele. Ahhoz hogy a spam eltűnjön, ki kell cserélni a világ összes felhasználóját. Lehetőleg egyszerre.