Berta Sándor

Nagyvárosnyi áramot fogyasztanak a spam e-mailek

A kéretlen elektronikus reklámlevelek nem csak komoly bosszúságot jelentenek a felhasználóknak és a cégeknek, de egyúttal jelentős mértékben károsítják a környezetet is.

Ez derült ki abból a tanulmányból, amelyet az ICF International nemzetközi tanácsadó cég munkatársai a spamek által okozott károkról készítettek. Az eredmény még a sokat tapasztalt szakembereket is meglepte. A dokumentumnak köszönhetően egyértelművé vált, hogy a kéretlen elektronikus reklámlevelek kézbesítése, feldolgozása és kiszűrése nem csak időrabló feladat és sok pénzbe kerül, hanem egyúttal a környezetet komolyan terhelő tényező is. A spamek feldolgozása és kiszűrése ugyanis annyi áramot emészt fel, amely elegendő lenne évente 2,4 millió háztartás ellátásához.

A tavaly elküldött 62 billió spam miatt a spammerek, a felhasználók és a vállalatok 33 milliárd kWh áramot használtak fel. Összehasonlításul: ezek a küldemények akkora energiát fogyasztanak, mintha 3,1 millió autó káros anyagát bocsátanák ki a légkörbe. Az egy spamre viszonyított átlagos széndioxid-kibocsájtás mennyisége 0,3 grammot tesz ki.

Az ICF klímakutatói Ausztráliában, Brazíliában, Indiában, Japánban, Kanadában, Kínában, Mexikóban, Nagy-Britanniában, Németországban, Spanyolországban és az Egyesült Államokban vizsgálták a kéretlen elektronikus reklámlevelek káros tevékenységét, a kapott eredményeket átlagolták. Így vált ismertté, hogy az energia legnagyobb része, 80 százaléka a spamek megtekintésekor és törlésekor veszik kárba, míg a forgalom szűrése a felhasznált árammennyiség 16 százalékát emészti fel. A szakértők rámutattak, hogy az automatikus szűrők alkalmazásával évente 135 milliárd kWh-t lehet megtakarítani.

Az áramfogyasztás attól függ, hogy melyik országban mekkora a levélforgalomban a spamek aránya. Az átlagérték évente felhasználónként 22 kWh, vagyis egy ember ennyi áramot fogyaszt csak a levelezésével. A világ széndioxid-kibocsájtásának csupán 2 százalékáért felelősek az információstechnológiák. Hasonló adattal "büszkélkedhet" a légi közlekedés is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • waterman #11
    elnéztem. bocsánat.
    sokkal kevesebbnek hittem a spam arányát..
    valóban szükség lenne minden email szerverre, mivel a wikipédián is leírták, hogy az összes email 94% spam. az pedig egy new york times cikkre hivatkozik. (elég friss is a cikk)
  • Alvarez999 #10
    Bizony, erre céloztam az első hozzászólásomban is.
  • Alvarez999 #9
    Te meg az én hozzászólásomat olvastad át igen tüzetesen, ugye?

    "mondjuk egy dolgozó ha egy héten 17 percet tölt a kéretlen levelek gyomlálásával, akkor az mekkora kiesés a vállalatnak a termelékenységben és mondjuk mivel addig is világít a kislámpa, megy a légkondi, eszik 120 wattot a júzer gépe, ezek alapján meg lehet határozni, hogy az alatt a 17 perc alatt mennyi co2 kell per fő."

    A termelékenység-kiesést nem számolták, csak a villamos fogyasztást. Termelékenység-kiesést eleve az okoz, ha a dolgozó munka helyett a neten barangol, chatel, magánlevelezik, magántelefonál (akár a saját mobiljáról is) vagy csak simán óránként-félóránként kimegy a folyosóra elszívni egy cigarettát.

    Na de áruld el nekem, melyik cégnél ér véget 17 perccel hamarabb a munkaidő, kapcsolják le a világítást, a fűtést és/vagy a klímát 17 perccel hamarabb, ha a dolgozó nem olvas/töröl spamet.

    "és azt mondták, hogyha egy embernek kéne ezt a sok emailt letörölni (embermunkaóra), akkor mondjuk 4000 évig kéne neki törölgetnie"

    Akkor ez a cég sokkal jobban jár egy rendszergazda alkalmazásával, és ezért az ötletért még jogdíjat vagy részesedést sem kérek. Ha meg a rendszergazda nem képes egy rendes spamszűrő telepítésére, akkor ki kell rúgni és másikat kell alkalmazni. De baromira félrevezető és demagóg eljárás azzal számolgatni, hány ember szükséges ahhoz, hogy főmunkaidőben spamet törölgessen.

    A nagyobb szolgáltatók talán megtakakaríthatnának egy-két mailszervert, ha nem lenne spam - a kisebbek vsz. egyet sem, mert a meglévőkre így is, úgy is szükségük lenne. Meg hát jelenleg a nagyobb szolgáltatók sokkal több szervert üzemeltetnek forgalomszűrés, forgalmi adatok tárolása és hasonló ügyfélbarát célok érdekében, szóval...

    Talán fogod, hogy nem a spammereket védem, száradjon le minden végtagjuk. De a cikkben hivatkozott számítások akkor is igen erősen túlzóak és maga az elv hülyeség.
  • cateran #8
    A logikad ott bukik meg,hogy ki lennenek-e kapcsolva ezek a dolgok,ha nem lenne spam? Ha igen,akkor a spam rohadtul energiapazarlo dolog,ha nem akkor csak porhintes az egesz...
    Pl:nem spamot olvas hanem passzianszozik..vagy SG-t olvas
  • chuky123 #7
    Erre találták ki a spamszüröket és nem kell olvasgatni öket.
    Tényleg nagy baromság ez a cikk.
  • waterman #6
    tüzetesen átolvastad. oda is írták, hogy az energia nagy része akkor megy kárba, mikor a júzer letörli, meg elolvasgatja a teljesen felesleges leveleket. itt szimplán csak szummázták, hogy mondjuk egy dolgozó ha egy héten 17 percet tölt a kéretlen levelek gyomlálásával, akkor az mekkora kiesés a vállalatnak a termelékenységben és mondjuk mivel addig is világít a kislámpa, megy a légkondi, eszik 120 wattot a júzer gépe, ezek alapján meg lehet határozni, hogy az alatt a 17 perc alatt mennyi co2 kell per fő. felszorozták talán súlyozva az összes hasonló dolgozó számával és azt mondták, hogyha egy embernek kéne ezt a sok emailt letörölni (embermunkaóra), akkor mondjuk 4000 évig kéne neki törölgetnie és ahhoz hogy ez működjön, tehát a felhasználó gépe, és az őt kiszolgáló infrastruktúra kb egy város egy évi energiaszükségletét emésztené fel. különben el tudom képzelni azt is, hogy megnézték, hogy a 62 billió levél elküldéséhez hány szerver áll rendelkezésre. mondjuk 2000. megnézték, hogy a világ email forgalmának mondjuk a fele spam, tehát rögtön csak 1000 szerverre lenne szükség, hogy a tényleges adatforgalmat ki tudják szolgálni. vagy csak simán szummázták a szerverek fogyasztását és elosztották a hatékonysági mutatóval. lényegtelen, ez adja a maradék 20%-ot.
    nem egy darab szerverben kell gondolkodni, hanem globálisan.
  • hodobaj #5
    Jó persze ez tiszta szánalom és ha azok a szerverek Atom energiával termelt árammal mennek akkor mennyi a CO2 kibocsájtás? 0.
  • gkalcso #4
    postgrey
  • gkalcso #3
    Főleg, ha a szerver át sem veszi a vírusokat és a spam-eket a postgray miatt.
  • Darth Sith #2