Berta Sándor

Visszaszorultak a részvényspamek

Mint minden rosszban, a gazdasági válságban is akad néhány jó dolog. Ezek egyike, hogy jelentős mértékben csökkent a részvényspamek száma.

Az ok leginkább abban keresendő, hogy az emberek jóval óvatosabbak, féltik a megtakarításaikat és nem bíznak a kéretlen elektronikus reklámlevelekben. A spammerek az elmúlt években több millió, részvények vásárlására ösztönző levelet küldtek el. A kihagyhatatlan ajánlatokra sokan lépre mentek. De a gazdasági világválság megváltoztatta a képet.

"Komoly mértékben csökkent a részvényspamek száma. Már alig kerül szóba a küldeményekben az olcsó részvényvásárlás lehetősége. Sok ember számára már nem vonzóak a részvények, ráadásul bizonyos levelekkel szemben is közömbössé váltak" - mondta René Wienholtz, a Strato berlini cég műszaki vezetője. A Strato 1,3 millió ügyfél honlapját üzemelteti és két nagy számítógépközpontjában naponta 2 milliárd e-mailt dolgoz fel. a spamek aránya eléri a 98 százalékot.

Persze a spamküldőket sem kell félteni, hamar észrevették, hogy az eddigi módszerek már nem életképesek és ezért tűntek el többek között a PDF-, a kép- és az MP3-as-fájlokat tartalmazó kéretlen elektronikus levelek is. A felhasználók és a cégek azonban nem lélegezhetnek fel. "A spammerek visszatértek a kezdetekhez. Ismét Viagra-tablettákat vagy éppen Rolexet kínálgatnak az e-mailjeikben. A szövegek teljesen profik és ezáltal megtévesztik a spamszűrőket is" - nyilatkozta Tobias Scheffer, a Max-Planck Informatikai Intézet munkatársa. Szintén felbukkantak a link-mailek, amelyek csupán egyetlen hivatkozást tartanak. Ezek a küldemények különösen bosszantóak, elsősorban a közösségi portálok látogatói számára.

A Strato becslései szerint van kevésbé rossz hír is: a tömeges levélküldés miatt ma már egy spam nem 100 millió, hanem "csak" 1000 címzetthez jut el. Persze a bosszúság ugyanakkora. A spammerek igyekeztek kihasználni a gazdasági válság miatti bizonytalanságot. Tavaly októberben nőtt a bankkrízissel kapcsolatos spam és adathalász e-mailek száma, valamint megszaporodtak a bizonytalanná vált embereknek olcsó és kedvező hitellehetőségeket ígérő ajánlatok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!