Berta Sándor

Mobilhívással aktiválható utcai világítás

A lemgói városi közműcég bevezeti a dial4light nevű rendszert, amelynek segítségével jelentősen csökkenthető a közvilágításhoz felhasznált energiamennyiség.

A dial4light lényege, hogy a járókelők maguk határozhatják meg, hogy igényt tartanak-e a közvilágításra vagy sem. Ezenkívül eldönthetik azt is, hogy ha igénylik a világítást, akkor az milyen mértékű és erősségű legyen. A közvilágítás személyre szabott bekapcsolásához csupán egy mobiltelefonra, illetve egy hívásindításra van szükség. Napjainkban a fejlett országokban már szinte mindenki rendelkezik legalább egy mobil készülékkel, így ez a feltétel gyorsan teljesül. A mobilról kezdeményezett hívás után az egyes utcai lámpák legfeljebb 10-15 percig működnek.

A prototípusokat az elmúlt 18 hónapban nem csak Lemgóban, hanem a környező településeken, például a 9000 lakosú Dörentrupban is tesztelték - sikerrel. "Rendszerünk a tesztek alkalmával annyira hatékonynak és praktikusnak bizonyult, hogy júniusban megkezdtük mind a nemzeti, mind pedig a nemzetközi értékesítését" - közölte Bernd Klemme, a lemgói városi közművek munkatársa.

A szakembereknek először egy GSM-modult kellett integrálniuk a meglévő hálózatokba, majd ki kellett fejleszteniük egy szoftvert, amely a zónákba beosztott utcai lámpákat irányítja. "Mind a kapcsolószekrényekben elhelyezett modemházat, mind a program fejlesztését meg tudtuk oldani a régiós cégek segítségével" - mondta Frank Bräuer, a dial4light projekt vezetője. Egy modemmel négy szakaszon érhetők el a világítótestek. Dörentrupban összesen 10 eszközre volt szükség a 25 szakasznyi lámpa irányításához.

A felhasználók csupán annyi a dolguk, hogy regisztrálják magukat az interneten, megadják a nevüket, a telefonszámukat és az e-mail címüket. Ezután ki kell választani egy hat számjegyű szakaszkódot és már használható is a rendszer. A szolgáltatást megrendelhetik szállodák üzemeltetői is, akik így könnyedén útba igazíthatják a hozzájuk betérő vendégeket.

Dörentrupban már korábban úgy döntöttek a vezetők, hogy mivel éves szinten 20 tonna széndioxid kibocsájtását takaríthatják meg, az egész városban kiépítik a dial4light-hálózatot. "Gazdasági és környezetvédelmi szempontok miatt határoztunk így. Dörentrupban korábban kapcsolnak majd le az utcai lámpák és csak szükség esetén kapcsolnak be ismét" - nyilatkozta Friedrich Ehlert, a kisváros polgármestere. A megoldás iránt a világ minden tájáról érdeklődnek. A hívásindításokért a közműcégeknek nem kell fizetniük, viszont a modemek egységesen 395 euróba kerülnek és van használati díj is.

A T-Mobile Austria, a Lioris holland lámpagyártó cég, valamint a klagenfurti energiaellátó vállalat az év elején hasonló programot indított, amelynek keretében a világítótesteket SIM-kártyával és GPS-modulokkal szerelték fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • maestro85 #15
    Érdekes lesz, főleg, hogy az ilyesfajta világításokat nem arra tervezik, hogy 15 percenként ki-be kapcsolják őket. Jelentősen lecsökken az élettartamuk, ami megint nem lesz olcsó tekintetbe véve az ilyen világítótestek árát. Valamennyit spórolhatnak rajta, de inkább kétlem.

    Aztán máris szemebe ötlött ezzel az éjszakai bűncselekmények elterjedése. Csak egy zavaró kell ami elveszi a mobil térerejét, mikor éppen lekapcsol alámpa, bekapcsolják, nem tudja visszakapcsolni, lehet támadni. Nagyon jó! Senki nem mer majd kimenni este a parkba sétálni a kedvesével, mert nem lesz biztonságos.
  • Molnibalage #14
    Sajnos mindenhol vannak vandálok.
  • Ronny #13
    lemgóban leamortizálnák a vandálok? Nem hinném...
  • TheCunami #12
    szerintem a környék lakói határozzák meg a közvilágítást aki nemakarja h este 7 után bekapcsoljon az lekapcsolja magának a parkokba mobilos cuccot meg valami KÉKFOG kütyüvel kellene megoldani nehogy már fizetni kelljen érte
  • toto66 #11
    Igazán az lenne a megoldás, hogy minden sarokra rendőrt, aki fel le kapcsolja a világítást. C:
    Nő a közbiztonság, csökken a munkanélküliség, kevesebb áram kell. C:
  • Molnibalage #10
    Azért a kapcsolót a vanálok 2 perc alatt leamorziálják, a telefonos megoldásnál ennek kisebb a veszélye, mert nem a helyszínen van a cucc ami vezérel.

    Ettől függetlenül körülményes a dolog szerintem.
  • kukacS3K #9
    és a közbiztonsággal mivan? ígyse sok van de ha ezt bevezetnek akkor annyi se lenne... mész mész az utcán nem látsz semmit aztán felkapcsolod de már csak azt veszed észre hogy körbevesznek 10en
  • KillerBee #8
    Egyszerűbb lenne, talán épp azért nem csinálják, mert nem elég hi-tech. Minek oldjunk meg valamit egyszerűen, ha lehet bonyolultabban és drágábban is?
  • zola2000 #7
    Na igen, tényleg az lenne a legegyszerűbb...
  • torcipepe #6
    jobb ötletnek tartom a fényérzékelős automata lámpákat, amik a nap és a hold fényének függvényében változtatják a fényerejüket. annyi kiegészítéssel, hogy külső főkapcsolóval rendelkezzenek, mint ahogy manapság, így az is elkerülhető volna, hogy egy közeli fáról rávetődő árnyék vagy egy sötétebb felhő bekapcsolja délben.
    tavasszal volt nemzetközi fényszennyezésmérés, azzal kapcsolatban már volt szó erről a rendszerről.
    nagy előnye hogy nem szivatják vele a népet. ráadásul a kiépítése után nincsenek havi költségek.