Berta Sándor

Elkészült Európa első HSPA+ hálózata

A mobilkom austria első európai szolgáltatóként hivatalosan is elindította HSPA+ rendszerét. A mobil hálózatok harmadik generációját képviselő infrastruktúra a 21 Mbit/s-os maximális adatátviteli sebesség elérését teszi lehetővé és a segítségével megvalósulhatnak a valódi mobil szélessávú szolgáltatások.

Az új hálózat elsőként Bécs tizedik kerületében érhető el és a rendszer használatához szükséges modemek már kaphatók az A1 online boltjában. A Huawei E270+ készüléke 49 euróba kerül. A cég azt tervezi, hogy az idei esztendő második negyedévére további hotspotokat helyez üzembe. A későbbiekben a maximális adatátviteli sebességet 28,8 Mbit/s-ra fogják növelni. "4,5 millió előfizetőnk biztos lehet abban, hogy a legjobb, a leggyorsabb és a legbiztosabb hálózat tagjai. A HSPA+ elindításával ismételten megmutatjuk innovációs erőnket az európai távközlési piacon" - jelentette ki Dr. Hannes Ametsreiter, a mobilkom austria marketingvezetője és a Telekom Austria vezérigazgatója.

Alan Hadden, a Global mobile Suppliers Association (GSA) elnöke hozzátette: "Néhány éve figyelemmel kísérem a mobilkom austria tevékenységét. Ez a vállalat ért ahhoz, hogy mindig új technológiákkal formálja át a piacot. Ausztriában terjedt el a leginkább a mobil szélessáv, éppen ezért az is egyértelmű, hogy a piacvezető osztrák távközlési társaság Európában elsőként vezeti be a HSPA+-t, és már most a hálózat jövőbeni kibővítését tervezi." Az Ericsson által szállított technológia a 64QAM modulációs eljárásán alapul, amely lehetővé teszi a rendelkezésre álló távközlési csatornák még hatékonyabb kihasználását.

A hálózat kiépítésének következő szakaszában szerepet kap a Multiple Input Multiple Output (MIMO) nevű technika is, amely még nagyobb sávszélesség elérését teszi lehetővé. A HSPA+-val párhuzamosan a mobilkom austria áprilistól biztosítja a HSUPA 5,7 technológiára épülő csomagokat is, amelyek 5,7 Mbit/s-os maximális letöltési sebességet kínálnak. "Idén januárban először továbbítottunk a rendszerünkben egyetlen nap alatt több mint 10 terabyte adatot. Ez körülbelül 3,5 millió MP3 fájlnak vagy 30 millió átlagos honlap tartalmának felel meg" - közölte Ulrich Rokita, a cég hálózattervezési részlegének vezetője.

Ausztria nemzetközi viszonylatban is a mobil technológia-használat éllovasának számít. Jelenleg már az osztrák lakosság 99 százaléka érheti el a mobilkom austria szélessávú szolgáltatásait. Az év végére a helyi felhasználók 90 százaléka használhat majd valamilyen UMTS, HSDPA vagy HSUPA hálózatot. Már most majd minden harmadik osztrák háztartásban van mobil internetező, és ötből négy család a jövőben szeretne mobil szélessávú szolgáltatásokat igénybe venni.< Csak a mobilkom austria hálózatában 2006 vége óta több mint a háromszorosára, 120 000-ről 400 000-re nőtt a mobil internetező felhasználók száma.

A vállalat nevéhez egyébként számos fontos fejlesztés fűződik. 2000-ben elkészítette a világ első, teljes lefedettségű GPRS-hálózatát, 2002-ben az első európai UMTS-, 2007-ben pedig a világ első HSUPA-hálózatát adta át. Tavaly szintén a cég bevonásával készült el a világ első 10,1 Mbit/s-os I-HSPA Call rendszere.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Ferrer #4
  "Nekem bőven elég lenne 10/10 megabit"
  szerénykedő :)
 • Sanyix #3
  Ezek is geciszeműek. Csak villogásra jó a huszonnyóc megabit ilyen 5 megás korlátok mellett...
 • Doktor Kotász #2
  Jó, hogy a hír melletti ikon képen egy 8 éves Ericson T-28-as teló van.
 • Gerygrey #1
  Mi a fasznak 25 megabites mobilnet, ha a mostani 3,6-7,2 megabitet is csak erőteljes korlátozással képesek szolgáltatni? Nekem bőven elég lenne 10/10 megabit, csak működjön, és ne akarják megszabni hogy mikor, mire használhatom.