Gyurkity Péter

Ismét a fájlcserélést vizsgálja az USA

A tengerentúlon a Napster elleni 1999-es döntés óta minden évben előkerül a fájlcserélés témája - ezúttal a kényes, biztonsággal kapcsolatos információk kiszivárogtatóiként szerepelnek itt a megosztóoldalak.

A Washington Post arról számolt be a héten, hogy a Felügyeleti- és Kormányzati Reformbizottság elnöke az Igazságügyi Minisztériumot, valamint a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságot is bevonná a legújabb vizsgálatba, amely a különböző fájlcserélő hálózatok szerepét vizsgálná meg a nemzetbiztonsággal kapcsolatos információszivárgások tekintetében. Felmerült ugyanis, hogy az olyan platformok, mint a LimeWire, valamint a BearShare, komoly mértékben befolyásolják az információbiztonságot, elősegítve a bizalmas adatok kikerülését.

A mostani ügy igazából az Obama elnök helikopterével kapcsolatos botrány után indult el, akkor ugyanis kiderült, hogy Irán sikeresen rátette a kezét a Marine One névre keresztelt szállítójármű fontos technikai paramétereire, annak részletes tervrajzaira. Ezek a vélekedés szerint a már említett fájlcserélő hálózatokon bukkantak fel elsőként, innen sikerült megszerezniük azt az iráni illetékeseknek. A kérdés most az, hogy ezen hálózatok mennyiben játszanak közre a biztonsági szempontból fontos információk kiszivárogtatásában, mennyire könnyítik meg az ilyen adatokra vadászó egyének és csoportok (olykor államok) munkáját.

Azt sajnos nem lehet tudni, hogy a kormányzat ezúttal melyik oldalon foglalja majd el pozícióját. Két évvel ezelőtt maga Mark Gordon, a The Lime Group elnöke is tanúként szólalt meg egy hasonló vizsgálatban, akkor pedig elmondta, hogy nincs tudomása bizalmas információk tömeges megosztásáról a LimeWire hálózatán - mások viszont azt állították, hogy sikeresen letöltöttek személyes adatokat, bankszámlaszámokat, illetve egyéb információt a hálózatról. A Felügyeleti Bizottság most úgy véli, hogy két évvel az események után sem tették meg az érintett cégek azon lépéseket, amelyekre pedig mindenképpen szükség van az adatszivárgások visszaszorítására.

A kiterjedt kongresszusi vizsgálatra még idén sor kerül, a döntésnek pedig komoly hatása lehet a fájlcserélő hálózatok alkalmazására, használatára a tengerentúlon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #19
    A bőrszerkók egy része mű, másik része mondjuk olyan állatokból van amit tenyésztenek, a húsukért is. Viszont a szőrmék mindig ritka, vadállatokból.
  • NEXUS6 #18
    Hát nem igazán lenne jó egy ilyen világban élni!
    A net ma egy olyan jellegű erőforrás a Világ számára, mint, mondjuk a légkör maga.

    Képzelj el egy olyan világot, ahol a levegőt aszerint kapod, hogy mennyire szeretnek a feletted állók.

    Lásd Fehér Klára: Oxigénia
  • NEXUS6 #17
    Ezt szépen összefoglaltad!
    :(
  • TeDDyRuSh #16
    Lényegében most éli az internet a vadkapitalizmus korszakát. Lehet pusztán információkat gyűjteni, vagy csevegni, ugyanakkor komoly kereskedelmi tevékenységeket is folytatni stb. Az nem mindegy, hogy ezek az információk legálisak e, nem sért e állami, vagy személyes titkokat. A kereskedelem legális e, mert hát ugye most bukott le 43 szerverrel egy warez team Mo-n, illetve könnyen vehetsz gyógyszereket stb. És ugye a fájl megosztás. Még sokat vitáznak rajta, de nem véletlen.

    Egy biztos, ha kitalálnám a perpetuum mobil-ét, ami 100 millió kw-ot termel óránként, akkor nem örülnék, ha egy fájlmegosztón le lehetne tölteni a tervrajzot. Még akkor is ha csak egy 10 Kw-os verzió lenne. És én is baromi mérges lennék, ha azt vágnák az arcomba, hogy basszam meg mert így is annyi lóvém lesz, meg ez amúgy is szar gép mit rinyálok...
  • bakagaijin #15
    Vagy csak egyszerűen úgy gondolják, hogy azokat nehezebb "meggyőzni" akik fegyverrel állnak ellent. Kb. mint ahogy a PETA is bundát viselő idős hölgyek ellen nyomul nem pedig a bőrszerkós motoros bandák ellen.
  • chuky123 #14
    Ennyi erővel a weboldalakat is be lehetne tiltani mert oda is ki lehet szivárogtatni bizalmas adatokat. Szóval az is nemzetbiztonsági kockázatot jelelt. Érdekes a fegyvertartást nem tiltják be. Ott ezek szerint megértették hogy nem a fegyver hanem az ember öl aki meghúzza a ravaszt.
    Ez is egy szánalmas probálkozás a p2p ellen.
  • Sanyix #13
    Azt mondom szar a rendszer, az egész világé. Mindent megfigyelni vagy ellenőrizni akarnak, az aktuális slágerürüggyel. Az embereknek mindenféle kötelezettsége van az állam felé, ellenben cserébe semmit, vagy jóval kevesebbet kap vissza, amolyan "nesze paraszt örüljél, és kuss legyen" alamizsnát, amit úgy állítanak be mintha tényleg jól járna vele az ember. Elhitetik az emberrel hogy kurvajól él, mert xy dolgot megvehet, átmossák az agyát a média segítségével.
    De nézzük már meg milyen ez. A "modern" ember az élete nagy részében egy munkahelyen rohad, és sokszor a munkája is egy fölösleges, értelmetlen marhaság.
    Hazamegy este, zabál, néz kicsit tv-t, játszik, megdugja az asszonyt/megdugatja magát a párjával, alszik, majd hajnalba megint kel(fáradtan, és ezzel az egészségét amortizálja le szépen lassan) és megy a munkahelyére rohadni egész nap. Megpróbál mindenkit széttaposni, hogy elérje a sikert(vagy tűri a basztatást törtető társaitól), amit a média az agyába ültet célként, és így tovább.
    Fizet szépen az államnak, és teljesíti az állammal szemben a kötelességeit, mert ha nem teszi, az állami szervezetek tönkreteszik. Ha ellenáll, terrorista/bűnözőnek bélyegzik, lecsukják/megölik.
    A gyerek már úgy fejlődnek, hogy egymást tapossák szét életük során, hogy előre jussanak, innen jön az hogy a gyengébbet basztatják az erősebbek, még akkor is ha hasznuk nincs belőle, csak mert élvezik, és ez lassan teljesen "normális" lesz.

    A kapitalizmus, mint láthatjuk megbukott. A kommunizmus nem lehetséges az ember jelenlegi beállítottságával, a szocializmus is megbukott. Ideje változni, és valami újat alkotni, ahol az emberek nem csak látszatszabadságban és látszatboldogságban élnek (arról nem is beszélve, hogy sok országban még ezek a látszatok sincsenek meg, de ezt ugye a média nem nagyon tolja az arcunkba...). Az internet pl jó alapja lehetne egy szabadabb, igazságosabb világrendszernek, ahol az emberek mondják meg mit akarnak, és nem néhány vadbarom állat...
  • Arwenke #12
    Ja, es egy lakasban csak 1 ember ulhet a gep elott...
  • TeDDyRuSh #11
    Milyen webcamera? Barátom, azért hogy tudják, hogy te ki vagy, elég egy személyi+lakcímkártya. Ugyanez lenne a végpontokkal is, tudják hogy ahhoz a fix IP címhez, milyen lakás tartozik. Mert a szolgáltató nyilvántartja, és a nyomozóhatóságoknak rendelkezésre bocsátja a megfelelő indokkal. Vagy valami hasonló.
  • B0nFire #10
    Ahhoz, hogy tudják, mikor ki ül a gép előtt, szerintem kötelezővé kellene tenni a webkamerát, hogy mindenki ríltámban külje a szolgálathoz a képét, hogy éppen mit csinál a gép előtt. És nem lehet majd kikapcsolni, mint Orwellnél a "teleképet". Kezd nagyon 1984 szagú lenni a sztori.

    btw, aki nem ismeri, annak ajánlatos egyszer elolvasni. Le lehet tölteni teljesen jogosan és ingyenesen innen. Aki vizuálisabb típus, keresse a filmváltozatot, "nighteen eighty-four" címmel, az 1984-es változatot John Hurt és Richard Burton főszereplésével.