21
  • Tetsuo
    #21
    elarultak lol s a ceg hanyszor arulta el oket?
  • Zoliz
    #20
    Magyarul sose a munkavállalók járnak jól, csak a multik. Menjenek is csődbe mint a GM és építse fel magát a mikrokörnyezet.
  • TeDDyRuSh
    #19
    Ez egy baromi jó cikk. Igen, létezik a HR kartel, mert ezt nehezen lehet mással magyarázni. Ugyanis ez akadályozhatja, torzíthatja, vagy korlátozhatja is a gazdasági versenyt, vállalati magatartásával. Ha a piactorzító hatása jelentős, akkor törvénybe is ütközhet. Na most pls valaki mérje le, hogy mennyire jelentős.
    Utána szabják ki a megfelelő büntit.

    Amúgy Google nincs toppon. Szívatják, a google street miatt őket, nem megy a youtube se nkik, most meg ez.
  • BlackRose
    #18
    Rövidebben: az amit ma piacnak neveznek, még véletlenül sem az.
  • BlackRose
    #17
    Amikor a piac logikájával ellentétes dolgok történnek a piacon akkor ez azért van mert már sajnos nem sok maradt a piacból... vagyis már annyira nem gazdasági hanem politikai módszerekkel biztósítják be a jövedelmet (az elképesztő intervencionalizmus és még egynéhány dolog miatt), hogy már nincs szükség sem versenyre sem másra ami a piac tulajdonsága. Különben ha nem lesz nyereség majd Washington (vagy Brüsszel stb. ami azt illeti) nyomtat néhány milliárdot és már meg is van oldva a dolog :) vagy inkább :(
  • Bijesz
    #16
    Egyetértek mrzed001-el!
    Nálunk is fellelhető ez a jelenség, és máshol is van.
    Relative nagynak tűnik a szilikon völgy, de annyira nem nagy.
    Egy adott pozicióban véges számú ember dolgozik egyszerre, a fluktuáció kiszámítható, szóval ezzel megelőzhetőek a pl a zsarolások.

    A technológiai szektorban ugyanis egy speciális tudás eltűnése sokba kerülhet egy cégnek. Ezt amúgy átgondolt HR politikával lehetne kivédeni részben.

    Még annyi, hogy manapság már fejlesztők vannak nem programozók, és szerintem azért ha nem vidéki valaki ott a lehetőség felörésre.
  • mrzed001
    #15
    Ez a probléma létezik idehaza is, de sokkal durvább, mint ahogy itt le van festve.
    Az hogy a dolgozó (mondjuk ki: PROGRAMOZÓ) átcsábítása ne legyen, akár egyet is érthetnék vele, DE MÉGSE teszem, mert a programozó kb speciálisan képzett BÉRRABSZOLGA.
    Ha más szerint többet ér az évtizedes tudása, akkor nosza, aki meg elengedi (majd felveszek helyette 3 egyetemistát szlogen ... de jót is szoktam röhögni rajta, meg később a beégésén) az meg szépen rájön később, hogy a minőség és tudás és TAPASZTALAT mennyivel fontosabb, mint a mennyiség (de sok ilyet láttam már :) )

    Ott az érem másik oldala is: létszámleépítés miatt kitett dolgozó, akit fentiek miatt nem vesz fel egy konkurens cég sem.
    És ami a legviccesebb, hogy semmilyen listákra nincs szükség, a konkurensnél jelentkezve a CV-jében szépen ott áll, hogy kinek is dolgozott előzőleg (és ezért nem veszik fel).
    Na ez viszont a legelszomorítóbb és legaljasabb, ami csak történhet.
    Az a dolgozó ugyebár ahhoz ért elsősorban, konkurencia fent vázoltak miatt nem veszi fel, akkor most mégis mi a fenét tehet? Ne felejtsük, hogy egy átlag programozóról beszélünk, aki a MUNKÁJÁBÓL ÉL (nem milliomos manager, hanem egyszerű kétkezi számítógépmunkás), tehát lényegében ELLEHETETLENÍTIK a munkavállalót. Aljas és undorító ...
  • Sir Ny
    #14
    1. Létezik a zöld szín.
    2. A Hold nem sajtból van.
    3. Chuck Norris

    Konklúzió: Barack Obamának nem 10 lábujja van, mert ez a paci összes logikájával szembe menne. Vagyis: itt valami nem az, aminek látszik!
  • tomcsa4
    #13


    Ráadásul ha van lehetőséged, akkor használd is ki.
  • Anotino
    #12
    Nem egyszer valtottam ceget azert mert alul voltam fizetve / jelentosen jobb ajanlatot kaptam / nem volt jo a munkakornyezet. Szerintem ettol nem leszek arulo. Az ilyesmi inkabb a cegre nezve szegyen, mint az alkalmazottra. Rovid az elet, erdemes minel jobb helyen tolteni.
  • tomcsa4
    #11
    De miért árulná el? Elküldték, nem azért ment el, mert máshol többet ajánlottak. A cikk pont arról szól, hogy aki már dolgozott egy nagyvállalatnál, azt nem (vagy nehezen) veszik fel másikhoz.

    Vagy én értettem félre?
  • Szefmester
    #10
    te dolgoztatnál olyan embert aki a konkurenciádnál melózott és azért jött el mert többet ajánlottál, vagy infót szolgáltat? én nem bízom azokban akik egyszer már elárultak valakit.. velem is megteheti.. mellesleg mi van ha a listán csak a veszélyes alkalmazottak szerepelnek? pl a pereskedő kötözködő, lusta, kémkedő és tsai félék?
  • Szemjuel
    #9
    inkább arról lenne hír, hogy a svédeknél mi volt az EP-választáson! :)
  • [HUN]FaTaL
    #8
    Miért, a yahoonál dolgoztál?
  • Taybore
    #7
    Szerintem lehet valami a cikkben, mert engem se vett föl a Google
  • halgatyó
    #6
    Ahogyan a Kupperék csinálják erre mifelénk
  • halgatyó
    #5
    Az ilyen kartellezésnek van egy gyenge pontja a hagyomásnyos árkartellhez képest, ami jelentősen megváltoztatja a dolgok helyét:
    A volt munkatársak által birtokolt INFORMÁCIÓK könnyen átadhatók másnak. Például a feketelistán szereplő mérnök ÖCCSE, BÁTYJA, UNOKATESTVÉREI is szerepelnek vajon a feketelistán?
  • EroSennin
    #4
    1. Nem jarna jol mert monopolium ellenes allami vizsgalatok indulnanak ellene. Mar tobbszor megbirsagoltak cegeket mert nem volt tul "eros a verseny" :)
    2. Ha verseny van a berekkel azzal rosszul jar mindegyik ceg, jobban jarnak azzal ha alacsonyan tartjak az alkalmazottak beret. A ceg nagyon rosszul jarhat ha egy atjott alkalmazott a masik ceg altal birtokolt/szabadalmaztatott megoldasokat hasznal, azaz ha ir egy szoftvert egyik cegnel nem irhatja meg ugyanazt a masiknal mert lopas miatt beperelik az ot felvevo ceget, akkor is ha tenylegesen nem tortent lopas.
    3. Regen se volt, vagy csak annyi mint most. De nyugaton meg igy is tobb van mint itt a vadkeleten.
  • Anotino
    #3
    A "lovagiassag" mellett mas lehetseges ok is lehet. Ez inkabb affele cegek kozotti meg-nem-tamadasi paktumra emlekeztet. Ha A ceg embert szipkaz B-tol, nyilvan B ceg is elkezd szipkazni A-tol. Az ezzel kapcsolatos bonyodalmak miatt nem feltetlenul jar jol egyik ceg sem. Sokkal gazdasagosabb lehet megsporolni az ezzel kapcsolatos macerat.
  • dartois83
    #2
    Nagyon is el tudom képzelni a jelenséget. A "versenyszférában" nem ismeretlen az árkartellezés (nem véletlen próbálja kivédeni az EU-s és hazai versenyjog), ha azt vesszük, miért ne lenne a cégek között olyan titkos paktum vagy akár gentlemen's agreement, melynek értelmében bojkottálják egymás alkalmazottainak átvételét, amennyiben a volt munkatárs a kartellben lévő bármely más IT-cégnél kilincselne. Lehet, hogy elsőre úgy tűnik, hogy maguk ellen cselekednének, de ne felejtsük el, a piacfelosztási és közös megegyezéses árszabások is alapvetően ellentétesek egy egészséges, versenyképes cégnek. Ezért sem tartom lehetetlennek a listázást. Az emberi erőforrás (tudás) mozgása legalább annyira érzékeny pontja ezeknek a cégeknek, mint a piac szerkezete.
  • halgatyó
    #1
    1. megállapítás: A cikkben szereplő cégek erős versenyben állnak egymással. Bármelyik nagyon jól járna azzal, ha sikerülne kinyomni a másikat a piacról.
    2. megállapítás: A szóban forgó alkalmazottak olyan ismeretekkel rendelkeznek, amelyek igencsak jól jönnének a konkurrens cégnek.
    3. megállapítás: A "lovagiasságnak" napjainkra még a nyomai is kivesztek! Lehet hogy egy-két kisember ismer ilyesmit, de a cikkbeli cégeknél sokkal kevésvé "piackonform" cégek sem.

    Konklúzió: ilyen megállapodás egyszerűen nem létezhet, ez a piac összes logikájával szembe menne. Vagyis: itt valami nem az, aminek látszik!
    (NEEEM, nem a háttérhatalom, most kivételesen. Hanem inkább valami közös tulajdonosi struktúra lehet a háttérben, LÁTSZAT-versennyel)