Berta Sándor

Spamellenes szövetség alakult

A Microsoft és számos más cég elsősorban a gyors meggazdagodást ígérő kéretlen lottólevelek ellen akar fellépni, mivel azok nem csak az óvatlanokat károsítják, de a vállalatok jó hírnevén is csorbát ejtenek.

"Dr. Smith Walker vagyok és ezúton tájékoztatom, hogy egy millió dollárt kaphat, mivel Ön nyerte a Microsoft éves nyereménysorsolását. Ahhoz, hogy a nyereményét megkaphassa, át kell utalnia a folyószámla-költségeket a megadott bankszámlára" - olvasható az egyik spam e-mailben. Aki enged a csábításnak, az veszít. A levelet ugyanis nem a redmondi konszern küldte, nem volt semmilyen nyereményjáték, a feladó egy ravasz csaló. A szoftveróriás és más vállalatok, elsősorban a bankok ennek a gyakorlatnak akarnak véget vetni. Az ilyen akciók ugyanis nem csak az óvatlan felhasználóknak okoznak komoly károkat, de károsítják a cégek jó hírnevét is. Nem véletlen, hogy a lottery scam nevű módszer volt az egyik fő témája az idén hatodik alkalommal megrendezett Spamellenes Kongresszusnak. Az eseményen a Német Internetgazdasági Szövetség (eco) szervezésében 46 ország vállalatai és hivatalai vesznek részt. A megoldási képlet egyszerű: csak a nemzetközi összefogás segít.

"A spammerek elsősorban azt használják ki, hogy a nemzetközi bűnüldöző szervezetek online összeköttetése nagyon rossz. A kéretlen reklámlevél feladója egy oroszországi lakásban ül és egy dél-koreai szervert használ. Ezenkívül a megfertőzött és így birtokba vett számítógépekből létrehozott botnet-hálózatok is komoly problémát jelentenek. Ezek segítségével akár néhány perc alatt elküldhető több millió spam. Sok felhasználó azt sem tudja mit történik az interneten. Fel kell világosítanunk őket és tudatosítani kell bennük, hogy a számítógépeiket meg kell védeniük az online fenyegetésekkel szemben" - hangsúlyozta Norbert Pohlmann, a Gelsenkircheni Szakfőiskola munkatársa.

Az új szövetség tagja a Microsoft mellett a Yahoo, az Afrikai Fejlesztési Bank és a Western Union. A jövőben, amennyiben valakinek visszaéltek a pénzével, elég lesz az esetet jelentenie a négy cég egyikének, amelyek anonim módon kiértékelik az információkat. "Az így szerzett adatokat a vállalatok megosztják az adott ország rendőrségével. Így ha nem is akadályozható meg teljesen, de jelentősen megnehezítő a lottery scam. Azonban, ha a hatóságok nem lépnek, az egész elképzelés megbukik" - ismerte el Tim Cranton, a Microsoft hivatalokkal való kapcsolattartás felelős menedzsere.

Egy a redmondi cég által készíttetett felmérés szerint Németországban, Dániában, Hollandiában, Franciaországban, Spanyolországban és Nagy-Britanniában az elmúlt egy évben 44 személy lett internetes csalás áldozata. Az okozott kár 100 és több mint 7000 euró között változott. A megkérdezettek 27 százaléka tartott attól, hogy elveszítheti a pénzét. A Microsoft már a 2000-es évek eleje óta harcol a spamküldők ellen, 2004-ben például 200 spammert perelt be, majd alapító tagja lett a Phish Report Network nevű adathalász-ellenes hálózatnak. Ezt újabb spammerek beperelése követte 2005-ben és 2006-ban. A vállalat áprilisban másodfokon, jogerősen is pert nyert egy spamküldő ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #3
    Növelni kell a biztonságot. Az e-mailek feladóit lehessen egyértelműen azonosítani.
    A védelemért ne a végfelhasználó feleljen, hanem a szolgáltatók.
  • DoctorStryker #2
    Nah igen csak kár h ez se fog érni sokmindent, ez is egy erőtlen próbálkozás lesz.. s spamerek egy lépéssel előre járnak. Fel lehet építeni egy hyper super rendszert de egy hülye user tönkretehet mindent mert ezeknek a rendszereknek a leggyengébb pontja a user... Mert nem lehet korlátozni őket mert akkor kitör a lázadás...
    Amikor mi leszedtük minden gépről az msn sky-p társait, eléggé nagy lincshangulat lett..., s mi az h a továbbküldös leveleket nem engedjük át, s azt sem értik meg az esetek 80%-ban h a céges emailt csak munkára hazsnálják s ne regeljenek pl a nőklapjára meg ilyen helyekre...
  • nsgze #1
    legyen ha't