Berta Sándor

A drogozáshoz hasonlít a spamküldés

A kéretlen elektronikus reklámlevelek küldői óvatos becslések szerint is több milliárd eurót keresnek évente.

"Aki ebbe az üzletbe egyszer belekóstolt, annak nehéz lemondania róla. Az ő számukra még a szigorú büntetések sem jelentenek visszatartó erőt, hiszen egy rakás pénzt kereshetnek az adatkereskedelemmel" - állította Sven Karge, a Német Internetgazdasági Szövetség (eco) szakértője. Az új védelmi megoldások a fő témái a hatodik alkalommal megrendezett Német Spamellenes Kongresszusnak. A meghívott vendégek a gazdaság és a bűnüldözés hatékonyabb együttműködési lehetőségeit kutatják.

"Minden új módszerről beszélünk, de ugyanígy szóba kerülnek a legújabb divatok és fejlesztések is. Ez egy örökös harc, ahol az egyik oldalon a spamküldő bandák, a másikon pedig az internetes és a spamszűrőket fejlesztő cégek állnak. Az egyik komoly probléma, hogy a kéretlen reklámlevelek kiszűrésére nagyon sok energiát és időt fordítanak az internetszolgáltatók és így hasznos erőforrás megy el ilyen célokra" - közölte Sven Karge.

A szakember úgy vélte, az a legjobb megoldás, ha a felhasználók már eleve olyan szolgáltatóval szerződnek, amelyek központi spamszűrőt használnak és így tehermentesítik az elektronikus postaládákat. Ezenkívül meg kell nézni, mikor és kinek adjuk meg az e-mail címünket. A legjobb védekezés továbbra is az óvatosság, valamint a kéretlen reklámleveleket nem szabad megnyitni. Nem árt tudni, hogy a postafiókokba eljutó spamek csak a jéghegy csúcsát jelentik. A kéretlen küldemények 99 százalékát ugyanis már kiszűrték a szolgáltatók. A Németországba érkező spamek többsége egyébként Oroszországból és Ukrajnából származik.

A rendőrség közben arra hívta fel az emberek figyelmét, hogy óvakodjanak a "számla" és hasonló tárgyú e-mailektől, mivel azok Kínából, illetve Oroszországból érkeznek és gyakran trójai férgeket és más kártevőket tartalmaznak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FlyingV #7
    hibás egy helyen a gondolatmeneted!!

    a reklám elérte a célját, lehet, hogy egész életedre elfelejted/egy fél év múlva jutott volna eszedbe, de az adsense-s hirdetés elérte a célját, te rájöttél, hogy kell neked egy ilyen (vagy eszedbe jutott) és a vége ugyan nem derült ki, de valószínűleg vettél/venni is fogsz.
  • gothmog #6
    hát, ez meglepő feltevés volt. egy: gmail-> alapértelmezett a spamszűrés, és a vírusellenőrzés. A spamfiókot törölheted kézzel, egyetlen klikkel, de a rendszer is törli a harminc napnál régebbi szemetet.
    kettő: Mozilla Thunderbird-> (azért írom, mert ezt ismerem) Levélszemét kezelése, onnantól nagyjából 1-2 hét amíg tanítod, hogy mi szemét, és mi nem az, közben pedig értelemszerűen beállíthatod, hogy a szemetet a Spam, vagy a Kuka mappába tegye, esetleg azonnal törölje. A kuka szerintem jó megoldás, onnan visszaszerezhető, ha esetleg spamnek néz valamit, ami nem az. Amúgy meg egy pillantással áttekinthető, ha fasznővesztő, meg rolexreplika reklámokkal van tele a kuka, és onnantól az ürítés is egy klikk. A szemétnek a közelébe se kell kattintani, nemhogy megnyitni. A rövid tanulási periódus után spamet max 1-2-szer fogsz látni havonta. Azokra meg jobb klikk, megjelölés szemétként, és már megy is a kukába, a feladójával együtt.
    És biztos vagyok benne, hogy ezek a lehetőségek alapértelmezettek minden modern levelezőkliensben.
    Na persze, aki outlook expresst használ...
  • vajon kiki #5
    ezzel megintcsak az a helyzet, mint a kalózkodás visszaszorításával, semmit nem lehet tenni ellene, hacsak te magad be nem állítassz egy levélszűrést hogy CSAK bizonyos feladóktól jöhet levél és/vagy CSAK bizonyos szöveget tartalmazó tárgy esetében... (mittomén : "LEVéL pISStánAKK" ) majd ezt elküldöd az ismerőseidnek hogy illeszék bele minden neked küldött levél tárgyába és ennyi. viszont így senki mástól nem fog levél érkezni aki ezt nem tudja még akkor sem ha az számodra fontos lenne én két dolgot mondanék erre: az egyik, hogy előbb-utóbb minden levélcím "elhízik" (spammel) és egyre több spamot fog kapni napi szinten ez törvényszerű , akármennyire is vigyázunk rá ezért a napi kapcsolattartásra (az ismerőseinkkel) válasszuk az első megoldást és irányítsuk át egy olyan postafiókba a leveleket amit mittomén 3 havonta lecserélünk és ezt adjuk meg hivatalos, vagy egyéb ügyekben... a lehetőségek száma végtelen, egy másik postafiókot használhatunk pl.: randizásra , harmadikat meg egész másra és mind-mind mehet egy közös postafiókba , pl: egy gmail-os címre.

    szóval kedves gyerekek ennyit erről a témáról.


    ja még annyit: hogy én már spammoltam és nemhogy sokat de szinte semmit nem lehet vele keresni, illetve keresni azt lehet, de találni azt nem.. szóval előbb-utóbb erre minden kezdő spammer rájön és abbahagyja , leáll vele, mert manapság senkit nem érdekel már a kéretlenül jött levél akárkitől jött és akármit tartalmaz. szoval megmarad az egész próbálkozás szintjén.. sőt ! manapság már a portálokon elhelyezett banner és egyéb reklámok SEM érdekelnek SENKIT és egyre több helyen láttam hogy flashblock-al , noscripttel és egyéb módon védekeznek az ilyenek ellen .

    régi jó mondás hogy a jó bornak nem kell cégér. ha valaki meglát egy hirdetést ami mégis felkeltette a figyelmét, azt a terméket nagy valószínűséggel már ő maga is kiszemelte korábban és nem a hirdetés miatt megy oda (kattint rá) hanem a saját elhatározása miatt, a banner csak eszébe juttatja a korábbi elhatározását.

    jó példa erre a vízszűrő berendezés.. gondoltam rá egy jó éve hogy be kéne egy ilyet szerezni, mit ad isten meglátok egy google adsense-s hirdetést egészen apró betűkkel egy oldalon tök véletlenül (szal semmi brutál nagy csili-vili fless bannerről szó nincs) : hogy VÍZTÍSZTÍTÓ BERENDEZÉSEK
    egyből rá is kattintottam , de csak magam miatt, nem a reklám miatt.
  • kvp #4
    "Különben miért jelenítik meg az email kliensek a spamekben található linkeket és a csatolt fájlokat?"

    Mert nem tartalmaznak erre semmilyen tamogatast. A legtobb kliens meg azt sem erzekeli, hogy valami spam vagy nem. (miert is tenne? ehhez valamilyen felismero logikara van szukseg)

    Webmail-ek eseten a legtobb spam fel van cimkezve mint spam, es igy is erkezik meg, tehat az emberek alapbol nem olvassak el oket. Ha megis, akkor az tobbnyire azert van mert egy regisztracios email tartalmaz link-et es ezert hitte a szuro spam-nek. Ekkor szukseg van a link-ekre. A legtobb mai email kliens/webmail rendszer pedig ma mar nem tolt be kulso hivatkozast es nem futtat automaikusan csatolmanyt. Ezek a tartalmak csak akkor veszelyesek ha a fehasznalo nem tudja mit csinal.

    "Annyi lenne az egész, hogy amit spamként érzékel a kliens, abból a levélből egyszerűn törli a linkeket, csatolt fájlokat pláne, emaileket és telefonszámokat is."

    Ez egy hasznos feature, erdemes szabadalmaztatni. A microsoft talan be is rakna a sajat email klienseibe. Persze a legtobb ember azonnal feloldana ezt a takarast, mint ahogy a legtobb felhasznalo mindenre mindig ok-t valaszol. Jelenleg a legegyszerubb megoldas az uzenetet szepen csondben a spam mappaba pakolni, amit a legtobb ember soha nem nez meg.
  • Charybdis #3
    Úgy látszik az email kliensek fejlesztői is benne vannak az "üzletben".

    Különben miért jelenítik meg az email kliensek a spamekben található linkeket és a csatolt fájlokat?

    Annyi lenne az egész, hogy amit spamként érzékel a kliens, abból a levélből egyszerűn törli a linkeket, csatolt fájlokat pláne, emaileket és telefonszámokat is. Így nem igazán lenne értelme a spameknek, hiszen semmit nem tudsz vele csinálni. Aztán ha bejelölöd egy üzenetnél, hogy nem spam, akkor már láthatók lennének a linkek.

  • Nonix #2
    JÉZUSOM, ezen most jót röhögtem, csak az első 2 mondatot kellett elolvassam. Köszi! Jól indul a nap.
  • roliika #1
    Tegye fel a kezét akinek a milliárdok kifejezetten rosszul jönnének most.