Gyurkity Péter

Verhetetlen a Google keresője

A Google a 2008-as összesítette eredmények szerint az internetes keresések több mint kétharmadást bonyolította le. Vetélytársai nem tudták tartani a lépést, és az éves mutatókat tekintve visszaestek.

Az nem jelent meglepetést, hogy a Google uralja a keresők piacát, hiszen ezt évek óta senki nem tudja kikezdeni. A 2008-as eredmények azonban mégis érdekesek lehetnek, hiszen a Microsoft többször is megpróbálta erősíteni saját pozícióját, hol a Yahoo megszerzésével, hol pedig újabb szolgáltatások és ajánlatok bemutatásával. Bár a helyzet nem teljesen reménytelen számukra, az igazi áttörés tovább várat magára.

A Hitwise összesített adatai szerint ugyanis a keresőcég a teljes piac 69,5 százalékát kaparintotta meg tavaly az Egyesült Államokban, amivel tovább növelték előnyüket a vetélytársakkal szemben. Ugyanezen idő alatt (éves viszonylatban) mind a Yahoo, mind pedig a Microsoft eredménye visszaesett, ami azt jelzi, hogy továbbra sem találták meg a Google sikerének ellenszerét. A második (szinte magától értetődően) ezúttal is a Yahoo lett 19,2 százalékkal, míg a harmadik Microsoft kénytelen volt megelégedni az összes internetes keresések 5,9 százalékával - utóbbi mindenképpen lesújtó, tekintettel a Live szolgáltatások erőltetésére.

A redmondi szoftvercég esetében azonban mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy az év közepén még ennél is rosszabbul álltak, 2008 második felében tehát sikerült némileg javítaniuk az összképen. Az MSN Search az utóbbi 5 hónapban folyamatosan növelte részesedését, igaz, valódi áttörést nem tudtak elérni, így maradt a lassú kapaszkodás, amelyet korábban már megszokhattunk. A riválisok közül egyedül az Ask.com tudta jelentős mértékben javítani eredményét, a cég azonban a teljes torta 3,8 százalékát mondhatja magáénak, így szerepe minimálisnak mondható.

A Nielsen Online maga is közzétette decemberre vonatkozó adatait, ezek azonban többnyire egybevágnak a Hitwise megfigyeléseivel. Ők az év végén 63 százalékban határozták meg a Google szeletét, amelyet 16,8 százalékkal követ a Yahoo, a Microsoft pedig 9,8 százaléknál áll.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tomasz Man #30
    A Yahoo másik nagy hátránya, hogy nem lokalizálták különböző nyelvekre, mint a drága Google-t és MSN Search-t. Legalábbis én nem láttam soha, hol is kellene magyar nyelvre átállítani a Yahoo kereső felületét.
  • Gabe Dearborne #29
    Rinyálhat, aki akar, hogy a Google így meg a Google úgy. Ha eredményt akarnak elérni, akkor DOLGOZZANAK MEG ÉRTE. Potyóresz senkinek sem hull az ölébe a siker.
  • djw #28
    meg a google is
  • djw #27
    ie monnyon le
  • Turdus #26
    Az acid teszt nem felel meg a W3C szabványnak. Innentől kezdve szerintem irreleváns, mit mér.

    Másik: fejlesztőként a következő a sorrend (szabvány támogatás ügyileg, azaz a fejlesztés "könnyűsége" szerint):
    1) Firefox (akár tetszik, akár nem, ez követi leginkább a szabványt)
    2) Opera (jócskán lemaradva javascript ügyben, pl obj.innerHTML meg hasonlók)
    3) Safari (javascript és css lemaradás, elég jelentős)
    4) IE (tudjuk miért)

    Szóval hiába tud 100/100-at az Opera az acid teszten, ha a szabványos oldalt rosszul jeleníti meg, és trükközni kell, hogy jó legyen, de még szabványos is maradjon (webfejlesztők rémálma, különösen IE-n).
  • Tpe #25
    ??? Szabvány? Akkor? ;)
  • CollerbladE #24
    aha és ki az aki a css-ban majd hexa kódokkal adja meg a képet? (mert pl ez is van az acid3 tesztben..)
  • sh0x #23
    opera 10 alpha: acid3 test: 100/100
    cu on.
  • Reg5 #22
    Azért a divatnak volt ott szerepe. Másrészt én inkább a többablakos böngészés miatt áltam át, a kiegeket nem csípem annyira.

    Cikkhez: Ez van... xD
  • hdo #21
    Ezzel még mindig nem bizonyítottad be hogy a Live keresője nem jó, ellenkezőleg. Bebizonyítottad hogy adott esetben a Live keresője a jobb, mert érzéketlen az ékezetekre.