Berta Sándor

Egységes kereső az amerikai titkosszolgálati adatbázisokhoz

Hivatalosan is elindította az Információ-integrációs Programot az amerikai titkosszolgálatokat irányító Mike McConnell, a Nemzeti Hírszerzés Igazgatója (DNI).

Az új projekt fő célja, hogy összekössék a tizenhat amerikai titkosszolgálat adatbázisait és ezekhez egyetlen közös keresőt fejlesszenek ki. Becslések szerint a költségek elérhetik a több milliárd dollárt. A hírt megerősíti, hogy a Barack Obama által jelölt Dennis Blair admirális, a Szenátus előtti meghallgatásán szintén azt hangsúlyozta, hogy számára a titkosszolgálatok integrációja az első számú feladat.

A szakértők ugyanakkor úgy vélik, hogy nem lesz egyszerű a gyakran egymással is konkuráló szervezeteket arra rávenni, hogy - egy intranet keretében - teljes mértékben osszák meg egymással az adataikat. Az elképzelés megvalósítását viszont segítheti, hogy a titkosszolgálatok korábban a támogatásukról biztosították a programot. A DNI hivatalát egyébként 2004-ben, a 2001. szeptember 11-i merényletek után hozták létre, azzal a céllal, hogy bezárják azokat a kommunikációs réseket, amelyek lehetővé tették a terroristáknak az Egyesült Államokba való beszivárgást és a terrorcselekmények előkészítését.

McConnell rámutatott, miszerint a projekt sikerét nem csak az nehezítheti, hogy titkosszolgálatok előszeretettel igyekeznek eltitkolni egymás előtt nem csak a pozícióikat, a hadműveleteiket és az információkat, hanem az is, hogy sok szervezet vezetője minden erejével ellenáll a változásoknak. Az új intranet az év végéig készülne el és lenne szociális hálózati funkciója, valamint egy egységes belső levelezőrendszere, amely tartalmazni fogja a munkatársak nevét, beosztását és e-mail címét.

A hat legnagyobb amerikai titkosszolgálat, köztük a CIA, az FBI és az NSA már hamarosan összekötheti elektronikus levelezőrendszerét, a többi tíz hivatalt 2010-ig integrálnák az új hálózatba. McConnell reményét fejezte ki, hogy az új programnak köszönhetően a titkosszolgálatok munkatársai nemcsak gyorsabb információcserére lesznek képesek, hanem a hibás adatok egyszerűbb korrigálására is.

A mostani helyzet egyébként eléggé érdekes, hiszen egy titkosügynök csupán az összes szervezet információmennyiségének 5 százalékához férhet hozzá. Ez pedig semmiképpen sem tesz lehetővé hatékony munkavégzést. Az új rendszerrel 95 százalékra növelik ezt az arányt és az egyes munkatársak a beosztásuknak megfelelő hozzáférési jogokat kapnak. Így bárki kereshet majd például dokumentumokat, de azokat nem nyithatja meg vagy módosíthatja automatikusan. Ezenkívül a keresést korlátozni lehet, többek között meghatározott témákra, csoportokra vagy régiókra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #4
    ...akarom azt a keresőt
  • gettoharcos2 #3
    ...titkosszolgálatok...
  • teddybear #2
    Nem baj. Úgyis van egy publikus adatbázisa minden titkosszolgálatnak, meg egy szakmai publikus, meg egy belső használatra. Az első kettőben kutakodhatnak, de a "forró" infók a harmadikban találhatók!
  • NEXUS6 #1
    "Az új intranet az év végéig készülne el és lenne szociális hálózati funkciója, valamint egy egységes belső levelezőrendszere, amely tartalmazni fogja a munkatársak nevét, beosztását és e-mail címét."

    Ez igen!!! Ha ez nem egy hackercsali, vagy dezinformáció, akkor olyan rendszer lesz, ami az orosz és kínai hekkerálvtarsak legnedvesebb álmaiban sem fordult elő.


    Ahogy látom, új informatkai pőrlharór van itten készülőben!