Berta Sándor

Egyre népszerűbbek a személyi keresők

A közösségi portálokra specializált keresők szinte minden online fellelhető információt igyekeznek összegyűjteni egy adott személyről. Ez azonban gyakran idézhet elő kínos helyzeteket.

A kutatások során előkerülhetnek elfeledett, régi, fiatalkori fotók, ami nem biztos, hogy szerencsés például egy állásinterjú alkalmával. Sokan már meg is feledkeznek arról, hogy kinek, mikor és milyen adatokat adtak ki magukról. A személyi keresők viszont szinte mindent előhívnak. Havonta több millióan próbálnak megtudni minden lehetséges információt a leendő barátjukról, barátnőjükről, főnökükről, beosztottjukról. Kézenfekvő megoldásnak számítanak a személyi keresők, amelyek a megadott névhez igyekeznek minden adatot előkeresni, legyen szó egy profilról, egy fórumbejegyzésről, fotóról vagy éppen e-mail címről, telefonszámról.

"Természetes dolog, hogy a felhasználók minél többet meg akarnak tudni a másikról. Azonban az elmúlt időszak adatvédelmi botrányai miatt az emberek érzékenyebbek saját adataik védelmére. Ennek ellenére sokan kíváncsiak a róluk, valamint az ismerőseikről és az ellenségeikről fellelhető információkra. Különösen az utóbbi esetben a titkolt adatokra kíváncsiak. Ma már az internetes keresések egyharmada egy adott személlyel kapcsolatos. Mi biztosítjuk, hogy a kutatás gyors lehessen" - mondta Marko Ubovic, a Yasni marketingmenedzsere. A cégnek ma már 500 000 regisztrált tagja van.


Az Online Kutatási Munkaközösség (AGOF) havonta 2,69 millió látogatót regisztrált csak a Yasni oldalán. A 123people ugyan még viszonylag új a piacon, de máris vannak hasznos funkció. Így például megmutatja a telefonszámokat és az e-mail címeket is. A Spock nevű szolgáltatás pedig arra specializálta magát, hogy nem az egész világhálón, hanem kizárólag a közösségi portálok oldalain keres. A Rapleaf csak az e-mail címekre kíváncsi és a találatok értékelhetők. A magyarok egyenlőre biztonságban vannak, hiszen a nálunk legnépszerűbb iWiW és MyVip ismeretlen terület ezek számára.

"A Yasni egy metaadat-kereső, amely nem személyekre, hanem nevekre kíváncsi. Tavaly 50 panasz érkezett a személyi keresőkkel kapcsolatban, ez nem sok. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy nem haragudhatunk ezekre a programokra, hiszen nem szabad elfelejtenünk: mindig az felel az online tartalmakért, aki megjelenteti őket, nem pedig az, aki rájuk talál" - közölte Ralf Menger adatvédelmi szakember. A Yasni és a 123people tavaly decemberben már a kritikák kereszttüzébe került, amikor adatvédelmi szakemberek aggályosnak nevezték az általuk használt kutatási módszereket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #4
    Hmm, részben zárt, kacc-kacc. A meghívó azért van, hogy a kapcsolatokat térképezze, így nyitáskor van legalább egy kapcsolata mindenkinek, még akkor is ha utána az életben be nem lépsz arra az accountra. Ráadásul minden amit feltöltesz az nyilvánosan is olvasható, nem kell regisztrációval rendelkezni az olvasáshoz (értsd: bármely kereső beindexeli).
  • goger #3
    szerintem ha én teszek fel egy közösségi oldalra ami részben zárt mer meghívóval lehet bekerülni akkor nem azért rakom fel, h egy keresőbe írva kiadja az adataim!
    plusz nem is azért, hogy bárki továbblinkelje. ez még persze jogi kérdés.
    viszont az máris nem tetszik, h a 123people oldalra beírtam a nevem és máris kidobta a facebook-omat :S
    na ezek után lehet beszólni nyugodtan :))
  • Narxis #2
    Köszönjük Emese, leírta azt amit mindenki tud.
  • B0nFire #1
    "...mindig az felel az online tartalmakért, aki megjelenteti őket, nem pedig az, aki rájuk talál." - Na, erről van itt nagyba szó! Sok hülye majom felteszi saját kezűleg saját magáról a kompromittáló képeket közismerten közösségi oldalakra, aztán meg csodálkozik, ha kikerül olyan blogokra, ahol lefikázzák és kiröhögik.

    Aztán ezek az okosok fenyegető e-maileket küldözgetnek a blogoknak, hogy hogy mernek a ő személyiségi jogaikkal és képeikkel visszaélni, és szedjék le azonnal, különben irgum-burgum lesz.

    De hiába, hiszen a kompromittáló képet ő rakta fel, ami pedig egyszer így kikerült az internetre, azt bárki szabadon felhasználhatja. Linkelni, idézni, a forrás megjelölésével még egyelőre szabad. Nem a bloggerek élnek vissza a kompromittáló képekkel, azokat már felpakolta a tulajdonosuk, ők csak bemutatják. Mi meg röhögünk!