41
  • richi105
    #41
    Na igen szorít az üvegcipő ha kiürül a pénztárca akkor csinálni kell valamit ami szerintem a Microsoft üzletpolitikáját is nagyba befolyásolni fogja. Elhangzott azokért a termékekért minek fizessünk amik az adott feladatra tökéletesen megfelelnek. Persze azért marad még a Windows uralkodásának elengedhetetlen kellékei Adobe család és most már így a Macromedia, Corel, AutoCAD vagy ArchiCAD, hogy csak a nagyokat említsem és ezek nélkül sajnos nem nagyon lehet dolgozni manapság sok helyen. De ez nem monopol helyzet hisz mindenki eldöntheti mit használ legfeljebb nem kap állást nagy dolog majd jön más. De az Általános iskolába az alsósokat nem zavarja, hogy Linux -ot használnak, hogy bírják nem is értem biztos ők már valami UFO gyerekek.
    Ami pedig külön tetszett az, hogy a tanárok megválogatták a programokat és ki alakíthatták a saját elképzelésüket ez a Linux és a szabad szoftverek lényege és senki nem kövezte meg őket.
    Nem vagyok én Windows ellenes nyilván van helyzet ahol szinte muszáj azt használni, de senki nem fog a pokolra jutni ha tanul egy két dolgot még a számítástechnikáról és ezen belül ismerkedik a Linux -al.
  • Sanyix
    #40
    1 aki linuxot tanult, röhögve megértin a vindózt
    2. ha azt tanítanák, az a 99% (ami egyébként hülyeség) rögtön erősen elkezdene zuhanni.
  • god25
    #39
  • homeless
    #38
    Nem azért használnak windowst, mert azt oktatják az iskolákban, hanem azért, mert azok a programok amiket általában a cégek használnak, csak windowsra érhetők el. Ha platformfüggetlenek lennének ezek az alkalmazások, akkor egy csomó cég gondolkodás nélkül váltana linux-ra és leszarnák, hogy az alkalmazottaik windows-t tanultak az iskolában, mert egy felhasználónak nem az operációs rendszert kell tudni használni, hanem azokat az alkalmazásokat amikkel naponta dolgozik.
  • Ranbó
    #37
    Ez így a helyes megfogalmazás.

    Sokszor hallom , hogy "én nyomom" a linuxot, pedig egyszerű "hittérítő" vagyok, csak fel akarom nyitni az emberek szemét, hogy csak a nyílt forráskód az , ami a számítástechikát egyszerűvé teheti számukra, különösen egy olyan világban , ahol , ahogy Palinko is mondta még a házakat is számítógéppel tervezik.

    A zárt forráskód körül mindig csak keverés-kavarás, melléduma, terelés, ködösítés, troyanok, és egyéb szívások lesznek, míg a nyílt forráskódnál megmarad az eredeti és az egyetlen problema : maga az adott feladat, amit az adott programnak végre kell, vagy kéne hajtania.
  • Turdus
    #36
    Félreértésben leldzel. Nem azért oktatnak Winfost az iskolákban, mert a cégek 99,9999%-ban azt használnak, hanem fordítva, azért használnak a cégek Winfost, mert az alkalmazottaik azt tanulták az iskolában. Ergo ha előbb-utóbb egyre többen kerülnek ki az iskolából úgy, hogy láttak már linuxot, akkor a cégek is átállnak rá (már csak azért is, mert SOKKAL olcsóbb, és kevesebb vele a gond).
  • Palinko
    #35
    "vagy éppen építészmérnök szeretne lenni..."

    és elköltözik afrikában ahol még talán fognak szgép nélkül házakat tervezni...

    a szgép oktatás nélkül nem megy, attól még nem lesz kocka, ha tud dolgokat, csak nem fogják totál hülyének nézni.
  • FoodLFG
    #34
    Arra gondolt, hogy pl entert egymásután nem használunk a bekezdések pozicionálására. Vagy pl ha a következő bekezdést új lapon szeretnénk kezdeni, akkor nem enterezzük le a következő lap tetejére, hanem pl használjuk az oldaltörés funkciót stb.
    Nekünk két enter egymásutáni használatáért alapból egyest adtak az iskolában. Szóval ez alap dolog (elvileg).

    Nem billentyű kombinációról van szó.
  • Sir Ny
    #33
    én kipróbáltam most, csak közben a hozzászólásban volt a kurzor, beírt egy csomó szóközt, a tabbal a mehet gombra váltott, és az enterrel elküldte.
  • Sir Ny
    #32
  • Ranbó
    #31
    Lehet hogy le fogsz nézni de én sem tudom mit csinál e billentyű-kombináció ?

    Amugy nem kell mindenkinek feltétlenül számítógép-b*zinak lennie, ezért én mégsem
    teljesen értek egyet a cikkel, és az abban szereplő tanárokkal.
    Nem tenném pl. egyáltalán kötelezővé a számítástechnikát mint tantárgyat, az pedig végképp nonszensz, hogy magát az oktatást, a táblákat és a tanár segítségét a tanuláshoz leváltsa !

    Egyáltalán nem biztos, hogy az a gyerek egy kockafejű, akar lenni aki a fél életét (hacsak nem az egészet) a monitor előtt tölti el , otthon, egyedül a sötétben linux és windows erdőben járva... lehet hogy mezőgazdász , vagy éppen építészmérnök szeretne lenni...

    Tehát kizárólag fakultatív alapon ehet ilyen oktatási rendszerben gondolkodni !
  • balee66
    #30
    "A mozgalom (és a kezdeményezés) célja nem az, hogy jövő héten jobb legyen a diákoknak, hanem az, hogy szép lassan elterjedjenek a szabad szoftverek, mert össz-vissz sokkal könnyebb lenne a számítógépek használata, a szoftverek fejlesztése (és még sok más...)."

    És ez még a mai napig nem sikerült igazán :P
  • gkalcso
    #29
    Találkoztam nem egy olyan pályakezdővel, aki annyit nem tanult meg Word órán, hogy: Egyszerre egy szóköz, egy tabulátor, egy enter.
  • Icegod
    #28
    Azok a programok, amiket megtanulnak használni Linux alatt (Firefox, Openoffice, stb.), nagyrészt Windowsra is elérhetőek, így a befeketetett munka nem vész kárba. A legtöbb munkahely szerintem csont nélkül veszi, ha feltelepítesz a gépedre egy Oo-t (vagy megkéred a renszergazdát, hogy telepítsen), ha meg nem, ott van a portable.

    Ne rövid távon gondolkozz. A mozgalom (és a kezdeményezés) célja nem az, hogy jövő héten jobb legyen a diákoknak, hanem az, hogy szép lassan elterjedjenek a szabad szoftverek, mert össz-vissz sokkal könnyebb lenne a számítógépek használata, a szoftverek fejlesztése (és még sok más...).
  • orlando2003
    #27
    Szegény kölök, tanítják őket a linuxon, aztán mire kikerülnek az életbe, mindenhonnan kirúgják őket, mert nem értenek a számítógéphez (mivel a munkahelyek 99,9999%-án microsoft termékek vannak).

    Tökjó, hogy a tanárok verik a mellüket, hogy húdeolcsón kihozták és mennyit spóroltak, de a kölkök isszák meg a levét...
  • mousee
    #26
    "Utána fel a winrar, msn, majd openoffice."
    Itt MSN nem volt, bocsi :)
  • mousee
    #25
    Akkor most én jövök a kisregényemmel :)

    Nemrég, amikor kijött a cikk arról, hogy karácsonyra jön a win7, gondoltam, hogy próba cseresznye, úgy is dicsérik agyba-főbe, miért ne próbálnám ki?

    Megtörtént, lekaptuk MS honlapról a 64bites rendszert, és beizzítottuk, had pörögjön. Az installal semmi baj nem volt, mindent felismert egyből (tiszta linux érzés :P), még a wifi vevőt is. Sőt, még a bluetooth-os kütyüt is, amit vista alatt egyáltalán nem sikerült életre kelteni. Pozitív.
    Akkor szokásos win reinstallos mizéria: Vírusírtó, winrar, ofisz. Avast honlapjára fel, legfrissebb verzió letölt, szépen fel is megy, no para, restart. Utána fel a winrar, msn, majd openoffice. Ezek után jött a spybot s&d. Csak próbaképp lefuttattam, és már a gépen volt egy DoubleClick. Pedig még semmilyen oldalon nem jártam ezeken kívül. Probléma nélkül lejött, de azért ez egy cseppet kiábrándító.

    Viszont: A rendszer nagyon esztétikus, szépre sikerült. Az új tálca is nagyon jópofa, tetszik az ötlet. Egész gyorsan fut, bár néha eléggé be tud lassulni. Pl a firefoxot volt hogy 10sec-ig is töltötte. A másik: egy elég minimális multimédiás billentyűzetem van (samsung pleomax, és telepítő CD nem jár hozzá), amin van 8 plusz gomb. Böngésző, levelező, hangerő fel/le, előző szám, stop, play/pause, köv szám. A böngésző, levelező, és a hangerőszabályzó gombok mentek, de a vezérlők csak akkor, ha aktív volt a media player ablaka. Ha már tálcán volt, akkor már szevasz. Ubi alatt csont nélkül megy.

    Sokat emlegetett édesanyámhoz fordultam véleményhez: Na anyu, milyen az új rendszer? Tetszik? Válasz: Lassú. Szép nagyon, de lassú. Meg nem találtam az msn telepítőjét. Rakd vissza azt a "mubutut", az jobb volt.

    Hátőő izé. Igazából valami pozitívabbra vártam, mert nekem tetszett. Grubot szépen helyretesz, vissza ubiba. Teljes megnyugvás, végre az ismert környezet. Előző fórumon még azt írtam, hogy ez lesz az a win, amit meg fogok venni. Hát, így pár nap után erősen megváltozott a véleményem. Jó ez az új win, és ajánlom mindenkinek, akinek jó gépe van hozzá, és az XP sebességét szeretné élvezni a vista fícsőreivel. Jó rendszer lett nagyon, csak én már túlzottan elkényelmesedtem linux alatt, és lusta vagyok megint a wines hülyeségekre visszaszokni :)

    Bocsi a a blog jellegű hozzászólásért :)
    /bye
  • Ranbó
    #24
    Én azt mondom, ha valaki ma kezd el számítástechnikát tanulni, CSAK ÉS KIZÁRÓLAG Linux-ot érdemes elkezdenie tanulni, mert a Zárt forráskódú operációs rendszerek fénykora a Windows XP-vel véget ért. Jönnek még az utolsó próbálkozások , meg rúgások itt a Microsofttól, de már röhejes az egész és lejáratják és kiröhögtetik saját magukat is.... van egy olyan jó mondás, hogy mindent akkor kell abbahagyni mikor a legjobban megy. Na pontosan ezért kellett volna nekik a Windows XP-nél abbahagyni a Windows-ok fejlesztését, és ESETLEG egy másik , de tényleg egy teljesen másik operációs rendszer fejlesztésébe kezdeni.
  • Ranbó
    #23
    Senkinek sem fognak menni "csak úgy" a dolgok, mindenképpen meg kell tanulnia mindenkinek legalább a felhasználói szintű, kezelést, és manapság már mindegy hogy egy pl. Turdus által említett népszerű disztrót próbál már ki az ember és tanulja meg kezelni, vagy egy Windows-t mert nagyjából ugyanazokra a feladatokra képes mindkettő. Vannak ugyan cél-specifikus / oprendszerspecifikus és függő alkalmazások, mint pl. a Nero CD író szoftver, de maga a CD írás Linuxon is működik és ugyanúgy van rá kismillió program és alternatív megoldások, mint mondjuk a Windows-os CD/DVD írásra.

    Egy népszerűbb Linux, pl. Ubuntu , SuSE, Redhat pedig manapság (újabb verziók) ugyanolyan felhasználóbarátok, mint mondjuk egy Windows sőt ! vannak olyan dolgok amiben le is körözik , a felhasználóbarátság téren (is) ...

    konkrétan a SuSÉra a YaST kezelőpult (vezérlőpult) sokkal átláthatóbb, bővebb és könnyebben kezelhető, mint a Windows vezérlőpultja és több dolgot lehet rajta állítani, még oprendszer szinten is ... mindezt ha kell Urdura , vagy magyarra fordítva. Vagy a szövegbeviteli támogatásokban is messze elmarad a Windows (még a Win7 is!) a multitáccs kezelése sem kizárólag Windows 7-re létezik, hanem Linuxra is.

  • Turdus
    #22
    Már meg ne haragudj, de ez nem a linux hibája, hanem a disztróé. Az UHU közismerten egy NAGYON elmaradott sz@r disztribúció. Próbáld ki a legújabb 9.04-es Ubuntut, nyakam rá, hogy abban előre csomagolva ott lesz az összes szükséges kernel modul (értsd: driver).

    Gyakori hiba, hogy keverik a kettőt:
    Linux: ez egy darab program, a kernel, aminek verzióit egy ember, Linus kezeli és jelenti be.
    GNU/Linux: a linux rendszermag köré pakolt kismillió stuff, ezekből sokféle van (disztribúciók): UHU, Ubuntu, Suse, RedHat, Slackware, Debian, Gentoo, Tomsrtbt, stb, és még ezeknek is külön-külön van verziója.

    Szóval ha felteszel egy "linux"-ot, és nem megy valami, akkor az 99,9%, hogy azért van, mert másra való (tipikusan céldisztrók) vagy elavult (nem karbantartott) disztrót tettél fel, esetleg régi verziót.
  • gombost
    #21
    Az igazság az, hogy egy teljesen átlagos végfelhasználónak egyelőre még a windows a jó választás. Nemrégiben vettem egy új laptopot, amit OEM Vistával adtak. Az első bekapcsoláskor kellett néhányat kattintanom és kész, ment minden, semmit nem kellett volna állítgatnom, volt egy működőképes rendszerem (az már más kérdés, hogy a Vista minden beépített hülyeségét kikapcsoltam, de általában semmi teendő vele). Ezután (mivel szeretem biztonságban tudni a gépemet) feltettem egy Linuxot is (UHU-t, mivel azért túl profi nem vagyok). Minden rendben is lett volna nagyjából...azonban amíg a wifit sikerült üzembe helyezni majdnem megőszültem, mert még a hálókártyát sem ismerte fel. És egy átlagembernek erre nincs szüksége, nem akar csomagok között válogatni, console parancsokat ismerni, fügésekkel és miegymással foglalkozni. Egy átlagembernek az kell, hogy pár kattintás után működjön a dolog és pont. Tudom, hogy ez egypár linux disztrónál szintén megvan, de ott meg a támogatással vannak gondok. És a helyzet az, hogy átlagemberünket nem érdekli, hogy ez azért van, mert a microsoft elnyomja a többieket, amíg így van, addig a jó választás a windows.
  • Ranbó
    #20
    "...A win7 full install kepes ra, es ha ki van barkacsolva a masolasvedelem..."


    HA... és megint a HA...

    HA barkácsolod a Winfost , akkor ugye magadra vess, HA nem műxik ez az... a másik meg HA már barkácsolni akarsz akkor ugye inkább linuxot mert ott a forráskód is a rendelkezésedre áll... HA pedig elég időt szán rá a júzer (ami ugye kell a barkácsoláshoz) akkor ugyi ennyi erővel már az alatt az idő alatt Linux-ot is tanulhatna , amivel jobban jár hosszú távon, mint a Microsoft emlőin...
  • Sanyix
    #19
    "adodoan nincs kozponti vezetes es egyseges szabvanyok"

    Az ms-nél van központi vezetés, de még a saját programjaik se kompatibilisek a saját programjukkal :D
  • Ranbó
    #18
    "Erre ma is kepesek lennenek ha a gyarto ceg hagyna..."

    Ha pedig az öreganyámnak kereke lenne, akkor ő lenne a combínó a köruton...
  • kvp
    #17
    "Na ezek azok a VALÓDI ELŐNYÖK, amiket egy Winfos 7, de még a Winfos 88 se fog tudni a büdös életbe..."

    A win7 full install kepes ra, es ha ki van barkacsolva a masolasvedelem, akkor nem is akad ossze az uj konfiguraciokkal. A windows nt kernelek hordozhatosaganak csak a microsoft altal beepitett limitek szabnak hatart. Eredetileg pont arra terveztek oket, hogy manualis konfiguralas nelkul kepesek legyenek adaptalodni barmilyen hardverhez. Erre ma is kepesek lennenek ha a gyarto ceg hagyna. (ba a win7-ben erre lesz egy limitalt lehetoseg, de csak az enterprise valtozat bizonyos kiadasainal)

    A linuxnak meg ket baja van:
    -nem tamogatjak a hardver gyartok, mert nem latnak benne hasznot
    -nem kepes a kernel fejleszto kozosseg egysegesen fellepni ezert szetforgacsoltak a rendszert (azaz a fejlesztes termeszetebol adodoan nincs kozponti vezetes es egyseges szabvanyok)

    Ennek ellenere ha mashol nem is, de az oktatasban jo eselyei vannak a desktop linuxnak, mert:
    -olcso (ingyen van)
    -egyseges, nehezen szetszedheto rendszert lehet vele kialakitani az iskolakban (keves munka van vele ha mar egyszer kesz van)
    -nyilt forraskodu, tehat barki azt hack-el rajta amit akar (kutatoknak tokeletes)
  • Sanyix
    #16
    Vagy mert konzolra nincs olyan játék... pl szimulátorok (nem, egy darab sincs, autós sem, erről ennyit)
  • Ranbó
    #15
    "A LinuxAdvanced nevű disztribúció legnagyobb előnye, hogy akár egy 2 gigabájtos USB-kulcson is elfér."

    Nem rossz, bár ezt ma a legtöbb disztró tudja. Nekem pl. egy komplett Blacktrack 3 van egy 2 gigás SD kártyán, amiből 900 megát foglal le és az ASUS EEEPC-men Compizestül úgy felbootol, hogy öröm nézni...

    "Minden diák maga formázza le a saját eszközét, majd önállóan felmásolja az operációs rendszert. Schwarzinger szerint a folyamat körülbelül 7 percet vesz igénybe. Utána van egy kész rendszerünk, amit bárhova magukkal vihetnek és amit bárhol használhatnak, akár az otthoni számítógépeiken is."

    Na ezek azok a VALÓDI ELŐNYÖK, amiket egy Winfos 7, de még a Winfos 88 se fog tudni a büdös életbe...

    A hangsúly itt azon van hogy : a "diák maga formázza le", tehát nem kell félni a Linuxtól, mint ördög a tömjénfüsttől, ezt csak a Microsoft és a lobbyjai terjesztik rémhírként... ki kell próbálni !
  • Polemius
    #14
    "Minek ölne bárki is sok pénzt a pc-be, ha a konzol tudja azt a vizuális orgazmust?"

    Talán azért (is), mert esetleg nem (csak) játékra használja? :)
  • Sanyix
    #13
    tökmindegy melyikben mennyi van, az egyik legnagyobb konzolgyártó az m$. ott bizony ha törik ha szakad dx-lesz.

    Azt meg hogy a dx10 nem hoz sok újdonságot a 9-hez képest két csoport mondja:
    -begyepesedett nvidia vérfanbolyok (mivel az nv-nél nem valami rózsás a dx10 használata)
    -simán hülyék

    Mert a sok balfasz abból indul ki, hogy a krájsziz, meg a többi szar alig szem dx10-ben...
    1. a dx10 és 10.1-nél csak LEHETŐSÉG a szebb látvány, inkább optimalizációra, hatékonyságra gyúr. Mivel hatékonyabb, van lehetőség hogy ugyanolyan hardveren ugyanolyan sebességgel szebb legyen valami.
    2. kb 1 hónapja jött ki az első igazi alapon dx10-es játék, a stormrise, ez előtt 1 DARAB dx10 játék nem volt. A vérpistikék szaros krájszizei, meg a többi annyira dx10 vagy 10.1, mint amennyire én a pápa vagyok. Ezeknél a dx10 kb annyiból áll, hogy 1-2 effektet (többnyire szarul) használnak a 10-ből, minden más része 9-es.
    Mellesleg vajon miért van az hogy a dx10-nek mondott játékok, egy vista sp1-en amin dx 10.1 van, de 9-et külön kell telepíteni, dx10 módra állítva egyből kivágják, hogy d3d9xxx.dll hiányzik, és kizárólag dx9 telepítés után hajlandóak elindulni?
    3. ugyan az a begyepesedés figyelhető meg, mint win vs linuxnál...
  • strogg
    #12
    A konzolok nagyon népszerűek, és egyre jobban terjednek. A következő generáció megjelenítési képességei már hívhatóak filmszerűnek is. Minek ölne bárki is sok pénzt a pc-be, ha a konzol tudja azt a vizuális orgazmust? Elgondolkodtatott a dx9, és dx10 között kialakult felhasználói vita (többek közt itt az sg-n), ahol többen megállapították már, hogy a dx10 már korántsem hoz annyi újdonságot, és letványbeli fejlődést, ami indokolná, hogy ezért vistára váltsanak. Szémomra ebből az jött le (lehet csak nekem), hogy a dx-ben már nincse annyi munició, ami ráverhetne egy új konzol generációra. Persze csak spekulálok. Mindenesetre szerintem a konzol az, ami hosszú távon létjogosultságot nyer, mint játék platform.
  • Sanyix
    #11
    már miért tenne be a dx-nek a következő konzolgeneráció? Mi változna az eddigiekhez képest?
  • strogg
    #10
    Azért a helyzet nem ennyire egyszerű. Az elöttem szóló remekül leírta, hogy a linux elterjedtségét képtelenség belőni, még hozzávetőlegesen is. Az ubuntu, suse, redhat eladási, és regisztrált felhasználói bázisa adhat támpontot, de messze nem pontos. Ha csak ezeket az adatokat veszem alapul, akkor is 5-7% közötti érték jön ki a nagy disztrók regisztrált listájából. Szerény véleményem szerint (most röpülhetnek a kövek) ennek a duplája reálisabb. De a 10%-ra rá merném tenni a pénzemet :) A DX -nek szerintem nem az opengl, vagy a software renderer fog betenni, hanem a következő konzol generáció. De majd meglátjuk. Az azonban elgondolkodtató, hogy a netbook szegmensben csak úgy tudott versenyben maradni az m$, hogy majdnem ingyen adják a netbook-ra az XP-t. (az egyik cikkben 3e forint/gép licensz összeget olvastam) Ennek az eredménye a windows üzletág 8%-os profit csökkenése lett, 1-1,5 év alatt.

    Vannak fiatal hívő linux fanatic arcok, akik ilyen fórumokon szokták osztani az észt. A valóság az, hogy akiket érdekel a gépük, és van némi felkészültségük a számítástechnikában, annak nem egy ördőngösség egy mai linuxot felrakni, és használni, és nem is járnak fórumokra trollkodni. Használják, élvezik ha megtalálták a számításukat, és marhára nem érdekli őket (engem sem) az éppen aktuális (full false) statisztika :) Azt meghagyom a sima arcú, hamis arcú pénzembereknek, akiket úgyis olyan statisztikát tolnak a döntéshozók orra alá, ami éppen az érdekük :)))
  • Sanyix
    #9
    Persze, ezért is ügyeskedik kezdettől fogva ellene az m$ :) és sikeresen, ezért nem használják.

    És igen ott az ogg vorbis is. Sokkal jobb mindenben az mp3-nál, ingyen is van, mégse nyomatják, mert akinek érdekei vannak a dologban annak nem lenne jó...
    De ezernyi dolog van ami jobb, és olcsóbb, de üzleti érdekek, és ügyeskedés miatt mégis a szarabb/korlátoltabb, és sok esetben drágább terjed el. A stalker soc egyik végződésének részletét kell idéznem "The world is corrupt..." :D
  • Athlon64
    #8
    Mint ahogy az ogg is van és azt se nyomatatják az eszközgyártók 1000-el.
    Pedig nem kerülne semmibe.

    De remélem hamar pozitív irányba változnak ezek a dolgok... utat, teret nyernek.

    ...egy Ubuntus
  • lamer the true
    #7
    Opengl? Már szinte a kezdetek óta elérhető és nem marad el a dx-től sokban. Mégis alig használják.
  • Sanyix
    #6
    A linuxosoknak nincs min gondolkodni. Az m$ gátolja más os terjedését azzal, hogy az az elterjedt, és állandóan ilyen csakvindózzal kompatibilis megoldásokat csinál, és jól elzárja, titkolja a felső felépítését, sőt állandóan megváltoztatja, hogy ha nagy nehezen sikerülne is hasonló működést elérni, időnként újra kelljen kezdeni az egészet. Ilyen pl a directx és a office formátumok. De főleg a directx fogja meg az egészet, mert a legtöbb ember játékkal kezdi a pc-s pályafutását, játszani meg a dx miatt csak winen lehet azt tanulja és szokja meg, majd akinek nincs annyi esze nem is képes eltérni a megszokott "rendtől" ezért hisztiznek hogy a linux milyen szar, holott csak úgy kéne hozzá állni, hogy nem win másolat, és lehet hogy 2 pixellel odébb kell kattintani x funkció eléréséhez...

    A más os szerintem akkor kezdhet igazán terjedni, ha kifut az apis 3d (directx), és bejön a szoftverrender(ez 5 éven belül várható), aminél lehet függetlenné tud válni a játékpiac az m$-től(már ha addig nem talál ki valamit amivel magához láncolhatja a játékokat), és így beindul a láncreakció az új generációkban, hogy nem csak vindóz létezik.

    A poén az, hogy a virtualizációs környezetekben is folyamatosan a directxel van szopás, mert nem tudják megvalósítani a guest os-ekben a 3d gyorsítást, mivel a tetű ms zár mindent, nehogy winen kívül máson mehessen dx vagy legalább wrappert lehessen írni rá.

    De érthető, hiszen az m$-t kizárólag a játékok tartják életben, közvetlen, és közvetett hatással is. Ha minden os-re ugyanúgy elérhető lenne minden játék, összeomlana, legalább durván zsugorodna az m$ piaca, ezt ők is tudják, erre való a dx-hogy ezt meggátolják..
    De valami már beindult. A directsound bebukott, nem is nagyon csináltak utódot, az openal meg terjed, mostmár az opencl is, már csak a grafikánál kellene open-re állni.
  • bvalek2
    #5
    A Linux elterjedtsége érdekes probléma. A webes mérések rendszeresen alulreprezentálják a Linuxok elterjedtségét. Egyrészt a Windowsnál jóval előbb elterjedtek a minialkalmazások, pl. egy árfolyamfigyelő honlapot szinte csak Windowsról látogatnak, mivel a Linuxosnak régóta ott a gadget a jobb felső sarokban, az internetezés nem böngészőközpontú. A Firefox is jellemzően rejtőzködő böngésző, a statisztikázó oldalak dolgai alapértelmezetten le vannak tiltva kiegészítőkben.

    Eladásokat meg nem lehet mérni, mert a legtöbben nem veszik meg, hanem ingyen (és persze így is legálisan) használják. Ez általában kiveri a biztosítékot a legtöbb managernél, nem képesek felfogni, hogy lehet ebből megélni (nyugi, meg lehet, a Linuxban milliárdos biznisz van). Azért páran a kommersz szoftver világában is kezdenek rájönni, hogy a pénz nem a userek börtönnel fenyegetésében, hanem a szolgáltatásokban van.

    Nagy disztribúciók (Ubuntu, Suse, Fedora, Debian) regisztrált felhasználóinak a száma 30 millió körüli, ez még 1 milliárd PC mellett is 3%, és akkor még nem is beszéltünk azokról, akik felrakták, de nem regisztrálták. Nem tudnám megmondani, hány %-on állunk, de sokkal többön, mint az MS támogatásával készült statisztikákon, az biztos. Különben az NVidia és társai hülye lenne pénzt ölni a Linuxos driverbe, az Adobe a Linuxos flash-be, PDF-be, ésatöbbi, ésatöbbi...
  • FoodLFG
    #4
    Végül is ez jó dolog.

    Viszont lényegében kijelenthetjük, hogy a Linux eddigi pályafutása alatt az asztali operációs rendszerek piacán egyértelmű bukás.
    (folyamatosan 1% környékén van, ami bukás)

    Nem mondom, hogy alapból külső okok miatt nem indul hátrányból, de el kéne gondolkodni a linixosoknak, hogy ha esetleg azt szeretnék, hogy több ember használja a linuxos oprendszereket, akkor milyen szemléletváltást kéne kieszközölni. Mert ez így, ahogy eddig csinálták, láthatóan nem működik.

    Szabad szoftverek is (OpenOffice) csak Windowson tudtak igazán sok emberhez eljutni, ami valahol ironikus is..
  • Bordapapa
    #3
    Pozitív, követendő példa.
    Főleg tetszik, hogy a csókák fele már otthon is ezt tola. :)
  • bvalek2
    #2
    Itt sokan pont erről beszéltünk, amikor a bécsi Linux bevezetés megbukott. Milliókat költöttek el a semmire, miközben tessék, néhány tanár ingyen meg tudta csinálni ezerszer jobban. Most már teljesen biztos hogy Bécsben csak a pénz lenyúlása volt a cél, semmi más.