23
 • A1274815
  #23
  Jegyezzük meg, hogy ennyít adtak volna oda, csak hála a Baj-nak csak 8%-kot használtunk fel belöle.
 • Sanyix
  #22
  viszont a népszapadságnak hinni nem lehet...
 • xNoodlex
  #21
  Pont pár napja volt a Népszabadságban.
  Befizetés/támogatás milliárd forintban:
  2004: 121,5 / 176,3
  2005: 178,6 / 333
  2006: 179,3 / 486,8
  2007: 190,8 / 610,1
  2008: 210,5 / 594,4
  2009 (tervezett): 240/1118

  Nem éppen negatív a mérleg...
 • KillerBee
  #20
  Görögországot pl. nagyon hosszú ideig támogatta, talán még ma is támogatja az EU. Más kérdés, hogy az eredményeket is elvárták. Abban egyetértek veled, hogy a magyar politikusok balfaszságát és korruptságát nem fogják sokáig támogatni.

  A biztosítások megítélésében kissé eltér a véleményünk, de ezt most hagyjuk, mert a cikk sem erről szól.
 • ocsieu
  #19
  Erre ne vegyél mérget. Hoszabb távon meg pláne kiszámíthatatlan, mit hoz a jövő... Nincs az a fejlett ország, amelyik vagyonokkal támogatna egy ilyen országot, mint a miénk... Ez csak a mézesmadzag. Itthon működő külföldi tulajdonú bankok mit tesznek az eladósodott, fizetőképtelen magyarok megsegítésére? Ok, hogy nem is az a cél, hogy eltartsák a magyar adósokat (sokkal inkább fordítva), de azért... Nincs, vagy legalábbis hosszútávon nem lesz ez így az EUval sem. Ugyanúgy, akár ki is eshetnek országok, de legalábbis az egész EU 2 vagy több részre szakadhat... USAMEN POWER példája tökéletes. Már mindenre köthetsz biztosítást, és ez szintén olyan, mint amikor emberek 100-200000 Ft-ot vesznek fel szórakoztatóelektronikai termékek vásárlására... http://www.hirtv.hu/gazdasag/?article_hid=241313 Hazánkban ez a normális, ami a megspórolt pénzek sorsát illeti... A biztosítási biznisz nem más, mint a "problémák" (mindíg nagyobb és nagyobb lesz, ergo a biztosítási díjak emelkednek, idővel lesz, aki felmondja, mert nem tudja fizetni...) magunk előtt görgetése. Attól, hogy biztosítást fizetünk erre, arra, majd mindenre, nem megoldás. Persze, néha jól jöhet, és ingatlanra, autóra, külföldön tatózkodás esetén kell is kötni, de a többi... Casco pl a közlekedési szabályok betartásával, megfelelő úthálózattal, és minőséggel, baleset esetén ha szükséges, normális helyszíneléssel, valóban független bírósággal elhagyható (lenne), életbiztosítás úgyszintén, ehez meg (jóval) egészséges(ebb) életmód kellene, megfelelő orvosi ellátás (műhiba perek), káros szenvedélyek (drasztikus) csökken(t)ése... Hogy csak a legnagyobbakat soroljam...
 • Julius Caesar
  #18
  a monopol cégeket tudtommal feldarabolják. szóval az intelnek jó, ha van vetélytárs, de gyenge, kvázi van neki konkurense, de mégsincs így nem perelhetik monopol helyzetért. l bell. azt is feldarabolták mikor túlnőtt magán.

  l3z13: nem úgy van, hogy minnél gazdagabb az ország, annál kevesebb támogatást kap? mert norvégia pl ezért nem lépett be, mert nekik negatív mérlegük lett volna. bár erre nem tennék esküt.

  a per: ez olyan, hogy az intel vesztett egy csatát, de háborút nyer. kiszabnak rá büntetést, de a szabálytalanságaival ez neki 100osan megtérül. olyan mint MS az IExplorer balhéja. beépítette windowsba, elkaszálták, de mára a legelterjedtebb böngésző. hosszú távon tehát megérte neki.
 • KillerBee
  #17
  Ez így van, Németország a legnagyobb nettó befizető. De ettől még igaz az, hogy a nettó mérlegünk nem olyan szép, mint az EU-támogatásokból látszik. A többit meg úgyis ellopják kedves politikusaink és a hozzájuk kötődő cégek.

  #15: Valódi versenyhelyzetben azért erre csak korlátozott lehetőségei vannak az Intelnek. Másfelől pedig az Intel kényszerítette a PC-gyártókat tisztességtelen módszerekkel, ezért nem lenne fair ezeket a PC-gyártókat korlátozásokkal sújtani.
 • L3zl13
  #16
  Én úgy tudom Mo esetében pozitív a mérleg. Azaz több támogatást kapunk, mint amennyit befizetünk.
 • bracsek #15
  ha már mindenképp fenn kell tartani a versenyhelyzet látszatát, kényszerítsék a gépgyártó cégeket... pl dell stb.. hogy a kínálatuknak pl 30% a más gyártótól kell legyen... ezzel legalább nem mi vesztenénk... mert ha az intelt megbüntetik azzal csak annyit érnek el, hogy azt rajtunk ki kell gazdálkodniuk, és hidd el, megvan rá a módszereik, hogy megtegyék, elkezdve, hogy a proci nevét megváltoztatják, és dupláját kérik, és lesz aki azt is megveszi, odáig, hogy a technológia árát tovább tartják magasban, és azt is mi fizetjük, a x86 technológiás üggyel kapcsolatban utolsó hír ha jól emlékszem az volt, hogy azon vitáznak, hogy az Amd nél történt cégátalakítások milyen hatással vannak a megvásárolt technológiákra... ezt eldöntik a jogászok, azért kapnak pénzt.

  mindenesetre abban biztos vagyok, hogy ha megbüntetik azt a büntetést én is fizetni fogom, és te is... még ha amd-t veszel is... mert ha az intel nagyobb árakat diktál, az amd írja, mint a jó gyerek, copy paste árlista... cirkuszolnak, de jobban tudják a másik árlistáját mint a sajátukat.
 • Molnibalage
  #14
  Most nekem is, de nagyon nagyon sokáig AMD volt a gépemben. 2003 október - 2008 decemberig AMD-ket használtam. Előtte meg Celeron cuccaim voltak egy kivétellel talán (PI 233Mz-es cuccot leszámítva asszem).
 • USAMEN POWER
  #13
  Arról nem hallottál, hogy mivel ennek a csodálatos egységnek a tagja vagyunk, tagdíjat kell fizetni ? És a tagdíj a mi esetünkben sokkal több, mint amennyi támogatást kapunk ! Hoppá ! Gondolj egy biztosító működésére, ha baleset, vagy kár ér nem csak úgy adják neked a pénzt, hanem amit a biztosítóba befizettél azt adják vissza neked, ha egyáltalán visszaadják.
  Az a másik fele, hogy amit megkap az ország, abból meg mennyit herdál el a csodálatos kormányunk.
  Ahelyett hogy javult volna az ország helyzete az EU-ba való belépéssel, szarabb lett, erről ennyit. A kilábalást max. az Euro bevezetése hozza majd meg, de odáig még nagyon nagyon sok van.
 • HM
  #12
  Mi nem járunk jó?
  Rengeteg EU támogatás kap az ország. (Az megint másik dolog, hogy sok támogatást el is lopnak...)
 • KillerBee
  #11
  Az egymilliárd dollárt vagy eurót az EU elkölti bizottságokra, tanulmányokra és hasonló haszontalan dolgokra, vagyis mi biztosan nem járunk ezzel jól. Viszont a büntetést - vagy annak egy részét - az Intel megpróbálja beszedni a vásárlóktól. Hogy ez mennyire fog sikerülni neki, az természetesen nagyban múlik azon is, mennyire kell versenyeznie az AMD-vel.
 • Praetor
  #10
  Ha elkaszálják az Intelt (ami simán lehet hogy jogos), akkor sem lesz AMD jobb helyzetbe, mert 1mrd dodó mínusz nem lesz érezhető a cég nyomulásán. Az osztalékba persze beleszólhat, de a piaci helyzeten ez nem módosít.

  Az EU (azaz elvileg mi) persze valahol "jól járunk", mert 1mrd dodó az mégis 1mrd dodó...
 • lac111
  #9
  A versenyhelyzet a vásárlókra van pozitív hatással. Gyorsabb fejlődés, és alacsonyabb árak. Szóval ennek mindig örülni kell! Az Intel viszont minden áron monopol helyzetbe akar kerülni. A másik nevetséges ügye, az X86-os utasításkészlet jogának visszavonása az AMD-től. Bár nem tudom jelenleg hogy áll az az ügy, de elég nevetséges...
  Jelenleg az én gépembe is Intel ketyeg, de egyre unszimpatikusabb lesz ez a cég. Legközelebb tutira az AMD ajánlatait nézem végig először!
 • USAMEN POWER
  #8
  Mindenki azt veszi, ami neki megéri... Én úgy tudom hogy az AMD nél egy teljesítmény sokkal olcsóbb mint az Intelnél, az otthoni gépkészítők spórolnak és azért vesznek AMD-t.
 • llax
  #7
  "ha az amd jobb chippeket gyártana, mint az intel, mindenki azt venné"

  Ez így nem egészen igaz... A kész konfigok és laptopok (nagy)többsége hipermarketekben és műszaki áruházakban talál gazdát. Sokan úgy veszik, mint egy mikrosütőt... Tetszik a ház színe, éppen akciós stb... Néha egy-egy műszaki paramétert kiragadva választanak (mennyiség!). Éppen ezért a többség azt veszi, amit kínálnak neki.

  Akik teszteket is néznek és emellett maguk építik a gépet, nagyon kevesen vannak az összes PC/laptop vásárlóhoz képest, így hiába volt időnként kimagaslóan jó az AMD procik teljesítmény-ár aránya, ha az otthoni gépépítőkön kívül alig vett más AMD procit...
 • tomcsa4
  #6
  Ez a per nem 2009-ről szól. Egészen 2003-ig visszanyúl. Nézz utána, akkor milyen hardverek voltak.
 • KillerBee
  #5
  Nem is olyan régen kaphattunk is belőle ízelítőt, amikor az éppen aktuális csúcsprocesszor árát az évek óta szokásos 1,000 dollár helyett 1,500 dollár körülre lőtte be az Intel, mivel ott az AMD nem volt versenytárs.
 • KillerBee
  #4
  A baj éppen az, hogy a PC-gyártók, pl. Dell, akkor sem használták az AMD processzorait, amikor azok messze jobbak voltak az Intel processzorainál (Athlon vs. P4). Erre pedig az Intel vette rá őket nem éppen versenybarát módszerekkel.

  "erővel nem kell fentartani egy második konkurens céget"

  Van elképzelésed arról, milyen árakat kérne az Intel, ha nem lenne komolyabb versenytársa? Plusz a fejlesztést is lassúbb tempóra venné.
 • bracsek #3
  és ha megbüntetik, azt ki fizeti... hogy az igazat megvalljuk mi... szemétség, az unió nem ilyennel kellene foglalkoznia, ha az amd jobb chippeket gyártana, mint az intel, mindenki azt venné, erővel nem kell fentartani egy második konkurens céget, azért veszünk intelt, mert az bizonyítottan legtöbb esetben jobb...
  és végre megvolt a microsoft reklám után az intel reklám (mi tagadás én is besegítettem) is, mostmár valami atis és geforceos ügy kéne mára, úgy kerek a világ :)
 • Etinger
  #2
  Épp az, hogy nem...
 • Reggaester
  #1
  Ennyi Persze mindenkinek szíve joga, hogy kit támogat