Berta Sándor

Uniós vízumkérés - csak fotóval és ujjlenyomattal

Elfogadta az Európai Parlament a biometrikus jellemzőkről és a vízumkérvényekről szóló új előírásokat. A mostani dokumentum az úgynevezett Vízum Információs Rendszer (VIS) negyedik részét képezi és számos dolgot ír elő. Ezek közé tartozik például, hogy kötelező fotót kérni vagy készíteni, illetve minden ujjról ujjlenyomat-mintát kell venni az európai uniós vízumot kérő minden személyről.

Az indoklás szerint ezzel a megoldással jobban fel lehet lépni a csalások és a visszaélések ellen, valamint megakadályozható az úgynevezett vízumshopping. Ráadásul a vízumkiadási folyamat is jelentősen felgyorsíthatóvá válik. Az Európai Parlament gyakorlatilag változtatások nélkül fogadta el az Európai Minisztertanács által előterjesztett anyagot. Az új szabályozás az Európai Unió hivatalos lapjában való megjelenéssel lép hatályba.

A mostani dokumentum alapjául az Európai Tanács, az Európai Parlament és az Európai Bizottság március 2-án nyilvánosságra hozott anyaga szolgált. "A biometrikus azonosítók integrálása a VIS-be fontos lépés az új elemek alkalmazására, amelyek megbízható kapcsolatot képeznek majd a vízumtulajdonos és az útlevele között. Ezáltal nem használhatók hamis személyazonosságok. Éppen emiatt alapvető követelménnyé kellene tenni, hogy a vízum kérvényezésekor az embereknek személyesen kell megjelenniük a hivatalokban, hogy így rögzíthessék a biometrikus adataikat a VIS számára" - olvasható többek között a dokumentumban.

Az eredeti tervekhez képest vannak ugyanakkor változások is. A korábbi javaslat a korhatárt 6 évben állapította meg, vagyis a 6 évesnél idősebb személyektől kötelező lett volna ujjlenyomat-mintát venni. Ezt a korhatárt a végleges változatban 12 évre emelték, mivel az Európai Parlament elutasította az elképzelést. A szabályok miatt könnyebbé válhat a rögzített adatok továbbítása két európai uniós tagállam vagy hivatal, illetve egy tagország és különböző hatóságok között. A tagállamoknak azonban gondoskodniuk kell arról, hogy az együttműködési megállapodások kitérjenek az adatvédelmi követelményekre és előírásokra. A feltételek betartását a konzulátusok ellenőrzik. Az információk továbbadása esetén is a tagországok felelnek az európai uniós adatvédelmi előírások betartásáért.

Fontos változás, hogy minden személynek a jövőben saját útlevéllel kell rendelkeznie, a gyerekek tehát nem utazhatnak a szülők okmányaival. Rudolf Gollia, az osztrák belügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy az ujjlenyomat-szkennerek beüzemelésére várhatóan idén december 21-én kerülhet sor. 2010. január közepére készülhetnek el az első rendszerek, az új megoldást az elsők között a közel-keleti országokban szerelhetik fel.

A digitális fotókat és az ujjlenyomat-mintákat egyébként a Nemzetközi Légiközlekedési Szervezet (ICAO) előírásainak és a 2006/648/EK európai bizottsági rendeletnek megfelelően veszik le. A biometrikus azonosításra szolgáló minták 59 hónappal a rögzítésük után akár az új vízumkérvényekhez is felhasználhatók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #8
    Nem feltétlenül, ez egy csomó megrendelést jelent SW és HW oldalon, valakinek ezt le kell implementálnia, üzembe helyeznie, üzemeltetni, oktatni, stb. Munkahely munkahely hátán.

    Ugyanis van az ún. 10 paragrafus, ami lehetővé teszi EU-s állampolgárok közeli rokonainak a vízummentes közlekedést. Hogy az ezt igazoló valami hogy néz ki, azt minden ország maga határozza meg, van ahol mégcsak fotó sem tartozik hozzá, nemhogy ujjlenyomat.
  • MrSpock #7
    Lassan már egy átlagembernek szarni sem lehet menni biometrikus meg mittudoménhogyannevezik micsodáknélkül. Így leszel teljesen kiszolgáltatott,úgymond globális börtönné válik a földön az élet.
    Nem lenne egyszerűbb megoldás ha megszületik az ember és mondjuk a lapockájába egy chipet ültetnének,és máris ellenőrizhető vagy egész életeden át.Erre megy ki az egész,tényleg olyan lesz majd a világ mint a sci-fi-kben.Olyan Gattaca szerűen,vagy nemtudom.Ja és a lentírtakhozhoz is szóljak.Igen az átlag normális becsületes ember,a bűnöző az illegálisan érkezet embereket kurvára nemérdekli.
  • roliika #6
    Biotermikus.
  • halgatyó #5
    Biometrikus útlevél .... RÖHEJ!!!
  • halgatyó #4
    A "munltikulti" -- párosítva a születésszámunk szándékos lerohasztásával -- az elpusztításunkkkal egyenérétkű!
    Ami most zajlik, az egy földrész etnikai összetételének a szándékos és mesterséges megváltoztatása, ami -- ha nem egy bizonyos kör csinálja -- AKKOR (ÉS CSAKIS AKKOR) EMBERISÉG ELLENI BŰNTETTNEK MINŐSÜL.

    Van egy fogadásom: azt soha nem fogjuk megtudni, hogy ezzel a biometrikus útlevéllel hány nemkívánatos embert sikerült Európától távol tartani egy adott évben (1-et vagy 2-t?), és ezzel összehasonlításban hány százezer "menekült" érkezett és telepedett le (és a korábbi letelepedetteknek hány gyermeke született)?

    Épülnek a mecsetek... gyulladnak az autók Párizsban és Londonban... azokban a városokban (főleg az utóbbi) amelyek élenjárnak az autós dolgozó középosztály szarbatiprásában!

    Isten nem ver bottal. Előbb-utóbb azok is sorrakerülnek, akik mindezt előidézték! Először csak azok (sokan) akik tevékenyen közreműködtek, majd azok is (kevesen) akik kiagyalták és levezényelték.
    A baj az, logy legelőször mi, kisemberek pusztulunk el.
  • halgatyó #3
    Ez az egész csak látszatintézkedés!!!!!!!
    Közben százezerszámra dőlnek befelé Európába a "menekültek" gumicsónakon, zöldhatáron, kamion rakterében....
    Tőlük semmiféle biometrikus útlevelet nem kér senki, és ha erre a földre teszik a lábukat, akkor őket innen többé ki nem rakja senki!!
    Nincs az az ordítás ami kifejezhetné ezt a tragédiát, ami zajlik a szemünk, előtt, mirajtunk!!!
  • Narxis #2
    Így van.
  • Alvarez999 #1
    Szerintem minden kórházban és szülőotthonban hivatalos állami ujjlenyomat-felvevőhelyeket kell felállítani. A bűnüldözést nem lehet elég korán elkezdeni, minden megszületett csecsemő potenciális bűnöző.