MTI

Az EU újból fellépett a Microsoft üzleti gyakorlata ellen

Az Európai Unió ismét fellépett a Microsoft amerikai szoftver-cégóriás ellen, ezúttal arra hivatkozva, hogy versenytorzító hatású az Internet Explorer böngésző program hozzákapcsolása a Windows operációs rendszerhez.

Az Európai Bizottság nyolc hetet adott a Microsoftnak arra, hogy az választ adjon a brüsszeli kifogásokra. E kifogások most még csak "előzetes megállapítások" formáját öltik, de ha az abban foglaltakat az Európai Bizottság bizonyítottnak látja, akkor súlyos bírságot szabhat ki.

Ha a Microsoft nem fizet, az ügy akár az Európai Bíróság elé is kerülhet - miként történt ez az elmúlt években, a Brüsszel és Redmond (a cég Washington állambeli székhelye) közötti elhúzódó vitában. Ez a Microsoft számára több mint egymilliárd dolláros fizetési kötelezettséggel ért véget, beleértve a késedelmi kamatokat is. Abban a vitában szintén a Windows program monopolhelyzetével való visszaélések játszották a főszerepet, és a kifogások részben ugyancsak árukapcsolás miatt merültek fel, egyebek közt a Media Player program tekintetében. Redmondban egyelőre csak annyit mondtak, hogy a Microsoft "elkötelezetten törekszik az európai jogrenddel összhangban álló üzletvitelre".

A mostani ügyet az Opera Software ASA nevű norvég cég Brüsszelhez intézett beadványa robbantotta ki. Az Opera böngésző szoftvert állít elő, és az uniós piacon méltánytalanul hátrányos helyzetbe szorítottnak érzi magát, mert a Microsoft, amely a világon forgalomban levő személyi számítógépek mintegy 90 százalékához szállítja a működést lehetővé tevő Windows operációs rendszert, e Windows rendszerrel együtt saját böngésző programját, az Internet Explorert csatolja. Így aztán az Internet Explorerrel szemben semmilyen más böngésző program nem lehet versenyképes, aminek meg is van az eredménye: Internet Explorert használnak a számítógépek mintegy háromnegyedében.

A monopolizálódási folyamat önmagát gerjeszti: miután az Internet Explorert használják a legtöbben, az internetes oldalak létrehozói elsősorban úgy tervezik meg az oldalakat és a szoftvereket, hogy azokat a - bevett webes szabványoktól eltérő szabványokat és kódokat használó - Internet Explorer felismerje. Hogy törődnek-e más böngésző programok általi felismerhetőségükkel is, arra már nincs egységes és egyértelmű válasz. Az Opera Software ASA szerint a Microsoftnak vagy olyan Windows operációs rendszereket lenne szabad csak árulnia, amelyekben nincs benne az Internet Explorer, vagy olyat, amelyben benne vannak más böngésző programok is, és a használó szabadon választhat, melyiket akarja használni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fecg21 #45
    Még egy dolog: szerintetek a konkurencia mit akar? Ugyanazt akarják amit az MS!
  • fecg21 #44
    Ez egész egyszerűen nevetséges, ilyen alapon szedjék ki a Media playert és a paint programot. Az IE amúgyis nagyon rá van épülve a windows-ra, persze ki lehet szedni. De ha én vásárolok egy eredeti windows OS-t, akkor az legyen teljes értékű. Amúgy nem hiszem hogy az IE nélkül esetleg olcsóbb lesz a Windows.


    Mielött bárki nekem esne elmondanám hogy Firefox-ot használok. Ezt már más fórumokon is elmondtam, de itt is elmondom: Hiába van fönt a gépen alapból az IE, ha nekem a konkurencia például- Firefox , jobb, biztonságosabb és gyorsabb böngészést tud nyújtani, akkor azt használom, és nem az IE-t.
    Úgy is mondhatnám hogy az IE benne van a ház árában. De ha nekem nem kell akkor nem használom, ez ilyen egyszerű.


    Ja és a jogvédőknek pedig körülbelül 15 évvel ezelött kellett volna ezt meglépniük, mert odáig jutottunk hogy a Microsoft kinyírta a konkurenciát, ugyanis mindent winfos-ra írnak.Úgyhogy nincs itt semmilyen verseny! Hogy miért? Azért mert MI FELHASZNÁLÓK EZT ÍGY AKARTUK. Persze az utolsó mondat elég durva, de így van!
  • [HUN]FaTaL #43
    Mégis mit kéne tartalmazzon? A konkurencia böngészőit? LOL
    Ezt az EU sem gondolhatja komolyan, hogy böngésző nélkül jelenjen meg egy OS.
  • floatr #42
    Az OEM nem vakarhatja le az explodert, mert egyrészt nem teheti meg, másrészt a ms teremtette helyzetben ha ez lehetséges is volna, használhatatlanná válna az OS, mivel egybe van gyomlálva egy rakat más komponenssel. Namost az OEM innentől kezdve nem szarozik a böngészővel.
    Ha az exploder ott van a brand gépen, akkor a win 85+% os dominanciája miatt a webes fejlesztések megrendelői ésszerűen követelhetik meg azt, hogy a szolgáltatások, belső rendszerek elsősorban exploderen fussanak, ami mivel a 7esig bezárólag tökéletesen szarik a szabványokra, inkompatibilissé teszi a fejlesztést a többi böngivel szemben. Mivel az utóbbi időszakban a reklámbevételek a meghatározóak a böngifejlesztéseknél, így az exploder a win hátán becsusszanva a képbe eleve lenyírja a bevételi oldalt, így kinyírja a konkurenciát. Mivel elég velős piacról van szó, ami böngészőkön múlik, nem mindegy h mennyire teszi lehetetlenné a konkurenciát.

    Ezt (ti. erőfölénnyel való visszaélést) 2000 környékén az USA-ban ugyan kimondták, de az ítéletet megvették kilóra. Az EU a saját IT iparát védi, amikor a ms-t basztassa.

    Jelenleg a virtualizációs technológia épül egyre mélyebben bele a windózba, gyanítom ez lesz a következő dolog, ami kiverheti a biztosítékot.
  • s2rk2ny #41
    vihar a biliben
  • Kheller #40
    Megjegyzem erősen kétlem, hogy a mozilla inc. kemény pénzeket fizetett volna a hp-nek azért, hogy felkerülhessen erre a gépre. Valószinűleg a HP döntött úgy, hogy a trendeket figyelembe véve előtelepiti a vevőinek a firefox-ot. És hogy mért nem az opera mellett döntött? Senkinek semmi köze hozzá.
  • QuippeR #39
    szerintem aki akarta, az megértett. erről ennyit.
  • Kheller #38
    Ez sajnos marhaság. Ezzel pont ugyanabba a nevetséges helyzetbe kerülnénk, hogy akkor legközelebb a "paint-konkurenciák" meg a "notepad-konkurenciák" kezdenek majd sirni-rini, hogy miért nem ők kerülnek fel alapból a win mellé. SENKI NEM KERÜL A WIN MELLÉ! A ms ingyen ad az oprendszeréhez néhány alapszintű alkalmazást, hogy könnyebb legyen az egyszerű userek dolga és ennyi, ezen kivül nulla energiabefektetéssel rakhat fel bárki bármilyen programot.

    Aki pedig KÉPTELEN ELADNI A TERMÉKÉT az bizony egyezkedjen csak az OEM GYÁRTÓKKAL (nem a microsofttal, neki ehhez semmi köze) hogy az eladhatatlan termékét, hagy tegye a gép mellé.

    "mármint hogy a böngésző-piacon az operációs rendszer-piacon szerzett befolyása miatt nyerjen vagy kedvezőbb feltételekben részesüljön"

    éppen a böngésző piacon bizonyosodott be, hogy hülyeség az egész felhajtás, hiába a winbe integrált ie, majdnem az emberek fele firefox-ra cseréli, onnantól pedig nincs monopólium.

    Az ubuntuval eladott hp gépeken pedig alapból firefox van. Ott pont ugyanúgy lehetne sirni, hogy miért nem mással adja a gépeket, akár a hp, akár az ubuntu. Mert ahhoz van kedve, azt akarja támogatni stb.
  • QuippeR #37
    arról beszélünk, amit már leírtam egyszer. minden böngésző-gyártó csak plusz fizetség vagy valamiféle egyéb szerződésben vállalt kötelezettség árán kerülhet fel egy konfigurációkat kiadó cég gépére, a Microsofté meg ingyen. nem azonosak a feltételek, és ez a Microsoft operációs rendszerének monopóliumából fakad, ami törvényellenes (mármint hogy a böngésző-piacon az operációs rendszer-piacon szerzett befolyása miatt nyerjen vagy kedvezőbb feltételekben részesüljön).

    még egyszer: nem azt mondom, hogy nem lehetséges szinte nulla energiabefektetéssel másik böngészőt felrakni vagy hogy nem léteznek alapból más böngészővel szerelt Windows-kiadások.
  • Kheller #36
    Én épp a napokban telepitettem egy oem vista-s hp gépet, gyárilag virutalizált firefox-al jött. Akkor miről is beszélünk?