Berta Sándor

Alig kíváncsiak az emberek az EP webtévéjére

23 nyelven, köztük magyarul érhető el, évente 9 millió euróba kerül és eddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Röviden így foglalható össze az Európai Parlament (EP) webtelevíziójának elmúlt három hónapja.

Pedig az elképzelés ambíciózus volt, és egyértelműen pozitív fogadtatásra talált nemcsak az európai politikusok, hanem a kontinens állampolgárainak körében is. Az elmúlt három hónap után kijelenthető: a szolgáltatás kiválóan működik, az EuroparlTV támogatói alighanem csak egy dologgal nem számoltak: a nézőkkel, helyesebben a nézők elmaradásával.

A szeptemberi indulás óta ugyanis összesen 150 000-en látogattak el a hivatalos oldalra. Ez pedig jóval kevesebb a vártnál. Összehasonlításul: a YouTube videóit naponta több millióan tekintik meg. Az európai vezetőknek valamit gyorsan ki kell találniuk, ugyanis jelenlegi formájában a webtévé aligha lesz képes eredeti feladata, a június 7-i EP-választások népszerűsítésének megvalósítására. A legnagyobb probléma a szakemberek szerint, hogy az online televízió főleg interjúkat, beszédeket és dokumentációkat mutat be, ezek pedig nem igazán keltik fel az emberek érdeklődését.

A készítők tisztában vannak a nehézségekkel. "Ez nem az MTV" - szögezte le az Európai Unió egyik szóvivője. "Februártól reklámkampányba kezdünk, hogy mikor nézzék a felhasználók a műsorokat, ha nem közvetlenül az EP-választások előtt" - tette hozzá az EuroparlTV egyik szóvivője. "A célunk az, hogy a jelenlegi nézőszám százszorosát érjük el" - fogalmazott Alejo Vidal-Quadras, az Európai Parlament információért és kommunikációért felelős spanyol alelnöke. Nos, amennyiben a napi látogatói szám elérné a napi 150 000-et, az már kicsit javítana az összképen.

Az európai média brüsszeli tudósítói ugyanakkor kétkedve fogadják a bejelentéseket és leginkább azt vonják kétségbe, hogy az adó valóban független és pártsemleges. Hivatalosan ugyanis a műsoridőt mindig a frakciók nagysága szerint alakítják ki. Ez azt jelentené, hogy a konzervatívok és a szocialisták különösen sok műsoridőhöz jutnának. "Egy ilyen szabályozásnak azonban nem lehet helye" - bírálta a felvetést Lorenzo Consoli, a Nemzetközi Sajtószövetség (IPA) elnöke. Az európai parlamenti webtévének jelenleg több mint 50 munkatársa van: riporterek, producerek, operatőrök és fordítók.

Osztrák újságírók kiszámították, hogy eddig az EurparlTV-ben egy órányi műsor kereken 60 000 euróba került. A legtöbb pénzt a műsorkészítésen kívül a központi szerver üzemeltetése emészti fel. "Amennyiben ehhez az összeghez hozzávesszük, hogy a lehetséges nézőszám elérheti a közel 500 millió főt, akkor ezek csekély költségek. Ráadásul, ha egy videó kikerül a világhálóra, onnantól kezdve, az emberek milliói számára elérhetővé válik" - kommentálta a becslést Vidal-Quadras.

A tervek között egyébként szerepel, hogy az elkészített felvételek később felhasználhatók lesznek oktatási, továbbképzési célokra és megjelenhetnek a YouTube honlapján is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #20
  Ha meztelen lanyok lennenek a riporterek v riportalanyok jobban hire menne..
 • kjasfhasdfasd #19
  Műholdon is van, ha jól emlékszem, de ott nincs magyar felirat. (Vagy legalábbis amikor én néztem még nem volt)
 • valamit #18
  vehetnének át a hírcsatornák meg a különböző magazin műsorok az adásukból és akkor többen tisztában lennének azzal, hogy ez létezik és talán maguktól is keresnék aztán
 • MerlinW #17
  Franciául pofáznak. Nem szeretem...:)
 • Nikolaosz #16
  Talán azért is alig kíváncsiak rá mer eddig elég kevés ember hallott róla. pl én is most
 • Vorpal #15
  Lehet hogy az uniókhoz értenek de hogy a webmarketinghez nem az fix - egy újabb projekt amire el lehet különíteni 5 milliárdot.

  Ennyi pénzből támogatni lehetne regionális TVk létrehozását lásd. BBC és az ehhez kapcsolódó webportálok fejlesztését, megint csak BBC - mindezt minden nyelven - igy egymásnak generálnák a látogatottságot.

  Az EU nak nincs megfelelő médiája! - ez szégyen és ezen bukik meg az egész - döcög, nyekereg - mert az emberek ugy érzik nem részei az egységnek.

  Talán ha Mo. sem a pinológusait küldené el EP székekbe ez nem igy nézne ki.

  SzépNapot
 • polarka #14
  Esetleg, ha a Miro-ban megtalálnám, akkor néznék néhány részt. De most azért, h találjak néhány érdekes részt nem fogom rendszeresen böngészni az oldalukat. Ha valaki esetleg megtalálta miroban, vagy el tudja mondani hogyan vegyem fel, az elmondhatja. Megköszönném...
 • balage187 #13
  Ez engem is erdekel, kar, hogy most hallok rola eloszor. :)
 • ziipp #12
  Belehallgattam. Nem rossz.

  Köcsög franciák persze nem bírnak angolul beszélni. Jó, feliratozva volt, de akkor is.
 • ziipp #11
  Személy szerint úgy érzem, hogy az EU parlamentben, meg különféle bizottságokban azt csinálnak, amit akarnak. Távol van tőlem, semmilyen behatással nem vagy rájuk, akár a szemem előtt tiporhatják el a magyar gazdaságot, nem tehetek semmit. Gondolom, ezzel sok ember így van, talán ez is az oka lehet az alacsony nézettségnek, meg reklámozni sem reklámozták agyon.