Berta Sándor

Száműzné az egeret és a billentyűzetet az Nvidia

Érdekes ötletekkel állt elő Rob Csongor, az Nvidia marketingügyekért felelős alelnöke. A szakember kitért többek között a grafikus megjelenítések és a számítástechnikai perifériák jövőjére.

"Úgy gondolom, hogy a közeljövőre nem feltétlenül a felbontások növelése lesz a jellemző. Mi az Nvidiánál elsősorban arra koncentrálunk, hogy a játékok még élethűbbek legyenek. Kyle Busch, aki itt volt az Nvisionon, például azt kifogásolta, hogy a számítógépes szimulátorok és azokban lévő versenyzői karakterek nem mindig valósághűen viselkednek. S igaza van. Éppen ezért újra át akarjuk gondolni az egész dolgot. A PhysX mérnökeivel közösen el akarjuk érni, hogy a virtuális tárgyak természetesen viselkedjenek. Ez nem fejlődés, sokkal inkább egy új megközelítési mód. A grafika jövője tehát nem választható el a természetes környezettől, hanem szorosan összefügg azzal" mondta Csongor.



"Célunk, hogy egyszerűen hagyjuk meghalni a billentyűzetet és az egeret. A következő generációs számítógépes hardverekhez már grafikus, intuitív felhasználói felületek lesznek. Jeff Han ezt be is mutatta a nyitónapon. A CNN már most is olyan kijelzőket használ, amelyek a különböző információszinteket grafikusan jelenítik meg" - tette hozzá Rob Csongor.

A szakember szerint érdekes a kérdés, hogy kinek kell foglalkoznia az infrastruktúra fejlesztésével. Meggyőződése, hogy amennyiben például Jeff Han nem vett volna részt a multitouch-képernyő technológia kifejlesztésében, akkor más gyártók, köztük elsősorban az Apple sem fedezték volna fel maguknak ezt a területet.

"De említhetnénk a rendkívül alacsony fogyasztású grafikus magok példáját is. Úgy vélem, hogy nem ezek jelenthetik a megoldást, sokkal inkább azok, amelyek dinamikusan szabályozzák az áramfogyasztást és csak akkor adnak több energiát, hogy ha nagyobb teljesítményre van szükség, egyébként pedig alapjáraton üzemelnek. Ezek a technológiák már önmagukban segítenek a fogyasztás drasztikus csökkentésében. A teljesítmény és a fogyasztás természetesen mindig egymástól függ" - tette hozzá az Nvidia marketing ügyekért felelős alelnöke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • haxy27 #22
    ja majd talán ha fejemre teszek egy tokra chipet aztán azzal tudom irányítani a gépet addigmeg, felejtős az egész. érdekes lenne jácani egér és bill nélkül.
  • rumkola #21
    na ez viszont már betegség...
    a dvd íród és a monitorod meg kimaradt az aláírásból
    :DDD
  • zola2000 #20
    Nem is arról van szó, hogy asztali pcknél tűnik el a bill-egér, hanem arról, hogy lassan már mindenki hordozható pct vesz, nem asztalit (nyugaton)...
  • torcipepe #19
    itt ülök szép kényelmesen, kinyújtom a kezem és rájövök, hogy 1,5* hosszabb kar kellene, hogy elérjem a 17'-os monitoromat. ha nagyobb lapos monitorom volna, akkor még hátrébb tolnám -> érintőképernyő kizárva.
    a gondolatos meg kesztűs vacakkal meg az a gondom, hogy elvesztem a kikapcsolhatóságot, nemtudom hogy reagálna egy ilyen kütyü, ha számítógépezés közben beszélgetek, TV-t nézek, eszek vagy vakarózom. a billentyűzetez meg az egeret akkor engeded el, amikor akarod.

    az viszont tényleg nem lenne egy utolsó dolog, hogy dinamikus fogyasztással mennyenek a GPU-k. az viszont gáz, hogy az Asus már lassan egy éve árul olyan alaplapot és asszem pont nForce chippel, ami képes a CPU fogyasztását a szükséges teljesítményhez állítani.
  • irkab1rka #18
    Counterstrike multitouch screen-en :))))))

    azért tényleg jöhetne már valami ami jobb irányítást tesz lehetővé, de hogy az nem a multitauch, arra felteszem a statomat :)
  • Carbuncle #17
    Ja, és még hozzátenném: sose tolnám a számítógépemen egér, és billentyűzet nélkül az FPS -t (mivel más módon elképzelhetetlennek tartom, hogy lehetséges).
  • Carbuncle #16
    Csatlakozok az előttem felszólalóhoz, néhány dolgot hozzáfűzve: ez a szöveg nem mond szinte semmit, csak az derült ki belőle, hogy fikázni próbálják az alacsony fogyasztású GPU -kat, csak azért, mert ők gyártástechnológiai lemaradásban vannak. -Fikázzák csak az 55 nm -t, de akkor fizessék is helyettem a villamos-áram fogyasztás többletét (főleg, mivel 8800GT -m van)!
  • gemi #15
    Elég zagyva nekem ez a szöveg. Semmi konkrétum nincs benne, csak az,hogy tőlük megdögölhet a bill.+egér , valamint az, hogy sokkal jobb megjelenítést akarnak elérni.

    Arról nincs szó, hogy ők maguk is terveznének olyan megjelenítő egységeket , amelyek vezérlésre is alkalmasak.

    Az hogy a képernyőn jelenik majd meg egy billentyűzet amit valami módon nyomogathatunk az egy dolog, de a betűket be kell írni valahogy.
    Szerintem önmagában egy képernyőn ezt nem jó megoldani,mert kényelmetlen.
    Viszont,ha a 2 multi-touch eszközből állna, az már jó lenne.
    Az egyik billentyűzetként/fő vezérlőegységként is funkcionálhatna, a másik meg lenne a fő megjelenítő.
  • Viszpi #14
    Ne legyél már ennyire...
    Amit mondott az tény és kész (több tranzisztor, nagyobb számítási teljesítmény miatt -> több fogyasztás). Az egy másik dolog, hogy minden egyes technológiai váltásnál még jobban miniatürizálnak és próbálják a kvantummechanika szintjére levinni az egészet, de az még odébb lesz egy kicsit, mert már nem csak a tranzisztorok súrolják a legkisebb méret határát, de már a megvilágítás terén is trükközgetni kell (már valamilyen folyadéktéteget visznek fel az SI ostyákra, hogy jó legyen).
    De nézzük például a fogyasztási mutatókat az elmúlt 3-4 évben. Procik azok kb stagnálnak, mainstream 40-70 W, high end 70-125 W. A grafikus kártyák terén viszont ahogyan a teljesítmény is megsokszorozódott hirtelen (1-2 Terraflops) úgy a fogyasztás is megnőtt jelentősen (100-200 W).
    Van abban valami amit mondasz, de nem jó a példád sem, mert SI technológiát elektroncsövessel hasonlítasz, nem kicsit más a kettő. Az SI technológia jelen van vagy 30 éve és még jelen is lesz egy 5-10 évig valószínű, aztán meglátjuk mit hoz a jövő, mert ebben már nem sok tartalék van.
  • JTBM #13
    Szerintem amit egy marketinges mond a technológiai fejlődésről, az nem releváns. ;-)))
    Az egér és a billentyűzet a leggyorsabb eszköz, amíg ki nem fejlesztik a direct linket az aggyal...