Gyurkity Péter

PC-alternatívával állt elő a Qualcomm

A Qualcomm egy érdekes elképzeléssel állt elő, amely szerintük betöltheti a hagyományos asztali PC-k és az interneteléréssel rendelkező mobil eszközök közötti űrt - a netbook megoldásokat is lepipálnák a tervvel.

A cég képeket és pontos specifikációt nem, mindössze az általános elképzelést és a célokat árulta el hivatalos közleményében. Ebből megtudhatjuk, hogy egyfajta áthidaló megoldást szerettek volna kidolgozni, amely hordozhatóságával megfelelő kényelmet nyújt a felhasználóknak, funkcionalitásában pedig nem marad el a megszokott színvonaltól, vagyis az asztali számítógépekhez képest sem találunk jelentős eltérést ezen a területen.

A Kayak PC néven emlegetett tervezet a 3G vezetéknélküli technológia széleskörű elterjedésére épít - a mobil eszközök és olykor asztali PC-k által is használt elérések immár szinte mindenhol jelen vannak, a fejlődő régiókban pedig szintén gyorsan terjednek ezek a megoldások. A referencia első helyen említi a Opera böngészőt, amelyen keresztül elérhetjük majd a fontosabb (webkettős) webalkalmazásokat, ezt követi a hagyományos televíziók és számítógépmonitorok csatlakoztatásának lehetősége, a megszokott billentyűzetek és egerek használatának lehetővé tétele, valamint a zenelejátszási funkció, amelyet a 3D-s játékok futtatása egészít ki.

A Kayak PC platform részletes hardveres referenciát, valamint az ajánlott szoftverek listáját tartalmazza. Előbbi a Qualcomm saját Mobile Station Modem (MSM) MSM7xxx-sorozatú chipkészletére épül, amely egyaránt felel az alkalmazások futtatásáért, valamint az internetelérés kezeléséért. Az első ilyen készülékeket a tajvani Inventec gyártja majd le, a kiterjedt tesztelésre pedig Délkelet-Ázsiában kerül sor, mégpedig 2009 első negyedévében, CDMA2000 és WCDMA (UMTS) hálózatokon.

A referencia hamarosan elérhető lesz az érdeklődő gyártók számára, innentől már csak az a kérdés, hogy utóbbiak pontosan milyen eszközökkel állnak majd elő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • torcipepe #9
    egy túlméretes PDA a PDA-k előnyei nélkül. és fogadjunk, hogy ez is olyan olcsó lesz, mint a nettopok, magyarul 'olcsó laptopok'. bár jó helyről beszerezve tényleg csak harmadannyiba kerül egy mininyomi, mint egy komoly laptop.
  • onimusha #8
    ez kicsit pont olyan mint az eee box
  • hispan2 #7
    Zsírkirály. Nesze semmi fogd meg jól...
  • Cefet #6
    De a neve Kajak!
  • passatgt #5
    mondjuk elég gáz hogy nincs érintőképernyő:)

    ennél vannak ezerszer jobb umpc-k
  • Bagoly81 #4
    gyors keresés a GG-n
  • Bagoly81 #3
    umpc nek is hivják az ilyet tudomásom szerint.
  • vajon kiki #2
    ja a link lemaradt és még annyi , hogy persze van benne rendes wifi is !
  • vajon kiki #1
    mese habbal.. és ha csak a gagyi gsm hálózatokat támogatja azt inkább dugják fel maguknak...

    régesrég léteznek már ilyen készülékek: pl. OQO , ami alig nagyobb egy iPhone-nál és komplett win-xp-t futatt.. az össz. perifériája amit rá lehet dugni az egy soros-kábel amire az égvilágon mindent rá lehet dugni az usb-től kezdve a külső monitoron keresztül a hálókártyán át a PS2-klaviatúráig bármit (a teljesség igénye nélkül) és egyben ez a kábel a tápkábele is (!)

    szóval nem kérünk a rizsából !